A VERSENYFELADAT

A kétnapos végső megmérettetést már hagyományosan Sopronban, az egyetem minősített tanüzemében rendezték. Az első nap, április 14-én, egy bútordarabot kellett a tanulóknak a megadott tervek alapján létrehozni.

A korábbi évhez hasonlóan idén is azt a feladatot tűztük ki célul, hogy egy olyan bútordarab legyen a verseny vizsgafeladata, ami azon kívül, hogy elkészítése kihívást jelent a döntőbe jutott csapatoknak, egyben lehetőséget ad egyfajta társadalmi szerepvállalásra is. Tavaly egy speciális íróasztal készült autizmussal élő gyerekek számára.

Felmértük a további igényeket az autista otthonokban. Az autizmussal élő gyermekek napirendjét úgynevezett kommunikációs kártyákkal segítik. Ezeknek sorba rendezésével alakít-hatók ki a gyermekek napi feladatai, programjai.

A terapeutákkal folytatott beszélgetések során kiderült, hogy alapvető probléma ezeknek a kártyáknak a tárolása, logikus rendszerezése, hiszen körülbelül 45-féle, 9x9 cm nagyságú plasztikkártyákról van szó.

Ezek után egyértelmű volt, hogy erre kerestük a megoldást.

A 2016-os tanulmányi verseny vizs-gafeladata egy görgős tároló konténer, melynek felső három fiókja szolgál a kártyák rendszerezésére, valamint egy nagyobb fiók a napközben használatos dolgok tárolására alkalmas.

KOMMUNIKÁCIÓS

KÁRTYÁK

A nem beszélő vagy beszédér-tésükben akadályozott (autista, értelmi sérült) embereknek külön kommunikációs csatornákra, módszerekre van szükségük. Ennek egyik módszere a napirendi kártyák és a PECS használata.

A PECS (Picture Exchange Communication System) képek cseréjén alapuló kommuni - kációs rendszer. Kártyákkal a nem beszélő személy fejezi ki akaratát (enni, fürödni, sétálni...). A megfelelő kártyát átnyújtja, majd ezt határozottan lereagálja a másik személy (például: elveszi, kimondja, ezzel megerősíti és enni ad). Ez egy hosszú tanulási folyamat, ahol a végén már mon-datokat is képes lesz képekből összerakni az autizmussal élő személy.

AZ ALAPANYAGOT

BIZTOSÍTOTTÁK:

Forgácslap, rétegelt lemez, bükk tömörfa:
Csercsics Faipari Kft.

Bútorgörgők, lamellók, tiplik:

Forest Hungary Kft.

Rétegelt lemez:

Horváth Faipari Kft.

Természetes olaj: ORANGE 6

Természetes Otthon Kft.

Rétegelt lemez: Zsalu Kft.

Tervek: Papp Tibor

A BÚTOR

Első ránézésre egyszerű fiókos konté-nernek tűnik, elkészítéséhez azonban rendkívül nagy odafigyelésre volt szükség.

A korpuszszerkezet műanyag élzáróval ellátott forgácslapból áll, ami a konténer köpenyét adja. Lamellóval kellett összeépíteni a tetejét, az oldalát, a hátfalat és a fenéklemezt.

A fiók egy egyszerű kávaszerkezet, a fiókoldalak kapcsolatát köldökcsapos kötés biztosítja. A versenyzők feladata volt a fiókoldalak és a fiókfenék méretre szabása, összeszerelése. A tömörfa fiókfront hosszméretét is a diákoknak kellett meghatározniuk és méretre szabni, valamint a kézzel érintkező éleket élmarni. A fiókfront megmunká-lásakor kialakításra került a fiók mozga-tását biztosító rés, melyet a diákoknak a műszaki tervdokumentáció alapján ki kellett alakítaniuk felsőmarógép segítségével. A fiókok rendeltetésüknél fogva, teljes kihúzhatóságot biztosító fiókvasalattal rendelkeznek.

A konténer fő funkciója az autista gyermekek napi programját segítő kommunikációs kártyák tárolása, ezért a felső, kis magasságú fiókok belső osztásokkal rendelkeznek. Ennek alapanyaga rétegelt lemez. Ezek pontos beszabása komoly kihívást jelentett. Kialakításuk nagy precizitást igényelt, hiszen ezek az osztórácsok igen könnyen megvezették a készítő szemét. Ha egy pici eltérés keletkezett az árkolásnál, akkor már ferdén futnak ezek az alkatrészek. A legapróbb méretpontatlanság vagy összeépítési hiba is rögtön meglátszott.

A fiókok esetében a felületkezelés rendkívül fontos, hiszen natúr fáról, ill. natúr rétegelt lemezről van szó. Ez színezett, természetes olajjal történt, melyet ecseteléssel vittek fel a diákok. A konténer könnyed mozgatását bútor-görgők biztosítják.

A feladat időigényesebb volt a vártnál, így a „hosszabbításban” a kétnapos verseny második délelőttjén is folytatódott a munka, miközben párhuzamosan a támogató cégek által összeállított versenyszámok folytak. 

Mint mindig, a szigorú zsűri alapos szemrevételezés után választotta ki a szakmai szempontból legjobbnak ítélt munkát. Különösen figyelték a fiók összeállítását, a fiókosztók helyének kialakítását és pozícionálását, az osztók összeépítését.

A felület-előkészítés és felületkeze-lés 30 pontot ért a 200-ból. A legszebb felületkezelésért különdíj járt.

 


Tetszett a cikk?