Mi újság az ácsok háza táján?

Mozgalmas heteken van túl Piltman Miklós ácsmester, aki idén a hagyományos, és immár hatodik alkalommal megrendezett Schifter-Party szervezése mellett a WorldSkills 2017 Abu Dhabi világbajnokság ács versenyszámának szakmai szponzori feladatait is elvállalta.

A Schifter-Party 2011-es alapítása óta ez az első olyan lehetőség, amikor a két esemény szervesen is összekötődik, hiszen a válogató versenyre jelentkezőknek a József-napon megrendezett „workshop” gyakorlási lehetőséget biztosított, növelve az esélyeiket a továbbjutásra.

Változásokat hozott a 2017-es év az ácsok szakmai rendezvényein. Korábban az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége), azon belül pedig Pete Zoltán ügyvezető igazgató helyettes látta el a szakmai versenyek szponzori feladatait, idéntől azonban Piltman Miklós ácsmester folytatja az általuk közösen megkezdett munkát. A szakmai szponzor feladata a válogató versenyek szervezése, illetve a versenyre való felkészítés is. A felkészítésben Miklós már eddig is tetemes munkát vállalt, a válogató verseny azonban első alkalommal került ebben a felállásban megrendezésre.

Az ács-világbajnokságra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által fenntartott SkillsHungary honlapon kellett jelentkezni, majd ezután minden jelentkező kapott egy előzetes rajzos feladatot. A feladatban különböző tetőszerkezeti elemek valódi nézetét kellett kiszerkeszteni, ábrázolva a szarufák, élszarufa, hajlatszarufa és csonkaszarufák kötéseit. Az első körből 4 fiatal jutott tovább a döntőbe, de mindenki meghívást nyert a válogató versennyel párhuzamosan megrendezett Schifter-Partyra is.

A Schifter-Party, vagyis az ács tanulóknak és oktatóiknak szervezett szakmai hétvége idéntől – az ácsok védőszentjének tiszteletére – József-napon, pontosabban József-naphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre. Az időponton kívül más változás nem történt, a program igyekszik hű maradni az eredeti elképzeléseihez, amiért a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Szakképzési Különdíjjal jutalmazta 2015-ben: a részt vevő diákoknak és oktatóiknak lehetőséget biztosítani olyan szerkesztési megoldások megismerésére, amikre a hagyományos ácsképzésben nincs lehetőség, de akár a hétköznapi életben, vagy még inkább a versenyeken hasznosak lehetnek.

A jelentkezők közül ketten éltek is a meghívással, és 6 társukkal elkészítették a különböző ferde szarufákat tartalmazó kis makettet. Az idei Schifter-Party tematikája a ferde szarufák jellegzetességeit járta körbe.

1. Ha a ferdeséget egy függőleges tengelyű elforgatással érjük el, akkor az alkatrész oldalélei továbbra is függőlegesek maradnak, így az oldalnézetén a valódi méretek látszanak. De ahhoz, hogy a szarufa felső éle ráfeküdjön a tetősíkra, azt le kell ferdíteni, szakszóval le kell élezni. Tipikus feladat erre a típusra az élszarufa és a hajlatszarufa.

2. Ha a ferdeséget a tetősíkra merőleges tengelyű elforgatással hoztuk létre, akkor az alkatrész az eredeti (téglalap) keresztmetszetével továbbra is  felfekszik a tetősíkra, azonban a valódi nézetének meghatározásához az egész tetősíkot kell leforgatni a vetületi síkba, és az alkatrészeket az alsó vagy a felső felületükre kell majd fektetni a feljelöléshez. Tipikus feladat erre a típusra a ferde kéménykiváltás.

3. A ferdeséget kialakíthatjuk úgy is, hogy az alkatrészt egy vízszintes tengelyen forgatjuk el, ilyenkor az alkatrész oldalfelülete fogja meghatározni azt a síkot, amiben valódi méretével ábrázolható. Az alkatrész kiszerkesztéséhez ezért az előbbivel ellentétben nem a felső felületét (tetősíkot), hanem az oldalfelületet kell lefektetni. Ezek az alkatrészek rendszerint leélezéssel készülnek. Tipikus feladat erre a típusra a hajlatpalló.


Leélezett ferde szarufa értelmezése


Síkbafaragott ferde szarufa értelmezése


Hajlatpalló értelmezése

A Schifter-Party résztvevői Hantos Zoltán bemutató szerkesztései alapján maguk is elkészítették a rajzokat, illetve az előkészített anyagból a maketteket. A rendezvény végére mindenki kellően elfáradt, de mégis érezhető volt a nehéz feladat elvégzése utáni öröm és elégedettség.

Az idő azonban sürget, hiszen ősszel világbajnokságra kell utazni Dubaiba. A válogató verseny 4 továbbjutója 3 héttel a Schifter-Party után, április 8-án mérte össze újra tudását. A feladat két modulból állt: az első modult 2 nappal korábban mindenki megkapta Major Balázstól, az ácsszakma szakértőjétől, így alkalma volt otthon kiszerkeszteni, illetve ellenőrzésképpen össze is építeni. A versenyre azonban csak a rajzot hozhatta magával, de szombat reggel 8-kor már így is a második modul felszerkesztésével kezdhette a munkát. Feszített tempóra
volt szükség, hiszen a feladat összesen 15 alkatrészből állt.


Piltman Gábor munka közben - Fotó: Major Balázs

A nap végére nem készült el egy makett sem, a döntő versenyfeladatnak azonban nem is elsődleges célja, hogy készen legyen. Az összetett pontozási rendszer külön értékeli a kimunkálást, az elkészült alkatrészek méretpontosságát, illetve az összeépített csomópontok hézagmentességét, figyelembe veszi továbbá, hogy ki értelmezte helyesen a rajzot, ki javított bele a megmunkálásba vagy kinek kellett alkatrészt cserélnie. Az értékelés végül százalékosan mutatja meg, ki mennyi pontot szedett össze a lehetséges maximumból. A döntő során lehetősége van a szakértőnek azt is megfigyelnie, hogy melyik versenyző hogyan viseli az idő és a feladat által okozott  nyomást, illetve képes-e helyes döntéseket hozni: leragad egy időrabló részletnél, vagy inkább nekiáll olyan elemeknek, amiből még pontot tud szerezni. Idén első alkalommal az is megtörtént, hogy az egyik résztvevő feladta a versenyt, de versenyen kívül segítséget kért abban, hogy befejezhesse a feladatot. Ha már tovább nem jut, legalább tanulhasson belőle. Üdvözítő tapasztalat, hogy létezik még olyan fiatal, aki ilyen alázattal viseltet a szakmája iránt.


A WorldSkills 2017 Abu Dhabi magyarországi válogatójának feladata

A versenyen részt vevő négy fiatal, név szerint Hegyi Sándor, Németh István, Piltman Gábor és Schulteisz Tamás szinte fej fej mellett végzett, azonban korábbi versenyeken való tapasztalataik segítettek abban, hogy a második modulból előnyt kovácsoljanak maguknak. Gábor végül 15%-kal több pontot ért el végeredményként, mint a többiek, kiérdemelve ezzel a kvalifikációt az októberi világbajnokságra. Major Balázs az értékelő beszédében elmondta, hogy minden résztvevőre büszke, és nagyon sajnálja, hogy nem dolgozhat együtt mindegyikükkel a felkészülés során. Azonban ez a rendezvény arról szólt, hogy a végén megnevezzük azt, aki folytathatja. Jövőre – ha az ácsszakma részvétele a budapesti EuroSkills-en bizonytalan is – ács Európa-bajnokságot mindenképp rendeznek Luxemburgban, ahová Magyarországot is meghívták. Így a többieknek is akad még lehetőségük arra, hogy kijussanak egy nemzetközi versenyre.

Köszönjük Piltman Miklósnak áldozatos munkáját, a szervezésre szánt időt és anyagi ráfordításait, amivel a Schifter-Party és az ácsversenyek évek óta magas színvonalú eseményei lehetnek hazánk szakmai életének.


Kapcsolódó dokumentum:


mi-ujsag-az-acsok-haza-tajan


Tetszett a cikk?