Az IPOSz a minőségi szakképzés erősítéséért

Németh László, az IPOSz elnöke szerint már látszik, hogy a szövetségnek még jobban be kell kapcsolódnia a szakképzésbe, hiszen az információáramlás kulcsfontosságú a helyzet fejlesztése szempontjából. Ugyanis ha az iparosok nem jutnak kellő információhoz, akkor nem tartanak ipari tanulót.

Az IPOSz ezért egyrészt felvette a kapcsolatot a kereskedelmi és iparkamarával, hogy a tagok lássák, mennyivel egyszerűbb lett az adminisztráció, miért éri meg tanulót tartani, és milyen könnyen elszámolhatók az ezzel járó költségek.

Másrészt biztatják az ipari szereplőket, hogy már az általános iskola 6. osztályos tanulóinak mutassák a műhelyben a szakmunkát, ezáltal is orientálnák a szülőket és a gyerekeket az iparos szakmák felé. Ezzel azt is be lehetne mutatni, hogy a műhelyek modernebbek lettek, ugyanis az elmúlt huszonöt évben az uniós követelményeknek megfelelően átalakultak. 

Az iparos szövetség elnöke szerint a tudást a következő generációnak átadó mestereknek nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést kellene adni, érdemes lenne a komplex szakmai tudással rendelkező mestereket csak az oktatásra felkérni, és emellé megfelelő jövedelmet biztosítani.

Németh László elmondta azt is, hogy jelenleg is sokan foglalkoznak tanulókkal, ami a Szakma Sztár Fesztiválon látszódik is, például a World Skills világversenyen aranyérmet nyert magyar bútorasztalos fiatal szakember is egy Vas megyei kis műhelyben tanulta a szakmát.

(Forrás: MTI)

 

A Magyar Asztalost és a faipar.hu-t is készítő X-Meditor Kft. számára a fenti téma nem új, hiszen a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny fő célja, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a korszerű asztalosipari megoldásokkal, hogy ezeken keresztül a tanulók közelebb kerülhessenek az asztalos szakma érdekességeinek, különlegességeinek elsajátításához.

Fontos, hogy olyan szakmai impulzusokat kapjanak a fa- és asztalosipar területén alkalmazott eszközökről, berendezésekről, amelyek alapján kialakul a szakmai elkötelezettségük, és megerősödik bennük a mesterség szeretete, tisztelete.

 

2016-ban a tanulmányi verseny elméleti fordulója a Ligno Novum szakkiállításon lesz, így a faipari szakmákat tanuló fiatalok testközelből ismerkedhetnek meg a legújabb technológiákkal, eljárásokkal. Jöjjön el Ön is a szakma legnagyobb kiállítására 2016. április 6. és 10. között, a Hungexpo Vásárközpontba! 

 

Bővebb információ: www.lignonovum.hu


Tetszett a cikk?