Az év Kiemelkedő Ifjú Kutatója

Dr. Bacsárdi László, a NyME SKK intézetigazgató egyetemi docense a „VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója” díjat vehette át 2015. december 4-én a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságától.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága idén immáron hatodik éve adta át 35 éven aluli fiatal kutatóknak a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díjat. A díj alapításának hagyományait követve a Veszprémben megrendezett ünnepségen idén is négy díjazott kapta meg ezt az elismerést; közülük kettő a természettudományok, kettő pedig a műszaki tudományok területén végzett kutatást. A díjakat Pósfai Mihály akadémikus, a Veszprémi Területi Bizottság elnöke és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. 

Az NyME SKK Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatójának kutatása a kvantuminformatikai alapú műholdas kommunikáció megoldatlan kérdéseire fókuszál. „A kommunikáció egyik fontos kérdése, hogyan lehet megosztani egy titkos kulcsot különböző kommunikáló felek között, és erre a kvantum alapú kulcsszétosztás egy biztonságos megoldást kínál” – mondta Bacsárdi László. A díjjal elismert kutatás célja, hogy kvantumkommunikáció alkalmazásával a műholdas kommunikációt hatékonyabbá tegyék.

A műholdas kommunikáció azért érdekes, mert az űrben a veszteségek sokkal kisebbek, mint akár a legjobb minőségű optikai kábelben, így remélhetőleg nagyobb távolságban lehet megvalósítani ugyanazokat a protokollokat, amelyeket a Földön már sikerrel kipróbáltak. „Egy komplex vizsgálati modellt készítünk és használunk, amely lehetővé teszi műholdas kommunikációs folyamatok szimulálását” – tette hozzá a díjazott. A kutatásban, amelyet az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) is támogat, egykori és jelenlegi gazdaságinformatikus hallgatók is részt vesznek.

Gratulálunk Bacsárdi Lászlónak az újabb elismeréshez!

Forrás: Kisalföld


Tetszett a cikk?