Díjazták a Schifter-Partyt

Az eseményen részt vett Klaus Peter Riedel, Németország magyarországi követe, Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dale A. Martin a DUIHK elnöke, Gabriel A. Brennauer, a Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnöke, és a rendezvény fővédnökeként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. Mozgalmas és izgalmakkal teli hétre tekinthet vissza Piltman Miklós nagyvázsonyi ácsmester. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által alapított Szakképzési Díj nevezettjeként meghívottja volt a Budapesten szervezett díjátadó ünnepségnek, ahol nagy meglepetésre a zsűri különdíjjal jutalmazta a fiatal ács tanulóknak szervezett továbbképzési programsorozatot: a Magyar Asztalos hasábjairól is jól ismert Schifter-Partyt. Nagy megtiszteltetés ez a díj, mivel a közel 30 pályaműből mindössze a 3 kategória (motiváció, innováció és kooperáció) első helyezettje, illetve a két különdíjas kapott elismerést – pedig a jelöltek között olyan nagyvállalatok szakképzési programjai szerepeltek, mint az Audi vagy a Bosch.


A Szakmai Díjat nyert pályázók és a zsűri képviselői 


A héttagú, független szakképzési szakértőkből álló zsűri azonban egyhangúan, és kételkedés nélkül döntött arról, hogy Piltman Miklós pályaműve, ami a hagyományos, kézműves alapokon nyugvó ács szakma iskolai rendszeren kívüli, magánkezdeményezésből szerveződő, nagyrészt magánfinanszírozásból megvalósuló továbbképzéséről szól, mindenképp megérdemli a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Szakképzési Különdíját. A Díj átvételével azonban nem értek véget a heti események, hiszen Piltman Miklós másnap már szakember találkozóra várta vendégül az ország különböző pontjairól meghívott ács- és tetőfedő mestereket. A rendezvényre több mint 30 szakember érkezett, akik élőben hallhattak beszámolót a bronzérmes tetőfedő világbajnokoktól és a szintén bronzérmes ács európabajnokoktól a 2014 őszén megrendezett versenyek izgalmairól és eredményeiről,továbbá kötetlen esti beszélgetés során alkalmuk nyílt megbeszélni az ács és tetőfedő szakmák hétköznapi és hosszú távú problémáit, ezek lehetséges megoldásait.

Piltman Miklós bemutatása az MKB székházában megrendezett díjátadón 


A díjat Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnöke adta át 


Kreinbacher Imre bemutatója a kettős ács szögmérő alkalmazásáról 
 

A kétnapos rendezvény továbbképzéssel folytatódott, Hantos Zoltán a tetőszerkezetek lekötésének szerkesztési módszereiről, míg Kreinbacher Imre a számításos módszerekről és a SEMA szoftverről tartott előadást az összegyűlt szakembereknek. A továbbképzés során alkalom nyílt néhány szakmai trükk megismerésére is, melyek a későbbiekben segíthetik a mesteremberek munkáját. A sikerrel záruló esemény kimondott tapasztalata, hogy rendszeresen kell ehhez hasonló szakember találkozókat szervezni, lehetőleg változatos helyszíneken, mindig más mester vendégségében. Így megismerkedhetnek, közeledhetnek egymáshoz a szakemberek, akik azután nem konkurenciaként, sokkal inkább kollégaként tudnak együttműködni a későbbiekben.

 


Hantos Zoltán 


Tetszett a cikk?