Egyetemi hírek - 2017. július

Tanévzáró ünnepély

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara 2017. június 22-én tartotta ünnepélyes diplomaátadó nyilvános kari tanács ülését a Lámfalussy Sándor Kar aulájában. Dr. Alpár Tibor dékán ünnepi beszédében elmondta, hogy az elmúlt években a faipari, művészeti, informatikai és valamennyi képzési forma jelentős fejlesztéseken esett át az iparral való együttműködés, az ipar igényeinek való megfelelés következtében.

Az elmúlt években sikeresen működik a duális forma a faipari és a mechatronikai mérnöki képzésekben. Jövőre indulnak az építészmérnök MSc és a Design- és művészetmenedzsment MA szakok. Jelenleg 14 faipari képzést folytató intézményt foglal magába a bázisiskolai rendszer. Együttműködés jött létre a soproni és a budapesti szakképzési centrummal művészeti, informatikai és mechatronikai szakterületeken is. Angol nyelvű képzést hirdetnek a faipari mérnök alapszakon és mesterszakon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai ágazattá emelte a faipart az Irinyi-tervben, amely elősegíti, hogy több, a faipar fejlesztését támogató kormányhatározatot terjesszenek elő. A karon dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók munkáját méltatta, melynek eredménye több fokozatszerzés, díj, kitüntetés, illetve publikáció.

A kari események közül megemlítette a fontosabb rendezvényeket, mint a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia, Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny, állásbörze, szakmai hét, Simonyi-nap, Meghívásos Faipari Szakmai Verseny, Infósok Viadala, Robot Race, „Így játszanak a mérnökök” tábor, oktatási, illetve szakmai kiállításokon való részvétel stb. Idén dr. Koltai László kapott habilitált doktori címet magas szintű oktatói és előadói képessége, valamint tudományos tevékenysége elismeréseként. Mellette ebben a félévben összesen három fő kapta meg a PhD-doktori címet sikeres doktori szigorlatuk és védésük alapján: Bernd Heinzmann okleveles faipari mérnök, Polgár Rudolf okleveles matematika–fizika szakos tanár, és Yanin Hosakun okleveles vegyészmérnök.

Az ünnepség során a Soproni Egyetem Szenátusa több kitüntetést is adományozott.

„Professzor emeritus” címet vett át prof. dr. Jereb László okleveles villamosmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, prof. dr. Takáts Péter okleveles faipari mérnök, egyetemi tanár, és prof. dr. Tolvaj László okleveles matematika–fizika szakos tanár, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Címzetes egyetemi docensnek nevezték ki Annus Pétert, az IKEA Industry Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját, a Simonyi Károly Karral való oktatási, kutatási, szakmai tevékenységének támogatása, áldozatos munkájának, a hallgatók gyakorlati tevékenységének segítése, valamint a kar iránti lojalitásának és a tudományos és emberi értékének elismeréséül. Ebben a szemeszterben az egyetem legmagasabb hallgatói kitüntetését, az Alma Mater Emlékérmet a Simonyi Károly Karon Csoma Sarolta ipari terméktervező mérnök, és Kiss Bence tervezőgrafikus kapta kiváló tanulmányi eredményük és az egyetemért végzett munkájuk elismeréseként.

Az egyetem rektora Rektori Dicséretben részesítette Lelkes Dénes faipari mérnököt magas szintű tanulmányi és közösségi munkájáért, társai példamutató segítéséért, a selmeci hagyományok ápolásáért.

A SKK dékánja Dékáni Dicséretben részesítette Horváth Máté okleveles ipari terméktervező mérnököt, Kondor Krisztina okleveles formatervező művészt, Kovács József formatervező művészt és Pintér László Tamás gazdaságinformatikust.

A gazdaságinformatikus hallgatók szakmai tevékenységének ösztönzésére a kar 2016-ban a NETvisor Zrt. anyagi támogatásával gazdaság-informatikus szakmai ösztöndíjat alapított, melyet ebben a félévben 9 hallgató vehetett át: Bakó Dávid, Czirfusz Kristóf, Erdei Imre, Gajdos

Péter, Magyar Tamás, Nagy Gergő, Pintér Tamás, Szőke Péter és Takács Tamás.
A kar Alkalmazott Művészeti Intézetében a Formatervező Tanszék tanári kara 2014-ben Gollob József-díjat alapított, melyet ebben a tanévben Kondor Krisztina okleveles formatervező és Potári Viktor formatervező kapta.

A kitüntetések és díjak átadása után következett az oklevélátadás, ahol összesen 95 jelölt kapta meg oklevelét vagy tanúsítványát. A kar műszaki képzésein összesen 41 főt, ebből 19 faipari mérnököt, 1 okleveles faipari mérnököt, 12 ipari termék- és formatervező mérnököt, 1 okleveles ipari terméktervező mérnököt, 7 okleveles műszaki menedzsert és 1 energiagazdálkodási szakmérnököt avattak.

Az informatikusjelöltek közül összesen 6 fő, ebből 3 gazdaságinformatikus, 1 okleveles gazdaságinformatikus, és 2 felsőfokú gazdaságinformatikus-asszisztens tett sikeres záróvizsgát és vette át oklevelét. A művészeti képzéseken belül összesen 48 főt, ebből 10 építőművészt, 2 okleveles építész tervező művészt, 16 formatervezőt, 4 okleveles formatervező művészt, 14 tervezőgra kust, és 1 okleveles tervezőgra kust, 1 okleveles belsőépítész környezettervező művészt avattak.

Valamennyi kitüntetettnek, illetve ifjú mérnöknek, művésznek és informatikusnak gratulálunk és további sok sikert kívánunk!


Megállapodást kötött a Logiscool és a Soproni Egyetem

Fiatal egyetemisták oktatnak majd diákokat, szemléletformáló, logikus gondolkodásra nevelő módszerekkel. A Soproni Egyetem és a Logiscool soproni iskolája együttműködési megállapodást kötött 2017. június 1-jén. A megállapodást prof. dr. Faragó Sándor rektor, Bedők Julianna, az egyetem gazdasági vezetője és Babella Péter, a Logiscool Sopron iskolavezetője írta alá.

Babella Péter üdvözölte az új programozó iskola létrejöttét és hangsúlyozta, hogy az iskola fontos szerepet fog betölteni a helyi oktatásban. Prof. dr. Faragó Sándor kiemelte, hogy a „soproni Logiscool egy rendkívül szép és kihívásokkal teli területen kapcsolódik a Soproni Egyetem munkájához, amely nem

más, mint a atal generáció szemléletmódjának, érdeklődési körének fejlesztése azért, hogy későbbi tanulmányaikat, ezen keresztül hivatásukat ne csak felelősséggel, de tehetségüknek, érdeklődési körüknek megfelelően tudják megválasztani. Tudjuk, hogy a jövő ifjú mérnökeinek, informatikusainak mentorálásának már közép-, sőt általános iskolás korban el kell kezdődnie.”

A Simonyi Károly Karon évek óta nagy sikerrel szerveznek táborokat, szakmai versenyeket a műszaki és informatikai érdeklődésű fiataloknak, ilyenek a ’Robot Race’, az ’Infósok Viadala’, és az ’Így játszanak a mérnökök’ tábor. Ahogy az egyetem kiemelt gyelmet fordít a atal generáció nevelésére, úgy a

Logiscool iskolájában is a 6 és 18 év közötti gyerekek sajátíthatják el a programozás alapjait, miközben logikus gondolkodásra nevelik őket. Az iskolában atal egyetemisták oktatnak, ami azért is fontos, mert a kisebb korkülönbség miatt könnyebben megtalálják a közös hangot a gyerekekkel. A hallgatók számára jó gyakorlóterep az iskolában való oktatás, akik ez által tapasztalatot szerezhetnek a csapatvezetés területén is.

Az ötnapos táborok június 19-től kezdődnek, különböző korosztályban várják az informatika iránt érdeklődő atalokat.

További információ elérhető az iskola honlapján: www.logiscool.com/hu


Schweighofer hallgatói workshop és a díjátadó

A Schweighofer Prize az európai erdészeti és faipari szektor innovációs díja, melyet idén adtak át nyolcadik alkalommal. A díj ötletgazdája és szponzora az osztrák Schweighofer család, akik már generációk óta elköteleződtek az európai faipar iránt. Céljuk, hogy innovatív ötleteket, technológiákat, termékeket, szolgáltatásokat díjazzanak, hogy növeljék az európai erdészeti és faipari szektor versenyképességét.

A díjat 2003 óta adják át minden második évben. A CANFOR (Kanada) és ARAUCO (Chile) cégek támogatásával a Schweighofer család összesen 37 hallgatót hívott meg a világ minden tájáról, összesen 21 országból és 3 kontinensről egy kétnapos workshopra, melyet 2017. június 19–20-án tartottak meg. A workshop keretében a hallgatók megismerték egymás doktori témáit, fontos ipari szereplők, szakemberek előadásait hallgatták meg, emellett csoportosan kellett feladatokat megoldaniuk. A rendezvény elő segítette a tágabb látókör kialakítását, jövőbeli együttműködések megalapozását, kapcsolatépítést és a kutatói és ipari szempont, hozzáállás megismerését. 

Idén először hirdették meg a Hallgatói Díjat (Student Award), melyre egy „őrült”, innovatív, faiparral kapcsolatos ötlettel pályázhattak a workshop résztvevői. A jelentkezők közül hatan jutottak tovább, akik közül a végleges nyerteseket a szakmai zsűri értékelése és online szavazás alapján választották ki. A továbbjutók között volt a Simonyi Károly Kar doktorandusz hallgatója, Pozsgayné Fodor Fanni, akinek a pályázata a faipari tudásanyag mobil applikációkba és weboldalakba történő integrálását, atalok játékos oktatását, szakemberek szoftveres segítését foglalta magába.

A díjátadó gálát 2017. június 20-án tartották Bécsben, a városházán (Rathaus). Az eseményen mintegy 800-an vettek részt. A vendégek között volt prof. dr. Alexander 

Van der Bellen szövetségi elnök, Christian Kern szövetségi kancellár és dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere.

Összesen öt innovációs díjat (összesen 200 000 EUR) adtak át: ERNE Holzbau Portalroboter (ERNE AG, Holzbau, Svájc): a legnagyobb robotvezérelt rendszer Európában, amely rendkívül bonyolult faszerkezeti elemeket is le tud gyártani.

ProWood (Jönköping, Nässjö, Svédország): svéd interdiszciplináris doktori képzés, mely az egyetem és az ipar hosszú távú együttműködésének keretében jött létre. Vezetője prof. Kristina Säfsten, ide tartozik a School of Engineering, Jönköping University és a Department of Forestry and Wood Technology, Linnaeus University.

Calibrated Route Finder [Kalibrált útvonalkereső] (Kanada, Svédország): a fűrészrönkök és biomassza-szállító teherautók számára a legjobb útvonalválasztást segíti elő fenntarthatóság szempontjából. Vezetője prof. Mikael Rönnqvist, Skogforsk Forestry Research Insitute of Sweden, jelenleg Universite Lava.

CSM Heartbeat [CSM szívdobogás] (Fellner engineering GmbH, Ausztria): akusztikai mérésekkel optimalizálja a gyártást, és elősegíti a jobb fűrészipari termelést. Vezetője ing. Wolfgang Fellner. A nagydíjat (100 000 EUR) ez alkalommal egy páros nyerte, Hermann Blumer svájci mérnök és Shigeru Ban japán építész a faiparban és az építőiparban végzett úttörő innovációik elismeréseként. Munkáik közé tartozik a Yeoju Golf Club ligrán teherhordó faszerkezete 

Dél-Koreában, illetve a Tamedia irodaházak elképesztő fakötései Zürichben, mely új teret nyitott a faépítészetben.

A hallgatói díjat (5000 EUR) ketten vehették át:

  • Felipe Hideyoshi Icimoto (University of São Paulo, Chile): Faszerkezeti elemek rehabilitációja természetes szövetekkel
  • Achmad Solikhin (Shizuoka University, Japán): Gyorsan növő trópusi fafajok felszínének szuperhidrofóbbá tétele kitozán nanorészecskékkel és kristályos nanocellulózzal történő impregnálással

További információk:
facebook.com/schweighoferprize
schweighofer-prize.org


Miniszteri elismerő oklevelet vehetett ás dr. Németh László

 

2017. jún. 2-án, Budapesten, az Építők Napja alkalmából a földművelésügyi miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott dr. Németh Lászlónak, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar címzetes egyetemi tanárának a Magyar Mérnöki Kamarában végzett tevékenysége- inek elismeréseként. Az oklevelet a Földművelésügyi Minisztérium vezető illetékese adta át.

Az összejövetelen részt vett a Miniszterelnökség államtitkára, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint a három nagy építőipari szövetség vezetője, mely szervezetek és személyek jelenleg a hazai építőipar kiemelt szereplői.

Dr. Németh László elmondta: „Ez az elismerés úgy gondolom, hogy nemcsak nekem szól, hanem az ezen a területen dolgozó összes kolléga közös munkájának az eredménye. Szeretném ezért dr. Alpár Tibor dékánnak és a Simonyi Károly Karnak külön megköszönni a segítséget, a kitartást, a konstruktív hozzáállást és az együttműködést. Remélem, hogy a karon végzett, illetve végzendő atal mérnökök számára újabb és stabilabb lehetőségek adódnak a jövőben a szakértői és tervezői tevékenységeik végzése során az MMK keretei között. Még elég hosszú küzdelmek várnak ránk, de ez az oklevél talán ad egy kis muníciót a további közös munkához.”


Az előkezelés hatása a bükk faanyag felületi jellemzőire

 

A Tudományos és Technológiai Együttműködés (TÉT) pályázati rendszer keretében a Soproni Egyetem Faanyagtudományi Intézete és a Zólyomi Műszaki Egyetem nemzetközi mobilitás, és ezáltal egy szorosabb együttműködés előmozdításának megvalósítására nyert támogatást. A közös kutatás tárgya a Magyarországról származó bükk faanyag előkezeléséhez köthető.

A vizsgálandó famintákat száraz termikus kezeléseknek és mesterséges öregbítésnek vetettük alá annak érdekében, hogy a fatest felületi anyagtulajdonságaiban fellépő változásokat tudományos szempontok szerint elemezhessük. A munkatervben meghatározott céloknak megfelelően zólyomi és soproni kutatóhelyeken folytak a vizsgálatok.

A soproni kutatóhelyen alkalmazott úgynevezett száraz termikus kezelés normál levegőben és légköri nyomáson valósult meg. A kezeléseket 200 °C hőmérsékletű levegőben, továbbá 1, 3 és 5 órás hőntartási időkkel hajtottuk végre, melyekkel különféle degradációs szinteket céloztunk meg a kísérleti faanyag vonatkozásában. A hőkezelést követően a mesterséges öregítést Hanau Suntest berendezésben valósítottuk meg.

A teljes öregítési eljárás 240 órát vett igénybe, melynek során a nedvesíthetőségi mérések és a minták IR-spektrumának felvétele a behelyezést követően 1; 3; 5; 8; 10; 20; 30; 60; 94; 173 és 240 óra elteltével történt. A nedvesíthetőség kapcsán a peremszög méréséhez a soproni partner PGX Goniométerét hívtuk segítségül. Mind a kezelt, mind pedig a kezeletlen próbatestek felületi feszültsége csökkenő tendenciát mutatott a mesterséges öregítés során.

A hőkezelt próbatestek közül az 1 órás hőntartás mellett kezeltek esetében mutatkozott eltérő viselkedés a nedvesíthetőség vonatkozásában, melynek értelmezése további vizsgálatokat tesz szükségessé. A szlovák partnernél az előkezelt mintatestek vonatkozásában kiterjedt vizsgálatokat végeztünk a faanyagok sejtfalán belül végbement változások elemzésére.

Kezelésenként egy mintán, továbbá mintánként 4 sejtfal vonatkozásában AFM (Atomic Force Microscopy) vizsgálatokat folytattunk. Megállapításra került, hogy az 1 órás hőntartás a rugalmassági modulus szigni káns emelkedését okozta a sejtfalak S2 rétegében és a középlemezben is. Ugyanezen kezelésnél az adhézió növekedése is meg gyelhető volt, habár a középlemez esetében nem volt szigni káns különbség a kezelt és kezeletlen állapot között.

A kutatás a TÉT_12_SK-1-2013- 0035 projekt keretében az NKFI ALAP támogatásával valósult meg.

Szerző:
Dr. Horváth Norbert


Tetszett a cikk?