A kézművesség európai olimpiája

Felkészülési hajrá a EuroSkills 2018 Budapest versenyre

Mint arról már többször beszámoltunk, idén ősszel Budapesten rendezik meg a 6. EUROSKILLS szakmai versenyt. Az eseményt óriási érdeklődés övezi egész Európából és szerte a világból. Bepillantottunk az épületés bútorasztalos-szakmákban induló két csapat színfalak mögötti lázas készülődésébe is.

A EUROSKILLS, amely a kézművesszakmák európai olimpiájának is tekinthető rendezvény, kétévente kerül megrendezésre az öreg kontinens valamely városában. Ez a nemzetközi figyelemmel járó esemény idén Budapesten lesz, a Hungexpo Vásárközpontban, szeptember 26–28. között. A versenyre kb. 500 versenyzőt várnak 39 szakmában, szerte Európából. A magyar csapat összesen 27 szakmában fogja képviseltetni magát.

ASZTALOS VERSENYZŐK

A versenyen Nagy Ádám János épületasztalos- és Simon Krisztián bútorasztalos-szakmában indul versenyzőként, Babanecz Csaba és Fekete Zoltán szakértők irányításával. A versenyzők felkészítését a korábbi versenyzők is segítik szakmai tudásukkal és a versenyeken szerzett tapasztalatokkal.

Babanecz Csaba, az épületasztalos-szakma főszakértője még korábban beszámolt arról, hogy az asztaloscsapat már tavaly novemberben kiválasztotta a versenyzőket, hogy minél több idő maradjon a felkészülésre. Nagy Ádám János és Simon Krisztián még januárban megkezdte a felkészülést.




Nagy Ádám János

Csaba kérdésemre elmondta, hogy a fiúk teljes erőbedobással készülnek a május elejétől tartó több hónapos intenzív felkészülés keretében. Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt hetekben mindkét szakmában, a szakértők szavazatai alapján kiválasztásra kerültek a versenyfeladatok. Ezek a feladatok nyilvánosak, a versenyzők szabadon gyakorolhatják, de a verseny előtt 30%-ban megváltoznak, és a változtatásokat már csak a versenyen tudják meg a versenyzők.

Az épületasztalos-szakmában a Babanecz Csaba szakértő által tervezett keretszerkezetet, a bútorasztalos-szakmában pedig a dán szakértő által javasolt tolóajtós, fiókos teaszekrényt kell elkészíteni a versenyzőknek a 3 napos versenyen, összesen 18 óra alatt.

VERSENYFELADATOK

Igyekeztünk a versenyfeladatokról már most további részleteket is megtudni – ezzel is inspirálva a többi hazai szakmai tanulót, oktatót, faiparost.

A tolóajtós fiókos teaszekrény korpuszának anyaga furnérozott MDF, éllécezve, melynek összeépítése lamellóval, 45°-os illesztéssel történik. A tolóajtó keretbetétes, a keret ollós csapozással készül, a betét furnérozott. A fiók fecskefarkú fogazással készül, elöl félig takart, hátul nyitott. Az állványszerkezetű lábazat tömör fából készül, ollós csapozással. A tömör fa hátfal egyik felében szellőzőrács van kialakítva, a teatárolás részére.

Az épületasztalos-feladat neve: magyar keret. A keretszerkezet tömör fából (tölgy és kőris) készül különböző sajátcsapos szerkezeti kötésekkel. A lemezbetét árkolásba van elhelyezve, de a kereten fózolás és aljazás is megtalálható.

A feladatkészítés 3 modulból áll:

  • 1:1-es műhelyrajz készítése;
  • ablak elkészítése;
  • tok elkészítése.

A felkészülésre a helyszínt a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának nemzetközi szintű Skills felkészítő műhelye adja. A bútorasztalos- és az épületasztalos-szakma szponzorálását a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, a Festool Magyarország és a H-Didakt Kft. biztosítja.

AZ ESEMÉNYRŐL

A szeptemberi szakmai rendezvényre való bejutás díjmentes, azonban regisztrálni szükséges. Ezt bárki könnyedén megteheti a www.euroskills2018.com oldalon, a Látogatók menüre kattintva. Aki kitöltötte a szükséges mezőket, kapni fog egy visszaigazoló e-mailt a regisztráció adataival. Az itt kapott vonalkódot kell kinyomtatni és mindenképpen magunkkal vinni, mert csak ennek felmutatásával engednek be a belépési kapunál.


Az egyéni regisztrálók mellett a vidéki és a budapesti iskolák csoportos bejelentkezése is itt történik. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a budapesti iskolákból és szakképzési centrumokból főként a reggeli (9:00–12:00) és a délutáni (14:00–17:00) időintervallumokban várják a tanulókat, hogy azoknak, akik távolabbról érkeznek, kön - nyebben legyen lehetőségük a napközbeni (11:30–14:30) időpontra regisztrálni.

A versenynapokon a helyszín nyitvatartási ideje a látogatók számára:

  • szerda (09. 26.) és csütörtök (09. 27.): 9:00–17:00
  • péntek (09. 28.): 09:00–16:00.

A látogatók a EuroSkills-verseny tizedik évfordulója alkalmából összeállított kiállítást is megtekinthetik, amelyben a szervezők megemlékeznek a 10 éves útról. Fotók, filmek bemutatásával, személyes sikertörténeteken keresztül tekinthetünk bele ebbe a szakmák európai történetébe, különleges világába.




Simon Krisztián

Továbbá megrendezésre kerül a „Magyar Kézműves Remek” rendezvény is, ahol is kiállításra kerülnek azok a kiemelkedő kézműves termékek, amelyeknek alkotói a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhettek az elmúlt 16 év során. A kézművesipar „krémje” kap tehát bemutatkozási lehetőséget, ahol is a mesterek zsűrizett, míves alkotásait, termékeit tekinthetik meg a látogatók. A SkillsHungary program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve valósul meg.

Fotók: A versenyfeladatok Babanecz Csaba képei


Kapcsolódó dokumentum:


kezmuvesseg-europai-olimpiaja


Tetszett a cikk?