Egyetemi hírek - 2018. szeptember

SKALA JÁNOS A SOPRONI EGYETEM ÚJ KANCELLÁRJA

Kinevezték a Soproni Egyetem új kancellárját – Skala János, a GYSEV Cégcsoport stratégiai igazgatója 2018. augusztus elsejétől tölti be az egyetem működtetéséért felelős vezetői tisztséget. A Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint az új kancellár 2021 júliusáig látja el feladatát.

Skala János sokéves nagyvállalati felsővezetői tapasztalattal érkezik a Soproni Egyetem kancellári pozíciójába: 2012-től a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettesi, 2013-tól egyben a GYSEV CARGO Zrt. vezérigazgatói teendőit látta el, 2017-től pedig a teljes cégcsoport stratégiai igazgatójaként felel a stratégiai irányvonalak meghatározásáért és a megvalósítás koordinálásáért. Szakmai pályafutása során több ponton is szoros kapcsolatban állt a Soproni Egyetem karaival, a cégcsoport és az intézmény hatékony együttműködésének köszönhetően duális képzéseket indítottak, gyakornoki programokat és ösztöndíjrendszert alakítottak ki.

Skala János felsővezetői teendői mellett évek óta aktív szerepet vállal a helyi közösség életében is: felügyelőbizottsági elnöke a Soproni Városszépítő Egyesületnek, elnöke az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, és a Soproni Polgári Lövész Egyesületnek (SPLE). 2016-ban közreműködésével valósult meg az egyetem, az SPLE és Sopron városa közötti stratégiai megállapodás, amelyet az egyetemi és városi sportélet fejlesztése, a sportlövészet népszerűsítése érdekében kötöttek egymással a felek.

Skala János augusztustól az egyetem gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodási, műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési területeiért felelős vezetőjeként végzi feladatait.

Az új kancellár szerint a kor sikeres egyetemének a versenyképes piaci nagyvállalati működési elveket kell követnie. Piacgazdasági körülmények között az egyetem alapmissziója, azaz a tudományos értékteremtés csak stabil és professzionális háttértámogatás mellett tud megvalósulni, mindez pedig akkor tud rugalmasan működni, ha a folyamatok megfelelően definiáltak és azok elosztása a megfelelő kompetenciaszintek alapján történik meg – mondta Skala János, aki a napokban veheti át három évre szóló kancellári kinevezését. 

SOPRONI EGYETEM A HELLO WOOD ÉPÍTÉSZ MUSTRÁN

A Hello Wood program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket.

A Soproni Egyetem csapata Hadas László és Herczeg Tamás vezetésével vett részt az idei Hello Wood Építész Mustrán, melynek keretében építészetet oktató magyarországi felsőoktatási intézmények terveztek és alkottak meg egy-egy projektet a Tokaji borvidék településein. Csapatunk tagjai Kisberzsenyi Nagy György (csapatvezető), Bán Boróka, Deák Malvin, Jakabos Júlia, Veres Csaba, Gáspár Petra és Mangliár László voltak.

Azon túl, hogy a csapatok sokrétűen mutathatták meg kreativitásukat és egyedi látásmódjukat, ez az alkalom egy kiváló szakmai gyakorlat is, mely során a hallgatók a tervezésen túl a kivitelezés, a munkaszervezés, a problémamegoldás terén is ismereteket szerezhettek.

A Soproni Egyetem – hasonlóan a többi részt vevő felsőoktatási intézményhez – beépítette a tavaszi szemeszter tantervébe a projektet.

A Soproni Egyetem „Blues” fantázianéven készített építménye a tájba simulóan kínál pihenési és elmélkedési lehetőséget az arra járóknak, és nagy sikert aratott a helyi lakosság és a szakértők körében is. 

Fotó: Lakos Máté / Hello Wood

A SOPRONI EGYETEM KITERJESZTETTE A VALÓSÁGOT A STRAND FESZTIVÁLON

Idén augusztus 21. és 25. között rendezték meg Zamárdiban a Strand Fesztivált, ahol a Soproni Egyetem is képviseltette magát. A több mint 1000 látogató megismerkedhetett a MATEMI programmal, az egyetem képzéseivel és hagyományaival, és hasznosan tölthették el a koncertek előtti időt.

A megújult Civilparton – a fesztivál szervezőinek köszönhetően – az eddigiekhez képest is nagyobb helyen várta a Soproni Egyetem az érdeklődőket a Strand Fesztiválon. A kitelepülés egyik legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tantárgyak fontosságára, új szemszögből megmutatva őket megkedveltesse a fiatalokkal. Természetesen a pedagógiai és a közgazdaságtani képzések is fontos hangsúlyt kaptak a feladatokban.

Az Európai Unió és Magyarország Kormányának támogatásával életre hívott MATEMI program először mutatkozott be a fesztiválközönségnek, de egészen biztosan nem utoljára. Az egyetem által kifejlesztett kiterjesztett valóság applikációval támogatott játékban kisebbek és nagyobbak is kihívásra leltek. Olyan kérdésekre keresték például a válaszokat, hogy minimum hány háromszögből rakható ki egy hétszög, mi a matematikai állandó első tizedesjegye, hány szénatom található a vízben.

A feladatokra adott válaszok és a végső nagy csavar megoldásával, akár a „titkos tudósok társaságával” is beszélhettek a játékosok. A játék által életre hívott szuperhősökkel, Matemivel és Atomy Professzorral, akár „élőben” is játszhattak az érdeklődők.

Miután segítettek Mateminek meglelni a rejtélyes telefonszámot, Atomy professzorral tehettek egy utazást a fiatalok saját képességeik útvesztőjébe egy önismereti tanácsadás keretében. Érzelmekben nem volt hiány. Volt, ki könnyeivel küzdött meg a feladat közben, volt, ki elégedett mosollyal nyugtázta a kaland végét, de a legtöbben meglepődtek Atomy professzor mondatain, aki pár másodperc alatt kiismerte a számára idegen fesztiválozókat.

Ismét sikert aratott a „Daru”, amelyben 2–16 fős baráti társaságok mutathatták meg, hogy hogyan tudnak egy csapatként dolgozni, mennyire tudnak egymással kommunikálni, milyen koordinációs képességekkel rendelkeznek és mennyire ismerik az egyszerűbb fizikai törvényeket.

Idén megújult kérdésekkel nézhettek szembe azok, akik a „Gondolkodj okosan!” társasjátékot választották. Közgazdaságtani, pedagógiai, irodalmi, természetvédelmi, környezetismereti, matematikai kérdésekre válaszolhattak, amelyek mindegyike az egyetem egyik karához kapcsolódott. A játék közben teljes képet kaphattak a fiatalok az egyetemi képzésekről, a diákhagyományokról és megtudhatták, hogy mivel foglalkoznak az egyes szakok.

A kitelepülést leginkább az egyik fesztiválozó véleménye foglalja össze: „Sohasem gondoltam volna, hogy ilyen komoly dolgokról fogok beszélgetni a Strand Fesztiválon… ilyen sokáig, ilyen szívesen és jó kedvvel.”

A Soproni Egyetemet képviselő – oktatókból és diákokból álló – csapat reméli, hogy jövőre is találkozhat a Strand Fesztivál közönségével! 


Kapcsolódó dokumentum:


skala-janos-a-soproni-egyetem-uj-kancellarja


Tetszett a cikk?