A faipar reneszánsza

Zalaegerszeg – Faanyagvédelem, rönkházak, a tölgyfa feldolgozása, a fa népi használata. Megannyi, laikus számára is szép téma kísérte a szakmai napot tegnap a Deák Ferenc Szakközépiskolában.

A délelőtti előadásokkal párhuzamosan faipari bemutatók, gyakorlati foglalkozások zajlottak az intézményben, de e program keretében írták alá azt a megállapodást is, amely a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara bázisiskolájává tette a Deák faipari fakultását.

A zalaegerszegi intézmény az ötödik a sorban, amellyel együttműködést kötöttünk annak érdekében, hogy a fiatalok életpályaként választhassák a faipari foglalkozásokat – mondta dr. Alpár Tibor egyetemi docens, a kar dékánja a ceremónia előtt. Ez a kapcsolat elősegíti a diákok tájékozódását, megismerik a követelményeket, mi pedig látjuk, hogy kik készülnek erre a pályára. Az iparág a néhány évvel ezelőtti megtorpanás után fellendülőben van, sok szakemberre, mérnökre van szükség.

Ebben az évben újra megjelent a faipari mesterképzés, szakértői feladatokat is vállalhatnak a végzettek.

– Örülünk, hogy újra lehet faipari ismeretekből érettségizni, ez megkönnyíti a felvételi eljárást – folytatta a dékán. A karunkon színvonalas kutatási és laborháttér, és félszáz oktató áll  kifejezetten faipari szakágon tanuló hallgatók rendelkezésére. A karon az átlagos bekerülési pontszám 360 volt, de a jelentkezők 30 százaléka 400 feletti ponttal rendelkezett. Ők ezzel bárhova mehettek volna, de tudatosan a faipart választották. A faipari klaszterbe tömörült cégek, vállalatok figyelemmel kísérik a képzést, igényt tartanak a hallgatóinkra. Évente megrendezzük a szakmai napot, hagyományos rendezvénynek számít novemberben, ilyenkor jóval többet kapnak a diákok a tananyagnál, akár találkozhatnak a leendő munkahelyük képviselőivel, új eljárásokkal, korszerű eszközökkel; jelezte a középiskola vezetője, Rozmán Sándor. A faipari munkaközösség szervezi a programot, ezúttal a soproni egyetemi kar vezetőinek a jelenléte is hasznos lehet a diákok tájékozódása szempontjából.

Az elmúlt évekhez képest emelkedik a szakirányú képzés presztízse, a középfok és a felsőfok gördülékenyebben épül egymásra, tájékoztatott a technikusi két évre utalva az igazgató. Mint kiderült, az asztalos újabban hiányszakma, keresik őket a vállalatok. A Deákban jelenleg 120-an tanulják a szakmát.

Arany Horváth Zsuzsa


Tetszett a cikk?