Egyetemi hírek - 2018. április

ÚJABB HALLGATÓK LEAN MENEDZSMENT ALAPTUDÁSSAL

A Simonyi Károly Kar Faalapú Termékek és Technológiák Intézete immár VI. alkalommal szervezte meg az ipari termék- és formatervező, illetve faiparimérnök-hallgatók részére a LEAN menedzsment alapjait elsajátító, gyakorlatorientált tanfolyamot. A sikeres vizsgát tett hallgatók részére a tanúsítványok átadására a Ligneum Látogatóközpontban került sor az ipari partnerek részvételével, akik örömmel vettek részt a képzésben.

A hallgatók egy tantárgy keretein belül a LEAN-gyártás alapelemeiről, többek között a folyamat- és rendszerszemléletű megközelítésekről, 5S, szabványosítás, készletoptimalizálás, sorkiegyenlítés módszereiről, vizuális menedzsment tárgykörében szereztek ismereteket. Az elméleti alapokat üzemlátogatások támasztották alá, mert a LEAN-gondolkodásmód elsősorban gyakorlati példákon keresztül sajátítható el. Így rendkívüli szerep jutott a tanfolyami képzést támogató cégeknek, hogy a hallgatók olyan szakemberektől sajátítsák el az alapokat, akik ezeket a módszereket a mindennapi gyártás során alkalmazzák.

Az érdek kölcsönös, hiszen a cégek számára is nagy előnyt jelent, ha a munka világába készülő hallgatók folyamat- és rendszerszemlélettel érkeznek, a hatékony és korszerű módszerekkel támogatott gyártásról már használható ismeretekkel rendelkeznek.

Az ipari partnerekkel kialakított együttműködés kiváló példája annak, amikor gazdasági szervezetek, ipari szakemberek kapcsolódnak be az egyetemi oktatásba, versenyképes, gyakorlatorientált tudás átadásával.

Külön köszönet illeti ezért a képzésben részt vett ipari partnereinket. A „LEAN Manufacturing” oklevelet Bencsik Gergely műszaki igazgató (VELUX Magyarország Kft.), Ferecskó Gábor minőségbiztosítási vezető (IKEA Industry Kft.), és dr. Dénes Levente szakfelelős adták át.

Útravalóul a képzés üzeneteként a következő hangzott el:

„Bárhová kerüljetek, a ti véleményetek értékes lesz!”


SOPRONI MEGÁLLAPODÁS A KAZAH EGYETEMMEL

 

Együttműködési megállapodást írt alá prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem, és dr. Serik Omirbayev, a Kozybayev Észak-kazahsztáni Állami Egyetem rektora.

A szerződés lehetőséget teremt arra, hogy az oktatók, a kutatók és a hallgatók kölcsönösen részt vegyenek a másik egyetem munkájában, tapasztalatokat cseréljenek, megosszák egymással a tudományos kutatások információit.

Kazahsztán részt vesz a Stipendium Hungaricum programban, amelynek keretében évente 200 kazah hallgató kezdheti meg az alap- és mesterképzést, valamint doktori tanulmányait a magyar felsőoktatásban. Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese elmondta: a megállapodás kapcsán lehetővé válik, hogy akár ebben a programban, akár más ösztöndíjprogram segítségével bővüljön a városban tanuló kazah egyetemisták száma. A megállapodástól azt várják, hogy félévenként öt-tíz kazah hallgatót fogadhatnak az egyetemen.

Forrás: Kisalföld


8. LOMBOSFA KONFERENCIA SOPRONBAN

 

 Soproni Egyetem a bécsi Agrártudományi Egyetemmel (BOKU), a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) és a COST FP 1407 Akcióval (ModWoodLife) együttműködve 2018. október 25–26-án rendezi meg Sopronban a 8. Lombosfa Konferenciát.

A nemzetközi konferencia munkanyelve angol, részletes információ a www.hardwood.uni-sopron.hu weboldalon található. A konferencia ez évi témája: „A lombos faanyagok hasznosításának új aspektusai – A tudománytól a technológiáig”.

A konferencia szervezői kivonatokat, kutatási beszámolókat várnak minden témában, ami lombos faanyaggal kapcsolatos. A rendezvényen a tudományos előadásokon kívül vitaindító („keynote”) előadások, poszter szekció és technikai előadások is lesznek, mindez a lombos faanyagokra fókuszálva. A konferencia tervezett témakörei az alábbiak, de az ezekbe nem tartozó, lombos fával kapcsolatos kutatási anyagokat is várják a szervezők:

  • Lombos fa erőforrások és minősítésük
  • Lombos fa erdőgazdálkodás: kihívások és lehetőségek
  • Lombos faanyagok: faanyag-tulajdonságok, ezek módosítása és a tulajdonságok egymással való kapcsolata, kölcsönhatása
  • Lombos faanyagok szerkezete és tulajdonságai
  • Ültetvényes faanyagok
  • A faanyag-kereskedelem szabályozása
  • Lombosfa-feldolgozási folyamatok új aspektusai
  • Szárítás, famodifikáció, funkcionalizálás
  • Gyártás és megmunkálás
  • Tartósság, biológiai károsítók, faanyagvédelem
  • Lombos faanyagok felhasználása kompozitokban és mérnöki faszerkezetekben
  • Új termékek lombos faanyagból
  • Terméktervezés, design, marketingkezdeményezések.

A kutatók mellett cégeket, ipari partnereket is várunk a konferenciára a meghirdetett szekciókban. Megfelelő számú érdeklődő esetén tervezünk egy „Lombos faanyagok gyakorlati hasznosítása – innovációk, kihívások” elnevezésű blokkot, ahol kerekasztal-beszélgetésre adnánk lehetőséget a magyar, illetve külföldi kutatók és ipari szakemberek számára, megfogalmazott témákat körüljárva, mint az Ipar 4.0 a faiparban, a lombosfaanyag-ellátás jövője, vagy a szakember-utánpótlás kérdései.

A kutatási beszámolókat, kivonatokat 2018. június 1-jéig várják a konferencia szervezői, melynek sablonja szintén elérhető a konferencia honlapján.

A szervezők feltett szándéka a konferencia lebonyolításával, hogy méltó folytatása legyen a korábbi évek rendezvényeinek, miután a legutóbbi, 2016-os konferencián a világ 18 országának (4 kontinensről) 34 intézménye képviseltette magát.

Külön szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egyetemünk dolgozóinak, doktoranduszainak, hallgatóinak a konferencia előadásain való részvétel ingyenes!


Találkozzon fiatal, illetve tapasztalt kutatókkal a világ minden tájáról, vegyen részt a 8. Lombosfa Konferencián!


Üdvözlettel, a szervezők: Prof. dr. Németh Róbert , Prof. dr. dr. h.c. Alfred Teischinger, Dr. Peter Rademacher

 


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?