Talajcsavarok

A talajcsavar egy 30 éves múlttal rendelkező német technológia, tűzihorganyzott acélból készült alapozó elem. Kiválóan alkalmas arra, hogy az építmények, különböző eszközök terhelő hatásait közvetítő elemként átadja a talaj teherbíró rétegének. Lehet pontalapként, vagy egymás mellett sorba helyezve, sávalapként használni.

Mire használható a talajcsavar?

A talajcsavar ideiglenes vagy végleges megoldásként is szolgálhat. A talajcsavar a környezet károsítása nélkül könnyen elbontható és újra felhasználható, ezért az építőipar számos területén alkalmazható alapozó elemként: 

  • lakóház, konténer, faház, könnyűszerkezetes épület, kerítés, híd, terasz, oszlopok és árbócok állítása;
  • pergola, kocsibeálló, hirdető- és közlekedési táblák, zászlórúd, stég, játszótéri eszköz, napvitorla;
  • napernyő, árnyékoló, szobor, kilátó, szélkerék, lámpaoszlop, lugas, színpad;
  • köztéri utcai és parki építmények, ruhaszárító, erdei építmények, vadászles, sátor, csarnok, klíma és egyéb gépek, berendezések;
  • szabadmezős napelemes erőművek.


 

A talajcsavar fajtái, attól függően, hogy mit kell megtartania, milyen terhelésre használják és milyen fajta talajba kerül

 

Milyen talajban használható a talajcsavar?

A talajcsavar szinte bármilyen talajban alkalmazható: föld, homok, kavics, agyag, vizes közeg, töltött talaj… A sziklás, köves talaj esetében előfúrás szükséges. A felhasználás előtt talajmechanikai vizsgálat szükséges lehet.

Milyen teherbírása van a talajcsavaroknak?

A teherbírás függ a csavarok méretétől és a talajtól, de a kézzel behajtható csavarok teherbírása 250–950 kg között mozog, míg a gépi behajtású csavaroké több tonna is lehet. Nagy igénybevétel esetén szükség van helyszíni próbaterhelésre, melyet jegyzőkönyvvel igazolnak a megbízható vállalatok.

Melyek a talajcsavar előnyei a betonhoz képest?

Az alapozás gyors, pontos, megbízható, költséghatékony és rendkívül egyszerű. Nem kell ásni, így nincs földmunka, nem kell a kitermelt földet elszállítani. Tehát időben és pénzben is hatékonyabb. Emellett nincs kötési idejük, azonnal terhelhetőek. Szélsőséges körülmények között is alkalmazhatóak, nem probléma a fagypont alatti hőmérséklet sem. Nem károsítja a környezetet, az épület elbontásánál sem – és újrahasznosítható, újra telepíthető. Nagy szintkülönbségek gyors áthidalását is lehetővé teszi. Hosszú az élettartama.

Forrás:
Talajcsavar.hu
keycohouse.com


Tetszett a cikk?