Nyílászáró-beépítés OKJ-s papírral?

Az immár tartósan fennálló és várhatóan növekvő szakemberhiány kezelése érdekében az MMAE – Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesülete – előkészítette az OKJ-képzés beindítását. Az OKJ-képzés keretében duális képzéssel, a szakmai háttér biztosításával, tananyag összeállításával lép fel a gyártói szövetség annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül elegendő jó szakember álljon rendelkezésre az építési és felújítási munkákhoz – hangzott el az egyesület április végi konferenciáján.

A mai magyar nyílászáró-forgalmazás egyik Achilles-pontja a nyílászárók beépítése. Felmérések szerint a vevők oldaláról érkező reklamációk több mint 80 %-a helyszíni felmérésből és beépítésből fakad, és csupán a reklamációk 1/5-e vezethető vissza a gyártás hibájára. A helyzetet bizonyosan csak súlyosbítja, hogy a nyílászáró-beépítés területén ma Magyarországon nem létezik vonatkozó szabályozás, szabvány, műszaki irányelv, nincs mire támaszkodnia a beépítőnek, vállalkozónak. És a hab a tortán az akut szakemberhiány.


Egy amatőr megközelítés

A jelenlegi magyar helyzetben az ablakbeépítés az alábbiak szerint történhet:

  • ablakgyártó saját emberei építenek be,
  • ablakgyártó által oktatott és megbízott szerelők építenek be,
  • kivitelező építőipar épít be,
  • ismeretlen barkácsoló vagy amatőr szaki épít be.

Leszámítva az első – de általában kapacitásproblémás – esetet, a beépítés színvonala bizonytalan, és bizonyosan nem egységes szakmai színvonalon történik. Ezzel ellentétben a Polgári Jog viszont egységesen garanciális és szavatossági kötelmeket támaszt a nyílászáró értékesítőjével szemben, aminek a költségét általában szintén a gyártó viseli.


A reklamációk több mint 80 %-a helyszíni beépítésből fakad

A helyzet egyértelműsítésére és javítására az MMAE két lépcsőben próbál válaszolni. Egyrészről szükségesnek tartanak egy beépítési műszaki irányelvet alkotni, ahol rögzítenék a szakmai és személyi feltételeket, és az itt definiált beépítési eljárást kötelezővé tennék minden államilag támogatott építkezésnél. Másrészt egy új OKJ-s , a duális képzés keretein belül megvalósuló oktatási forma beindításával lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy a szervezett képzés keretében az érdeklődők elsajátíthassák ezen terület korszerű tudásanyagát és erről képesítést szerezhessenek.

Az új képzés, mint rész szakképesítés jelenleg már elérhető az építészet szakmacsoportban a 31 582 03 OKJ-szám alatt.

NYÍLÁSZÁRÓ- ÉS ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKAI SZERELŐ

Az új OKJ-s felnőttképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a nyílászárókat és árnyékolókat az új építkezések, valamint a felújítások során a szerkezetek bontását, beépítését, beszabályozását a szakmai előírásoknak megfelelően tudják elvégezni. Ezzel az elvárt energiahatékonyságot, valamint a külső behatások mérséklését a legmagasabb minőségi elvárások alapján tudják teljesíteni.


Garantált a hőveszteség a szigetelésnél hosszútávon

A képzés jelenleg elérhető, bárki jelentkezhet, aki a feltételeknek megfelel és vállalja a 240 órás elméleti és gyakorlati oktatást és természetesen az oktatás költségeit.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-40


Tetszett a cikk?