Szórópisztolyok karbantartása, takarítása

A fényezés egy külön szakma, a faiparban azonban többnyire felületesen tanítják. Ennek főbb okai között a nagy költségek szerepelnek. Ez az eszközökre és az alapanyagokra is érvényes. A másik nagy probléma, hogy kevés az olyan szakember, aki valóban érti és tudja, hogy mit, mivel és hogyan kell csinálni. A legtöbbünk a saját bőrén tapasztalta ki, hogyan kell szórópisztollyal „rápiszkítani” az adott felületre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Boncolgathatnánk a témát apró kicsi darabokban, ehelyett egy olyan problémára fókuszálunk, amely bár látszólag egyszerű megoldással orvosolható, előbbutóbb nagyobb kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat. A hagyományos elven működő szórópisztolyok karbantartásáról viszonylag kevés információ áll a rendelkezésünkre. Ezért egy konkrét példán vezetem végig a szükséges segédeszközök felhasználásával a kapcsolódó műveleteket.

NEM MINDEGY, MILYEN ANYAGOT SZÓRTUNK!

Lakk, pác, festék, zománc… Mindegyiknek megvannak a saját technológiai paraméterei, és velük együtt az előnyei és a hátrányai. Amíg NC-lakkot (nitrocellulóz) szórunk, nem nagyon kell aggódnunk, a pisztolyba nem fog beszáradni a matéria addig, amíg a hígító el nem távozik a rendszerből. Utána sem kell erős mechanikai behatásokkal ügyeskednünk, a leülepedett szárazanyag egy jó oldószerrel újra folyékony halmazállapotba hozható. Más a helyzet egy kétkomponenses PUR-lakk esetében. Mivel ezek nagyságrendileg jobb „anyagok”, masszívan belegyógyulnak a pisztolyba. Az előre meghatározható fazékidő lejártával már nehezebb dolgunk lesz, ezért ha kifogyott a tartályból az anyag, vagy ha maradt egy kicsi, és arra öntenénk új keverést… – ne tegyük! Előbb-utóbb a régi kikeményedik, „rögösödik”, majd dugulást okoz, ami hibákat eredményez és az egész hetünket elrontja. A festékek szórása esetén két dologgal kell számolnunk. Azok az anyagok, ahol színezéket tartalmaz az oldat, ott a tisztítás is könnyebb lesz, mivel a színezék feloldódik az adott oldatban. A pigmenttartalmú festékek azonban makacs anyagok. Jól takarnak, hiszen a pigment nem oldódik, ezért kis lemezekként állnak össze a felületen az oldószer eltávozását követően. Ami a festendő anyagon jó, az a pisztoly belsejében nagyon nem. Ha egy icipici pigment is marad a szórópisztolyban, az előbb utóbb ki is kerül onnan és senki sem szeretne metálkék cseppekben gazdag, antikolt fehér keretbetétes konyhaajtót, mert stílusidegen, s mert ronda. Tehát a karbantartást, tisztítást a kiszórt anyag fogja befolyásolni.

Szinte minden szórópisztolyhoz mellékelnek egy kombinált lapos kulcsot, egy tisztítókefét, pár „O” gyűrűt (nem minden esetben), egy hatszögkulcsot és egy tartályszűrőt.

HAT ÉV A PISZTOLYBAN

2016-ban történt, hogy az egyik tanulómnak mutattam pár fogást egy felsőkategóriás HVLP-pisztoly kínai másolatával (izgalmas meghatározás), amely egyébként egy jó középkategóriás lakkpisztolyként bevált konstrukció. Nos, kis pénzből tanulgattunk, ezért egy bizonytalan lejárati idejű alkid-amin gyanta bázisú zománccal gyakoroltunk. Az akció jól sikerült, de a pisztoly nem akarta magát elmosni és kallódott. Jellemző az említett gyantákra, hogy nehezen száradnak be. Szerencsémre itt is egy bőrréteget képezett saját magán és így a levegőtől elzártan várta a kiszabadulást. Ha ez az anyag egy 2K-s festék lett volna, a cikk sem íródott volna meg. Ezt tartsuk szem előtt, egyfajta mementóként.


A „bőr”, ami 6 évig konzerválta a pisztolyt

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

Szinte minden szórópisztolyhoz mellékelnek egy kombinált lapos kulcsot, egy tisztítókefét, pár „O” gyűrűt (nem minden esetben), egy hatszögkulcsot és egy tartályszűrőt (ez utóbbi nagyon, de nagyon fontos). Nekünk szükségünk lesz még fúvókakefékre, továbbá nagyobb átmérőjű, ugyancsak spirális fonatú kefékre és alumíniumtüskékre. A készlet nem drága, egyben célszerű beszerezni. Kell továbbá pamutrongy, papírtörlő, gumikesztyű, edények, fogó(k), fecskendők vagy körtepumpák. És némi kitartás.

Sajnos, a vegyi tisztítás nem elég, csak ha van megfelelő pisztolymosó gépünk. Ez jellemzően drága és ebből kifolyólag nem biztos, hogy megtérül valaha, ha csak nem napi 8 órában szórunk, esetleg több pisztollyal.

TÖBB OLDALRÓL IS KÖZELÍTHETÜNK

Ha a kiszórt anyag valamilyen fi zikai úton száradó (szerves, vagy szervetlen oldószer) filmképző, vagy színezőanyag volt (jellemzően pácok), akkor használat után a maradékot kiöntjük a törzsoldatos kannába, majd az anyag hígítójával, vagy oldószerével átöblögetjük a tartályt. Kicsit járathatjuk is a pisztolyt, hogy a dűznin is hatást gyakoroljon. A maradékot egy gyűjtőedénybe öntjük. Lehetőleg fémkanna legyen és olyan, amit a tartalmát illetően bármikor be tudunk azonosítani. Ezt a technológiai – vagy egyéb – szünetek előtt célszerű „eljátszani”, de ilyenkor az oldószert nem kell kiönteni. Ha kétkomponenses, vagy eleve kémiai úton kikeményedő anyaggal dolgozunk, akkor ez a módszer csak rövid távon lesz megoldás. Előbb-utóbb dugulás lesz a vége. Az 1K PUR anyagok is makacs dolgokra képesek, mivel azok a levegő nedvességtartalmára térhálósodnak. Ebből kifolyólag képesek a pisztolyban kikeményedni, és az öblögetés itt is csak elodázása a későbbi üzemzavaroknak.


A bőrbe zárt festék könnyen eltávolítható. Sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű


A tartály alján visszamaradt festék

SZÉTSZERELÉS

A legegyszerűbb a tartállyal kezdeni. A fedelet is el kell mosni. Ha van a tartályban előszűrő, akkor azt se felejtsük ki a sorból. Tegyük az alkatrészeket SA-oldóba, vagy acetonba. Nyilván, a vizes bázisú anyagok esetében ez csak a későbbiekben lesz megoldás, de minden szervesoldószer-alapokon nyugvó felületkezelő anyagot ez a két oldószer megfelelően képes szilárd halmazállapotból is folyékonyba vinni. Sokszor csak idő kérdése a dolog.

Sorban haladva, a légterelő sapka következik, majd a dűzni és végül a tű. Igen, a tűt is el kell távolítani, bár ezzel bizonyos esetekben lehet várni. Melyek ezek az esetek? A legtöbb szórópisztolynál a tű és a pisztoly közti szigetelést egy szabályozható „O” gyűrűvel oldják meg. Ha ez a szigetelés sérült, vagy gyengébb minőségű gumiból készült, akkor az aceton kikezdheti, és a szigetelés megszűnhet, amit könnyű felfedezni, hiszen a pisztoly testéből csepeg a festék. Olyan is előfordul, hogy ez a szivárgás kismérvű, csak kis lerakódás kezd el megjelenni. A megoldás egyszerű, ha van megfelelő méretű gyűrű. Ha nincs, akkor a beszerzéséig bánjunk óvatosan vele. Ezért nem célszerű direktbe áztatni a pisztoly fejét.


A legtöbb esetben a szétszerelés után ezeket az alkatrészeket mossák el, illetve a pisztoly belsejét


A belső légterelő eltávolítása

A belső légterelőt nem szükséges minden esetben eltávolítani. Ha mégis, akkor ez többnyire balmenetes, erre figyeljünk. A kicsavaráshoz jellemzően adnak egy hatszögkulcsot, vagy speciális kulcsszárat.


A festék alatt még egy szűrő bujkál

TISZTÍTÁS

Sajnos, a vegyi tisztítás nem elég, csak ha van megfelelő pisztolymosó gépünk. Ez jellemzően drága és ebből kifolyólag nem biztos, hogy megtérül valaha, ha csak nem napi 8 órában szórunk, esetleg több pisztollyal.

Ezért némi mechanikai segítséget is alkalmaznunk kell. Ehhez kellenek a kefék. Szerencsére szettben vásárolhatók és ez megkönnyíti a dolgunkat.

A szórófej tisztítását oldószeres áztatással kezdjük. Jellemző probléma, hogy a szimmetrikusan kialakított furatokkal ellátott szórófej dugulása esetén a szóráskép eltolódik, nem lesz hatékony a szórás. Ennek okait kereshetjük a konstrukcióban, de olykor egy rosszul összeszerelt, vagy karbantartott eszköz is okozhatja. Ha a levegő útja elzáródik, a felületkezelő anyag rárakódhat a szórófej egyik oldalára és ez egy lerakódási láncreakciót idéz elő. Ezeket a furatokat méretüktől függően a vékony kefékkel (ott ahol az alakiság megőrzése is fontos, a dűzni közelében) tisztítsuk, kerülve a sérülést. A szóratkép kialakulásában résztvevő 1–1, vagy 2–2 oldalsó furatot extrém esetben alumíniumtűkkel, majd kefékkel lehet hatékonyan tisztítani. Mindkét esetben legyen jelen oldószer.


A szórófej a légterelő furatokkal


Acetonfürdő


Tisztítókészlet

A fúvóka tisztítása az egyik legkényesebb feladat. A drága és az olcsó, értelemszerűen a jó és a rossz pisztolyok közti különbség nem csak a dizájnban keresendő. Az alkatrészek megmunkálási finomsága a kulcs. Az anyagok áramolnak a pisztoly belsejében. Minél kisebb a közben kialakuló káros örvénylések (a tervezett örvénylés jó) mértéke, annál hatékonyabb, annál szebb és egységesebb a porlasztás, vele együtt a szóratkép. Ha mi a fúvókát egy invazív, erőteljes roncsoló hatásnak tesszük ki, akkor az egyensúly megszűnik. Ezért a kombinált oldószeres és kefés mechanikai tisztítás alkalmazása a célravezető. Jártam olyan műhelyben, ahol a dűznit egy 5,5 mm átmérőjű spirálfúróval takarították. És nem értették, hogy miért ködöl a pisztoly… A fúvóka belseje amúgy is egy egyenes pontos furattal van ellátva, amit egy nagyobb hengeres rész előz meg. A tisztítókefék végén a drót túlnyúlik, ami karcolhatja, sértheti a két furatot összekötő kúpos szakaszt. Ezért a keféket jól válasszuk meg, illetve óvatosan dolgozzunk velük, inkább tekerve hordjuk ki a szennyeződést.

A pisztoly belsejében gyűlik össze a legtöbb szennyeződés. Ez egyúttal raktárként is funkcionál. Ebből kifolyólag alaposnak kell lennünk. Ezért ezt tisztítsuk gyakrabban és áztassuk gazdagon.

Itt sokszor már kevésnek bizonyulhat a kefe használata, mivel a furatok szöget zárnak be. A körtepumpába felszívott acetonnal lehet kisebb lepedékszerű lerakódásokat kifújatni. Szemüveg használata szükséges.


Összeszerelésre készen. Az adott alkatrészhez tartozó hatékony eszközök a képen

A jobb minőségű pisztolyokban igyekeznek minimalizálni a belső éleket, sarkokat, és a belső felületek is finomabban kidolgozottak, ezért a szennyeződések is nehezebben tapadnak meg. Ezt tartsuk szem előtt a vásárláskor.

A szórópisztoly csak az egyik komponens a megfelelő minőség eléréséhez. Viszont talán az egyik legtranszparensebb része. Számos hiba léphet fel szórás közben.

A tartályszűrő használatáról megoszlanak a vélemények. Valaki hisz benne, valaki elutasítja. Egy biztos, fajlagosan nem olcsó. Viszont kivéve tisztítható, ezáltal az élettartama kitolható.

A szórópisztoly csak az egyik komponens a megfelelő minőség eléréséhez. Viszont talán az egyik legtranszparensebb része. Számos hiba léphet fel szórás közben. A hiba gyors diagnosztikájához tudnunk kell kizárni olyan lehetőségeket, amelyek az eszköz nem megfelelő karbantartásából eredhetnek. Így koncentrálhatunk a maradék tucatnyira, mely érintheti a sűrített levegő minőségét, a felületkezelő anyag paramétereit…

Hat év Trinát a pisztolyban nem a világ, de pár hét 2K-s anyag könynyen a pisztoly végét jelentheti. Ne odázzuk el a takarítást! 


Kapcsolódó dokumentum:


szoropisztolyok-karbantartasa-tisztitasa


Tetszett a cikk?