Ha január, akkor Schifter Party

A szakma utánpótlásáról sokan és sokat beszélnek. Szerencsére sokan vannak, akik a megbeszélések után a tettek mezejére is rálépnek, és példamutató elszántsággal rendezik meg a fiatalok számára azokat a versenyeket, összejöveteleket, amelyek komoly szakmai képzéssel érnek fel. Ezek a találkozók az igazi pályaorientáció fontos mérföldkövei. Öröm a Magyar Asztalos számára, hogy nem először számolhat be a Schifter Party-ról.

Piltman Miklós ácsmester az ötödik alkalommal látta vendégül az immár hagyományosnak is mondható ács továbbképzést: a Schifter Party-t. A nagyvázsonyi műhely minden év második hétvégéjén fiatal ács tanulókkal telik meg, akik Hantos Zoltán szakmai vezetése mellett egy-egy kisebb tetőmakettet készítenek el – szakoktatóik vagy mestereik segítségével.

Az idei évben a szervezők az első rendezvény hagyományaihoz nyúltak vissza: kis keresztmetszetű fákból, nem túl bonyolult, de azért mégis némi fejtörést igénylő feladatot választottak, így az eltérő felkészültségű, és vegyes előismeretekkel rendelkező csoport minden tagja tartani tudta az iramot, és a tréning végére mindenki be tudta fejezni a feladatát. A szerkezet egy kontyolt tetőszerkezet egy-egy sarkát modellezte, így a feladatban egyenes szarufákon kívül él- és hajlatszarufák, illetve ezekhez csatlakozó csonkaszarufák is voltak. 

A feladatot nehezítette, hogy az élszarufák 135°-os épületsarokra voltak helyezve, a csonkaszarufák pedig a leginkább tornyoknál alkalmazott megoldással, kiváltóba csatlakoztak. A hajlatszarufa esetében szintén tartalmazott némi különlegességet a feladat: a csonkaszarufák a manapság csak régi ácskönyvekben látható módon, ojtással csatlakoztak a hajlatokra. A megoldás előnye, hogy a hajlatszarufát nem kell kiárkolni, a szarufák mégis pontosan, a tetőgeometriát precízen követve építhetők a helyükre. Az ügyesebb résztvevők kipróbálhatták az ojtást ferde irányú, tehát leélezett szarufákon is, de ez már nem volt kötelező eleme a feladatnak.

A résztvevők között a budapesti Ybl-szakiskolából, és a székesfehérvári Vörösmartyból érkező fiatalok mellett helyet kapott faipari mérnökhallgató, és vendéglátónk fia, aki maga is a veszprémi Táncsicsban tanulta ki az ácsszakmát. A vegyes csapat tagjai a program során megismerkedhettek egymással, amit a közös esti beszélgetések alatt is folytathattak.

A szakmai munkát Szűcs Gergő, a 2016-os, Sao Paulo-ban megrendezett WorldSkills világbajnokság magyar versenyzője segítette, aki nemcsak szaktudását, hanem fényképekkel tarkított előadásával a versenyélményeit is megosztotta fiatal kollégáival. Nevezhetők kollégáknak, hiszen épp az a korosztály gyűlt össze a tavalyi évben Szakképzési Díjjal jutalmazott rendezvényen, akik a következő nemzetközi versenyekre is jelentkezhetnek. Hogy kiben lesz meg az elszántság, hogy vállalja a sok elfoglaltsággal és munkával járó lehetőséget? Azt nem tudjuk, de a fiatalok most bemutatót kaptak abból, hogy mivel járnak azok a sikerek, amiket Gergő és elődei elértek.

A program során nem csak makett méretben kerültek szóba a tetőszerkezetek. Szombat délután alkalmunk nyílt megtekinteni a nagyvázsonyi Zichy-kastély 250 éves barokk fedélszerkezetét, közben Sipos Tibor, a szerkezet felújítását végző, illetve a terméspalafedést készítő szakember mesélt a munka során szerzett tapasztalatairól – egy-egy részletében megvillantva a terméspala fedésben rejlő kihívásokat és lehetőségeket. 

Persze a siker nemcsak érmekben mérhető, hanem a megrendelők köszöneteiben is, hiszen a munkájára igényes, jó szakember egyre keresettebb értékké válik Magyarországon. Ezt már Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere hangsúlyozta a rendezvényt záró ünnepségesn, ahol a résztvevők egy-egy oklevelet, illetve kisebb ajándékokat is kaptak munkájuk és kitartásuk jutalmaként.

Köszönjük Piltman Miklósnak és a Tetőépítők Egyesületének a lehetőséget, hogy ismét egy tartalmas, mégis szórakoztató, sok hasznos tapasztalatot nyújtó rendezvényt sikerült közösen – hogy stílusosak legyünk a kifejezéssel – tető alá hoznunk.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-januar-50-51


Tetszett a cikk?