Egyetemi hírek – 2023. május

Különdíjat kapott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatója az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

2023. április 19–21. között rendezték meg Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki tudományi szekcióját. Hallgatóink a műszaki szekción belül hat különböző tagozatban mérték össze tudásukat más hazai egyetemek hallgatóival.

A Soproni Egyetemet a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 7 hallgatója képviselte a megmérettetésen.

Résztvevő hallgatók:

  • Szmorad Gergely (Anyagtudomány, anyagvizsgálat 1. tagozat)
  • Schantl István (Anyagtudomány, anyagvizsgálat 2. tagozat)
  • Sajtos Dániel (Anyagtudomány, anyagvizsgálat 3. tagozat)
  • Sajdik Tamás (Anyagtudomány, anyagvizsgálat 4. tagozat)
  • Bánfi-Nagy Ádám és Bálint Levente (Anyagtudomány, anyagvizsgálat 8. tagozat)
  • Szőke Fanni (Építés, épületszerkezetek és mérnöki szerkezetek 1. tagozat)

Az Anyagtudomány, anyagvizsgálat 4. tagozatán belül Sajdik Tamás faipari mérnök szakos hallgatónk különdíjat nyert el munkájával.

Anyagtudomány, anyagvizsgálat 4. tagozat KÜLÖNDÍJ:

  • Sajdik Tamás
  • Rostirányban tömörített faanyag nyúlási tartalékának bizonyítása húzóvizsgálatokkal
  • Konzulens: Dr. Báder Mátyás

A versenyben részt vett minden hallgatónak és a témavezetőiknek ezúton is gratulál a Kar és további szakmai sikereket kíván!

 

Kihirdették a győzteseket – a Weöres Sándor Színházban jutalmazták hallgatóink munkáit

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói közel egy éven át dolgoztak a Weöres Sándor Színház aulájának és éttermének belsőépítészeti tervein.

A Falco Zrt., mint stratégiai partner volt az összekötő kapocs a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, valamint a Weöres Sándor Színház között. Az intézmények együttműködéséből komplex vizsgaprojekt született: az Alkalmazott Művészeti Intézet harmadéves építőművész hallgatói készítették el a színház aulájának és éttermének újra gondolt belsőépítészeti terveit. Felkészítő tanáruk Bakonyi Beáta és Szén-Molnár Tamás művésztanárok voltak, a kezdeményezést Dr. Lenkei Balázs intézetigazgató karolta fel.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban a csütörtöki Kivilágos kivirradtig előadás előtt ünnepélyes keretek között hirdették ki győzteseket.

A belsőépítészeti tervekből egy hónapon át látogatható bemutatón szavazhatott a tervekre személyesen a közönség. Emellett online formában is várták a szavazatokat. A színházi dolgozók külön voksolhattak a nekik tetsző belsőépítészeti megoldásra és a Soproni Egyetem tanárai is felállítottak egy rangsort, így három fronton zajlott le a legjobbak kiválasztása. A pályamunkákra több mint 3000 papíralapú szavazat érkezett, továbbá 2700 online.

A díjakat Bakonyi Beáta művésztanár, Kovács Tamás, a Falco Zrt PR vezetője és Szabó Tibor, színházigazgató adták át.

Eredmények:

Közönségdíj – a színházban személyesen és online leadott szavazatok alapján:

  • I. helyezett: Keserű Dorka

Színházi dolgozók díja:

  • I. helyezett: Néger Martin

Soproni Egyetem szakmai díjai:

  • I. helyezett: Heil Rozália
  • II. helyezett: Csabai Luca
  • III. helyezett: Keserű Dorka

A projektben résztvevő hallgatók közül oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át Kovács Tamástól, a Falco Zrt. PR vezetőjétől: Kiss Virág, Marton Bendegúz, Takács Alexandra és Varga Judit építészművész hallgató.

A tervek szerint a díjnyertes munkákat májusban a Ligneumban a soproni közönség is megtekintheti.

 

Második helyezést ért el a Faipari Mérnöki És Kreatívipari Kar hallgatója a Jedlik Ányos Szakmai Napokon

Kebelei Csaba, gazdaságinformatikus BSc szakos hallgatónk részt vett a március 24–25. között Veszprémben megrendezett, XIX. Jedlik Ányos Szakmai Napokon, ahol az Informatikai tudományok II. szekcióban „Fűrészüzemi folyamatok ütemezése" című munkájával második helyezést ért el. 

A XIX. Jedlik Ányos Szakmai Napok diákkonferenciára jelentkezhetett bármely magyarországi (vagy külföldi, magyar nyelvű) felsőoktatási intézmény hallgatója. Kebelei Csaba a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karát képviselve érte el ezt a szép eredményt.

A Kar gratulál a hallgatónak az elért eredményhez!

 

JAF HOLZ: CLT referencia bemutató

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatói 2023. április 4-én tanulmányi úton vehettek részt Zalacsányban.

A JAF Holz Ungarn Kft. cég által szervezett CLT (Cross Laminated Timber) ház előadáson és bemutatón közel 50 hallgató vett részt a faipari mérnöki, építész és építőművész szakokról vegyesen.

Az előadásokban a szakemberek bemutatták a CLT rendszert és részletezték annak előnyeit környezetvédelmi és gazdasági szempontokból. Bemutatták az építés folyamatát, felhívva a figyelmet a fontos szakmai részletekre, melyek betartása szükséges a siker érdekében.

A helyszíni bejárás mellett bemutattak számos példát is a CLT építésre, melyek a tapasztalatok alapján igazolták az említett előnyöket.

Ezúton is köszöni a Kar a JAF HOLZ-nak és személyesen Föőr Róbertnek a meghívást és a támogatást!

 

Faültetés a Botanikus Kertben - Facsemetéket adományozott a Henkel Magyarország Kft.

Huszonegy facsemetét ültettek el a Botanikus Kertben április 14-én, a csemetéket a Henkel Magyarország Kft. adományozta a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének.

A cég évek óta támogatója a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak. A 100 éves botanikus kertben péntek délelőtt az eső ellenére is lelkesen ültették a fákat a vállalat ragasztás üzletágának képviselői és az egyetem munkatársai.

A program az Egyetemi Kürtösök műsorával kezdődött, ezt követték a köszöntők, majd a faültetés.
 

Forrás: kisalfold.hu
Fotók: Máthé Daniella, kisalfold.hu


Tetszett a cikk?