(M)értékadó tudásközpont

„Fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakulhat a Nyugat-magyarországi Egyetem” – jelentette be Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Sopronban. A pedagógiai és gazdasági karok intenzív regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki. Jövőre ismét Soproni Egyetem néven működik az ország egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye.

Kiemelt státuszú intézmény azokból az egyetemekből válhat – fogalmazott dr. Palkovics László államtitkár –, amelyek nemzetstratégiai céloknak  megfelelően kulcsfontosságú területeken végeznek európai szinten is meghatározó oktatói és kutatói munkát - ehhez azonban meghatározott tudományos és működtetési feltételeknek is teljesülnie kell.
A célok elérése érdekében január 1-től megújuló működési struktúrában és valószínűleg Soproni Egyetem névvel folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a szombathelyi egyetemi központ kiválását és az ELTE-hez való csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény Szenátusa támogatta, így várhatóan az állam, mint fenntartó is jóvá fogja hagyni a változást.

Az államtitkár hozzátette: a soproni egyetem értékeit mindenképpen meg kell őrizni - az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőséggel bír, így e tudományterületek jövőbeli erősítését a fenntartó támogatja. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, hiszen nagyon intenzív regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki.
A szombathelyi karok már korábban kifejezték önállósodási szándékukat, akkor azonban a pénzügyi helyzet vizsgálatakor kiderült: a soproni anyaintézmény nélkül nem tudták volna fenntartani működésüket. A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetése és a fenntartó is egyetértett abban, hogy a korábbi integrációval az intézménybe olvadt két szombathelyi kar profilja nem illeszkedett a soproni kampuszéhoz, ezért immár jó döntésnek látszik azok ELTE-hez való csatlakozása.

Sopron polgármestere és országgyűlési képviselői közös közleményükben támogatták az új struktúrát: "A felsőoktatás megújítása lehetőséget ad Sopronnak egy igazi különleges egyetem kialakításához a négy tradicionális karral, amit erős kormányzati szándék és elhatározás támogat.”

Az új helyzettel a korábbi instabilitás megszűnik, s végre az egyetem csak arra koncentrálhat, ami a fő tevékenységi köre” – tette hozzá dr. Fodor Tamás polgármester, aki szerint a soproni karok szakmai háttere determinálja az önálló intézmény fejlődését.
A következő hónapokban lezajló átalakítások hozzájárulnak ahhoz, hogy Soproni Egyetem néven erős, nemzetközi hírű, erdészettudományra, valamint faanyag-tudományra   koncentráló kutatás-orientált egyetem jöjjön létre, amely regionális igényeket is kiszolgáló gazdasági és pedagógiai képzéseket is végez. Az új intézményi struktúrát ősszel tárgyalja a Parlament.

Az egyetem vezetőinek nyilatkozata a Faipar.hu-nak

A bejelentést követően lapunk megkereste a Nyugat-magyarországi Egyetem két vezetőjét,- Dr. Dinnyés Álmos az egyetem kancellárját, és Prof. Dr. Faragó Sándort az egyetem rektorát- hogy a részletekről is tájékoztassuk olvasóinkat:

- Mikor esedékes a változás, és mit kell hozzá teljesítenie az egyetemnek? - kérdeztük az egyetem kancellárját.
- Legkorábban ősszel derülhet ki, milyen szakmai elvárásoknak kell ehhez megfelelnünk, s mekkora plusz anyagi forráshoz juthat az intézmény – fogalmazott dr. Dinnyés Álmos. – A szombathelyi karok január elsejei leválása új kezdetet jelent számunkra: összességében egy erőteljes fókuszú,  szakmailag megalapozott oktatási és kutatási portfoliót nyújtó minőségi egyetemmé alakulunk.

- Hogyan fogalmazza meg az egyetem rektora a régi-új intézmény küldetését?
- A 2020-ig szóló intézményfejlesztési tervben melyet mind a Szenátus, mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadott, egy folyamatosan megújuló, Közép-Európában (m)értékadó egyetemi tudásközpont megteremtését határoztuk meg küldetésünkként – mutatott rá prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. – Ennek értelmében olyan kutatás-oktatási kiválósági és versenyképesség fejlesztő programokat valósítunk meg, amelyek az agrár (erdészeti-vadgazdálkodási),a műszaki (faipari) és a művészeti (építőművész, formatervezés, tervezőgrafika, belsőépítész) képzési területeken európai mértékadó, az agrártudomány (természetvédelem), a gazdaságtudomány (üzleti képzések), a pedagógus (csecsemő és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus) képzés területeken országos jelentőségű, Közép-Európában elismert, illetve az informatika, és a műszaki (környezetmérnök és mechatronikai mérnök) képzési területeken regionális vezető szerepet töltenek be.

A soproni karok nemzetközi kapcsolatai – amelyek száma eléri a kétszázat – élőek és sokoldalú előnyökkel járnak, kitűnőek a pályázati eredményeink, a minősített oktatók aránya pedig már most eléri a 80-90 százalékot.
Az Intézményfejlesztési Tervben lefektetett célok elérése érdekében január 1-től megújuló működési struktúrában folytatja a munkát az anyaintézmény. – Immár valamennyi karunk Sopronban működik, ezért célszerű, hogy visszavegyük a tizenhat évvel ezelőtti „Soproni Egyetem" elnevezést - fogalmazott a rektor.

Dr. Dinnyés Álmos kancellár a várható működési változásokról kifejtette:

A megfogalmazott stratégiai célok eléréséhez számos olyan területet jelöltünk ki, amelyeknél jelentős fejlődést tudunk elérni a következő években. Új sebességfokozatba kapcsoljuk a gyakorlatorientált, kooperatív és duális oktatási rendszerünket, erősítjük az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igényeket kielégítő szolgáltatói szerepét bel- és külföldön egyaránt. Korszerű oktatási módszertanok és magas színvonalú K+F+I tevékenységet biztosító kutatásmódszertan kifejlesztésével és alkalmazásával növeljük mind a képzésekből, mind a K+F+I vállalkozási tevékenységből származó hazai és külföldi bevételeinket.
Mindennek feltétele a fenntartható és a folyamatos megújulást, fejlődést támogató gazdálkodás megvalósítása, az innovatív szervezeti kultúra megteremtése, valamint a célorientált szemlélet alkalmazása. A folyamatos fejlesztés és megújulás biztosítására lean módszereket vezetünk be és alkalmazunk a napi működésben, de nem feledkezünk meg az egyetem történelmi hagyományainak, értékeinek, különleges szellemiségének megőrzéséről sem.

A kancellár részletezte, hogy racionalizálják a jelenlegi ingatlanállományt is: az értékes botanikus-kerti ingatlanokat felújítják, két épületet pedig – a volt GT-t és az Erzsébet-kerti tömböt – bérbe adnak más működő szervezeteknek és vállalkozásoknak, ezen túlmenően pedig – egyfajta inkubátorházként – lehetőséget biztosítanak a végzett hallgatók, kezdő vállalkozók irodanyitásának, cégalapításának.

- Mennyire bizakodó az egyetem vezetése a körvonalazódó változást illetően?
- A négy soproni kar tudományos és oktatói potenciálja derűlátásra ad okot, fenntartható és fejlődőképes egyetemmé alakulhat intézményünk.A két unikális szakterületen egész Európában rangot vívtunk ki magunknak, s minden adott ahhoz, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a tradicionális karok együttműködésével – zárta lapunknak adott nyilatkozatát a rektor.
 


Tetszett a cikk?