Egyetemi hírek - 2018. július

SOLAR DECATHLON PROJEKT AZ AMI-BAN

A 2002-ben indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése egy hallgatókból álló nemzetközi építészeti verseny keretein belül.

A Soproni Egyetem a Miskolci Egyetem együttműködésével SOMEshine néven részt vesz a 2019 nyarán, Szentendrén megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen, ahol 16 csapat építi fel az általuk tervezett házat. 2018. 05. 25-én az AMI szokásos félévzáró eseményén mutatkozott be a csapat, szó volt az elmúlt félév tervezési folyamatáról, nehézségeiről, apró sikereiről. 

JÚNIUS 22. A SELMECI BÁNYATISZTKÉPZŐ ALAPÍTÁSÁNAK NAPJA

A Soproni Egyetem jogelődjét 283 évvel ezelőtt, 1735. június 22-én alapították. Ezen a napon adta ki ugyanis a bécsi udvari kamara azt a leiratot, amellyel III. Károly megalapította az egyetemünk jogelődjének számító selmecbányai Bányatisztképző Iskolát. A képzéshez „Instrukció” címmel részletesen kidolgozták a tanintézet tennivalóit. 

MADÁRBARÁT TANÖSVÉNY A LEWINSZKY ANNA GYAKORLÓ ÓVODÁBAN

Az óvoda udvarán idén különleges Madarak és fák napját ünnepeltek a gyermekek, a pedagógusok és a szülők. A gyakorló óvoda és a Benedek Elek Kar intézetei, valamint a szülők szoros együttműködésével az óvoda kertjében sikerült megvalósítani a Madárbarát Tanösvényt, melynek felavatását erre a napra tervezték.

„Évek óta zöld óvodaként működik a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodája, emellett szeretnénk elérni az örökös zöld óvoda címet is, mivel a nevelési programunk fontos része a természet közeli nevelés” – mondta Kozák Tamásné óvodavezető.

Az óvoda zöldreferensétől, Leidgeb Erzsébettől megtudtuk, hogy az Országos Madártani Egyesület honlapján talált rá a tanösvény kialakításának lehetőségére. A projekttervet a kiírás alapján együttműködéssel, közös erővel lehetett megvalósítani. Az óvodások szülei és a pedagógusok a kerti játéktároló épületét felújították, majd a családok örökbe fogadtak egy-egy madaras tablót az épületről, ami a Madártani Egyesülettől érkezett.

A kis ház melletti molinó a madarak fotóival, teljes egészében családi felajánlás eredménye. A megnyitón a vendégeket az óvodások énekszóval, közös játékkal köszöntötték. A tanösvény kialakítása remek példája az összefogás erejének, az eredmény láttán mindenki elégedett volt. 

SZABADALMI OLTALOM

Újabb szabadalmi oltalom a Soproni Egyetem kutatói által kifejlesztett eljárásra

A Soproni Egyetem kutatói (prof. dr. Csóka Levente, dr. Alpár Tibor és dr. Halász Katalin) papíripari alapanyagként alkalmazható rostanyag előállítására szolgáló eljárást fejlesztettek ki. Az eljárás előnye, hogy mezőgazdasági növényi szár hulladékból alacsony vegyszerhasználattal jó minőségű rostos alapanyag állítható elő. A kutatás eredménye előnyösen hasznosítható a papír- és csomagolóipar területén. A szabadalmi eljárás lehetővé teszi a zero-waste szemlélet meghonosodását a papíriparban, azaz az eljárás nem generál mellékterméket. 

Forrás: cyberpress.hu
Fotó: Leczovics Zsolt


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?