Képzés: Így is lehet!

A Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjén, az asztalos tanulók háza táján a versenyt felügyelő szakmai felelőssel, Dancsó János asztalosmesterrel beszélgettem, aki mindjárt azzal kezdi, hogy ő maga is faipari műhelyt vezet Bátonyterenyén, Maconka településen.

– Lássuk csak, ez valahol Nógrád megyében van, ugye?

– Igen, számomra pedig a világ közepén. Itt élek, és a vállalkozásom is itt működik. Hadd említsem meg, hogy a szülőfalum számára elkészítettem a világ egyik legnagyobb kettős keresztjét egy 15 méter magas, egyben lévő fenyőfából, 4 és 6 méteres vízszintes elemekkel!

– A hely iránti tisztelet tehát megvan. De honnét az oktatás iránti elkötelezettség?

– Szeretném megemlíteni mestereimet, id. Németh Jánost (már az 1930-as években az Iparkamara elnöke volt), Őzse Jánost, Berki Józsi bácsit. Ők már akkor átadták nekem az önzetlen, szakma iránti szeretetet és tiszteletet. Kutya kötelességemnek érzem, hogy én is továbbadjam ennek a csodálatos szakmának az ismeretanyagát, fogásait, felhívjam a figyelmet a fa- és a bútorkultúra iránti szenvedélyre. Büszkén mondhatom, hogy a 20 fős tanműhelyemben 370 tanulót neveltem ki az elmúlt 37 évben ennek az országnak. Mesterbizottsági elnök vagyok, minden mesterjelöltnek elmondom, hogy akkor lesz majd örömteli a munka, amikor a fát szeretni, tisztelni tudják, mert ezáltal együttműködő lesz a fa az alkotójával, hiszen ez egy érző anyag. Ekkor lesz meg az a kézügyesség bennük, hogy a fa némán dalolni kezd nekik a kezeik között, mutatva az utat a csodálatos alkotásokig.

– Miként látja ma a szakmunkásképzést?

– Kényszerhelyzetben van, de azt lássuk be, hogy amit ma teszünk, az hosszú évek múlva fog csak termőre fordulni. Ezért fontos, hogy jól lőjük be a célokat. Olyan kormányzati akarat szükséges, ami olyannyira kiemeli a szakmaképzés presztízsét, mint amilyen megbecsülése van ma egy, a szakmáját szerető, a közössége által elismert és megbecsült szakembernek. Ilyen cél még a társadalmi felelősségvállalás tudatosítása is, vagyis minden ember annak a földnek, országnak tartozik hálával, ahonnét a tudását kapta. Továbbá azt is kihangsúlyoznám, hogy minden gazdaság jövőjének alappillére a korhoz igazodó, magas színvonalú szakképzés.

Az idei versenyen részt vevő asztalos- és faipari technikus diákok eredménye:

HelyezésTanuló
1.Papp Dávid
2.Kelemen Szabolcs
3.Zsebők Patrik
4.Kővári Richárd
5.Schulcz József
6.Derdák Rezső

 

 


Kapcsolódó dokumentum:


kepzes-igy-is-lehet


Tetszett a cikk?