Egyetemi hírek 2017 június

VALÉTÁLÁS

A Soproni Egyetem május 13-án tartotta valétaünnepségét. Az évszázados Selmeci diákhagyományokra visszavezethető esemény során 104 végzős hallgató vett búcsút az alma matertől és a várostól: 42-en az Erdőmérnöki Karról, 32-en a Simonyi Károly Karról és 30-an a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karról. Az erdész valétaelnökök beszéde után prof. dr. Lakatos Ferenc, az EMK dékánja, dr. Alpár Tibor, az SKK dékánja és dr. Koloszár László, az LKK dékánhelyettese búcsúzott a hallgatóktól. Ezután prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektorának köszöntőbeszéde következett, aki 22 év vezetői pozíció – 3 év dékánhelyettesség, 4 év dékánság, 15 év rektorság – után az év végén maga is elköszön az egyetemtől.

A szalamandert követte a fáklyás valétamenet az egyetemtől a Deák téren és Várkerületen át egészen a Fő térig. A Fő téren a faiparos és közgazdász valétaelnökök búcsúztak el Soprontól, majd a város nevében dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a végzősöket. A búcsúzó hallgatók megemlékeztek Soproni Thurner Mihályról és koszorút helyeztek el a szobránál.

Fotó: Bucsy Gyöngyvér


CÉGEK BEMUTATÓIN VETTEK RÉSZT HALLGATÓINK

A Faipari szakmai nap keretében szórásbemutatót rendeztek a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán, április 20-án. A GRACO cég középeurópai képviselője, Szabó Albert elmondta, hogy számos korszerű szóróberendezést forgalmaznak, melyeket azért hoztak el a helyszínre, hogy az ipari termék- és formatervező, illetve faipari mérnök hallgatók megismerhessék az 1K és 2K lakkés festékszórás berendezéseit, és ki is próbálhassák azokat. A Paint Service Kft. munkatársai a helyszínen mutatták be a szóróberendezésekhasználatát és segítettek a hallgatóknak kipróbálni a szórást fafelületekre, teak színű, vékony lazúrral. A NOVIA Kft. képviseletében Csukat Gabriella tartott bemutatót üvegszállal erősített kompozit elemek, 3D-s üregestest-képzés gyártástechnológiájából, illetve poliészter és epoxi öntőgyanták használatáról, az „Ipari anyagok ragasztása és felületkezelése” tantárgy keretén belül. Hallgatói kezdeményezésre szárított virágot öntöttek műgyantába, illetve a NOVIA Kft.-nél előzetesen elkészített szilikon öntőformák nyomán poliészter és epoxi gyantákból készültek emléktárgyak. A bemutatón a hallgatók kipróbálhatták a kézi laminálási technológiát is.

Szöveg és kép forrása: facebook.com/itf.soproniegyetem


SKK ÖNÁLLÓ LABOR/PROJEKT FELADATOK ’17 TAVASZ

Május 11-én rendezték meg a Faanyagtudományi Intézet által szervezett Simonyi Károly Kar Önálló Labor/Projekt Feladatok ’17 tavasz, és a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány Molnár Sándor Emlékdíj Versenyt. Karunk diákjai bemutatták a zsűrinek és a hallgatóságnak a választott témáikban elért kutatási eredményeiket és terméktervezéseiket. A résztvevők különböző szakmai témákkal és színvonalas munkákkal indultak a versenyen. A zsűrinek nem volt egyszerű döntenie, a verseny nagyon szoros volt. A kar gratulál a helyezetteknek!

HelyezésNév, szakTémaTémavezető(k)
I. helyezésHorváth Máté
Ipari terméktervező mérnök Msc.
Szék tervezése hajlított alkatrészek
felhasználásával
Dr. Dénes Levente
II. helyezésFehér Bence
Faipari mérnök Bsc.
Fakéreg habosításaProf. dr. Németh Róbert
Ábrahám József
III. helyezésMolnár Ferenc
Faipari mérnök Bsc.
Faanyagok higroszkóposságának
csökkentése nanorészecskékkel
Dr. Bak Miklós

Vastaps a többi résztvevőnek is:

Név, szakTémaTémavezető(k)
Blahó Kristóf
Faipari mérnök Bsc.
Nylodin kalibrálása különböző fafajokraDr. Karácsonyi Zsolt
Paróczi Ádám
Faipari mérnök Bsc.
„Transform” falburkolatDr. Elek László
Báder Anna
Faipari mérnök Bsc.
Hosszirányú tömörített faanyag mechanikai tulajdonságai,
valamint méretváltozása a nedvességtartalom függvényében
Prof. dr. Németh Róbert
Báder Mátyás
Szemere Dominik
Faipari mérnök Bsc.
Paulownia klón műszaki tulajdonságainak vizsgálataDr. Fehér Sándor
Dr. Komán Szabolcs
Katona Bence György
és Tolnai Dénes
Faipari mérnök Bsc.
Hazánk nyárfaszerkezeteinek területi megoszlásaDr. Komán Szabolcs
Mahunka Eszter
Faipari mérnök Bsc.
Fa nyílászárók okozta hőhidak vizsgálata – végeselem
módszerrel
Dr. Hantos Zoltán
Nógrádi Bence
Faipari mérnök Bsc.
Faanyagok kültéri színváltozásának a vizsgálata
havi bontásban
Dr. Bak Miklós
Farkas Ete Domokos
Faipari mérnök Bsc.
Ültetvényes Pannónia nyár fatestének anyagtudományi
vizsgálatai
Dr. Horváth Norbert

Írta és fotózta: Agoston Gabriela


KARUNK FIATAL KUTATÓJÁT DÍJAZTÁK AZ EGYIK LEGRANGOSABB NEMZETKÖZI ŰRKUTATÁSI DÍJJAL

Amerikától Európán át Óceániáig érkeztek jelölések a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséghez a fi atal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerésre. Májusban a döntéshozók végül egy hazai szakembert, Bacsárdi Lászlót díjazták, kiemelkedő szakmai teljesítménye és a fiatal generáció számára mutatott példaértékű tevékenysége miatt. Az IAF Young Space Leadership Awardot a díj történetében első alkalommal nyerhette el magyar fiatal. 


SKK MOTIVÁCIÓS TRÉNINGNAP A LIGNEUMBAN

Az SKK Motivációs Tréningnapot a Faipari Szakmai Hét keretein belül szervezte meg a Faanyagtudományi Intézet május 15-én. Az OTDK-n részt vevő hallgatók elmondták az országos versenyen szerzett tapasztalataikat. Az élménybeszámolókban beszéltek saját benyomásaikról és a többi egyetem hallgatóinak felkészültségéről. A hallgatókat elkísérték a versenyre témavezetőik is: dr. Elek László és dr. Pödör Zoltán ezen a tréningnapon oktatói szemszögből véleményezték a versenyt és a pályázók előadásait.

Szöveg és fotó: Agoston Gabriela


SZAKMAI HÉT A SIMONYI KÁROLY KARON

A Simonyi Károly Karon 2017. május 8–16. között tartották a Szakmai hetet az első- és másodéves faipari mérnök hallgatók számára. A Szakmai hetet két éve vezették be a karon felmenő rendszerben, melynek célja a faipari mérnök hallgatók gyakorlati tapasztalat szerzése, ösztönzése és motiválása üzemi látogatás, tanüzemi gyakorlat és konferencia-előadás keretében. Az első napon az elsőévesek faanyagvédelmi gyakorlaton vettek részt a nagycenki Széchenyi Kastélynál, míg a másodévesek előadást hallhattak „Szárítás a faiparban” címmel. Másnap az elsősök az IKEA Industry Magyarország Kft.-nél, a másodévesek a FOTON Kft.-nél járhatták be az üzemeket. Szerdán az elsőévesek tanüzemgyakorlaton vettek részt, ahol megismerkedtek a kéziszerszámokkal és a faipari gépekkel, a másodévesek pedig a Velux Kft.-hez látogattak el. Csütörtökön megtartották az Önálló Labor/Projekt Feladatok Konferenciát és a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány Molnár Sándor Emlékdíj Versenyt az intézetek által leadott előadók és dolgozatok alapján. Pénteken az elsősök a TAEG Zrt. Fűrészüzemébe nyertek betekintést, míg a másodévesek előadáson és gyakorlaton vettek részt „A modern faipari ragasztás” címmel, a Greenteam Kft., a Lenkey Bútorvasalatok Kft. és a Szolvegy Kft. közreműködésével. Május 15-én a hallgatók először az OTDK soproni egyetemi résztvevőinek beszámolóit hallgatták meg egy Motivációs Tréningnap keretében, majd az elsőévesek a lábon álló fák roncsolásmentes vizsgálatát próbálták ki. Kedden az elsőéveseknek ács szakmai napot szerveztek, ahol a fedélszékeket mutatták be, míg a másodévesek számára szerszámkarbantartással egybekötött üzemi gyakorlatot tartottak az IKEA Industry Magyarország Kft.-nél.


TOVÁBB BŐVÜL A SOPRONI TUDÁSKÖZPONT

A Soproni Egyetem és az ELTE, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében összesen 1,167 milliárd forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a társadalmi innovációt szolgáló, a K+F+I szerepvállalást növelő intelligens szakosodás biztosítására.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „EFOP-3.6.1- 16-2016-00018 – A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt célja az intézményi kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz erősítése, a tudományos kutatói utánpótlás feltételrendszerének javítása és a tudományos produktivitás növelése, valamint a vállalatok és más kutatóhelyek, valamint az egyetemek közötti kapcsolatok megerősítése.

Prof. dr. Divós Ferenc (a projekt szakmai vezetője, a Soproni Egyetem professzora) a projekt céljaival kapcsolatban elmondta: „A Soproni Egyetem – egyetlen hazai felsőoktatási intézményként – az erdészet és faipar számára képez szakembereket és emellett más iparágakat is kiszolgál képzési portfóliójával, így biztosítva a gyakorlati és tudományos utánpótlást. Az erdészet és a faipar ma már nem választható el a kapcsolódó támogató területektől, mint a közgazdaságtan, humán erőforrás menedzsment, informatika, környezetvédelem (beleértve a természetvédelmet is), ökogazdaság, automatizálás, termék- és formatervezés, bioenergetika és faszerkezetek, mely területek így együtt egy rendkívül komplex rendszert alkotnak. A Soproni Egyetem által képviselt portfólióban a projektben érintett valamennyi kar oktatási és kutatási kompetenciái, korábbi tevékenysége biztos alapot teremtenek a rendszerszintű képzési és K+F+I háttér továbbfejlesztésére, amely az egyetem IFT-ben megfogalmazott, a kiemelt unikális területeire megcélzott közép-európai mértékadó szerep 4–5 éven belüli elérését szolgálja.”

A Soproni Egyetem három munkacsoporttal vesz részt a projekt végrehajtásában:

1. Munkacsoport: GREENLAB – Tananyag-fejlesztési és publikációs tevékenységet segítő munkacsoport.

2. Munkacsoport: RESEARCH – Kutatási és ipari szolgáltatási munkacsoport.

3. Munkacsoport: Szemléletformáló Központ, melynek célja a tudásnégyszög szereplői közötti folyamatos információáramlás, kapcsolattartás biztosítása.

A teljes egyetemi struktúrát érintően a projektben kiemelt szerephez jut a soproni kampuson 2016 júniusában létrehozott Erdészeti és Faipari Kutatóközpont, melynek feladata elsősorban az erdészeti, vadgazvadgazdálkodási, fa-, papír- és bútoripari alap- és alkalmazott kutatások, ipari fejlesztések folytatásához szükséges szervezeti keretek biztosítása a hatékony kutatás érdekében.

A projekt sajtónyilvános nyitókonferenciája Sopronban volt, ahol a projektet prof. dr. Divós Ferenc (Soproni Egyetem) és dr. Németh István (ELTE-SEK) mutatták be, majd a munkacsoportok ismertették a következő évek szakmai feladatait.

A konzorciumról: a konzorciumvezető Soproni Egyetem a hazai erdészeti kutatások egyik meghatározó meghatározó központja, soproni kampusán 2016-ban jött létre az Erdészeti és Faipari Kutató Központ. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ integrációja 2017 elején valósult meg. A projekt keretében a Soproni Egyetem 639.632.917, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja 527.346.679 millió forint értékben részesül támogatásban a 2017–2020 közötti időszakban.


Tetszett a cikk?