Képzések a felzárkózásért

A munkaerő-piaci helyzet javításának egyik legfontosabb eleme a digitális készségekkel nem rendelkezők oktatása. Évek óta sikerrel fut a digitális szakadék csökkentésére kitalált projekt, melynek a felnőttkori felzárkóztatás a kulcsa.

A projekt célja a lakosság digitális kompetenciájának növelése, amely a munkaképes korú felnőtt lakosság körében hozzájárul a foglalkoztathatóság javításához, ösztönzi a társadalmi felzárkózást segítő felnőttkori tanulást, segíti az információs és kommunikációs technológiák használatát igénylő állások megszerzését. A digitális készségekkel nem rendelkező csoportok számára ezen készség fejlesztése az egyik legfontosabb munkaerő-piaci kulcskompetencia. Szintén lényeges a motivációt erősítő szemléletformálás, hiszen a digitális írástudatlanság részben szemléletbeli okokra vezethető vissza.

A projekt keretében 2020 végéig legalább 260 ezer fő kap lehetőséget két különböző szintű képzési program elsajátítására a kevésbé fejlett régiókban (Észak-magyarországi, Észak-alföldi, Dél-alföldi, Közép-dunántúli, Nyugat-dunántúli, Dél-dunántúli) magyarországi lakóhellyel rendelkező, célcsoportba tartozó személyek közül.

Kiemelt célcsoportok az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, a kedvezményezett járásokban élők, a közmunkások, a rendszeres jövedelemmel nem rendelkezők, a megváltozott munkaképességűek, illetve a több eltartottal egyedül élő felnőttek. A támogatás összege fejenként maximum 70.000 forint, a képzéseken való részvételhez nincs szükség önrészre.

Konzorciumi együttműködésben valósul meg a projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség részvételével. A projekt keretében kidolgozott 35–35 órás képzési programok gyakorlatorientáltak, az alacsony iskolai végzettségűek számára is elsajátíthatók. Lényeges célkitűzés, hogy minimum 110 ezer fő alacsonyan képzett, a programba lépéskor legfeljebb alapfokú (ISCED 1) vagy alsó középfokú (ISCED 2) végzettséggel rendelkezőt támogasson, amely csoportból 88 ezer főnek a képzések eredményes elvégzését követően tanúsítványt kell szereznie.

A projekt már 2015. július 1-jén elindult és 2020. október 31-én zárul. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 22,9 milliárd forint, amely 100 százalékban uniós forrás.


Kapcsolódó dokumentum:


kepzesek-a-felzarkozasert


Tetszett a cikk?