A végzős művészhallgatók búcsúztatója és az első aranyszög

A Nyugat-magyarországi Egyetemen élő több száz éves hagyomány sajátossága, hogy képes új hagyományőrzési formákat létrehozni és beleépíteni a régi szokásrendbe. Ilyen a „Szögbe-verés” is, amelyet 1999 óta minden májusban megrendeznek az Alkalmazott Művészeti Intézet végzős hallgatóinak búcsúztatására. Ilyenkor a diplomázók egy, a monogramjukkal ellátott, kézzel kovácsolt vasszöget vernek be az erre a célra szolgáló tölgygerendába, melyen ott sorakoznak az előző 18 év végzettjeinek emlékét őrző szögek is.

Idén május 12-én került sor erre az eseményre az intézet udvarán található Formateremben. A rendezvényt 17 órakor nyitotta meg dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja, és U. Nagy Gábor, az Alkalmazott Művészeti Intézet intézetigazgatója. Az eseményen az intézet valamennyi végzős hallgatója, illetve oktatója, munkatársa részt vett. Ebben az évben várhatóan 64 művészhallgató veheti át majd a diplo-máját: 15 alapszakos és 7 mesterszakos tervezőgrafikus, 16 alapszakos és 6 mesterszakos formatervező művész, illetve 14 alapszakos és 6 mesterszakos építőművész hallgató.

Az alsóbb évesek egy-egy apró cserepes virágot adtak ajándékba minden végzős diáktársuknak. A szög-beverés után képvetítés, bográcsozás és zenés mulatság következett.

2016. május 25-én töltötte dr. Pogány Gábor tanár úr utolsó munkanapját az AMI-ban, aki már húsz esztendeje tanít művészettörténetet a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Alkalmazott Művészeti Intézetében, mint óraadó tanár. Életpályájának egyik meghatározó, sikeres és szeretett része az egyetemi szintű oktatás, míg a másik a gyakorló művészettörténész sokszínű tevékenysége, különböző szerepkörökben. Utolsó munkanapja alkalmából a kar és az intézet tanárai, munkatársai és hallgatói jelenlétében vehette át az aranyszöget. Ezt az elismerést az idei évben alapították és neki adták át legelső alkalommal. Célja, hogy kifejezze az intézet és a tanítványok nagyra becsülését sok év áldozatos munkájáért és emlékeztessen azokra, akik hosszú ideig meghatározó személyei voltak a soproni művészeti felsőoktatásnak. Pogány tanár úr természetesen saját kezűleg verte be a szöget az intézet gerendájába, ahol a már végzett tanítványai által hátrahagyott szögek is sorakoznak. Az ünnepséget dr. Alpár Tibor dékán és U. Nagy Gábor intézetigazgató méltató szavai gazdagították. Az aranyszög a végzős hallgatók kovácsolt szögének aranyozott változata, a felirat beütését Marada Tibor első évfolyamos formatervező hallgató készítette.

Nagy Máté


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-70-72


Tetszett a cikk?