A duális képzés lehetősége a faiparimérnök-oktatásban

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karán a duális képzés az egyetemi oktatással karöltve az ipari vállalatok gyakorlati képzésben való részvételén alapul.

Ennek megfelelően a duális képzés, mint gyakorlatorientált oktatás, lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek és a mérnöki készségeket megalapozzák a felsőoktatásban eltöltött évek alatt.

A képzésben részt vevő vállalatoknak lehetőségük nyílik a munkaerőforrás-problémáik részbeni kezelésére azáltal, hogy a képzés közben kisebb projektekben tud a hallgató részt venni, valamint a képzést követően 3,5 éves munkatapasztalattal rendelkező ember állhat a vállalat rendelkezésére. A faipari mérnöki alapképzési szakon 2015-től működtetjük a duális képzési formát. Így egy kiforrott rendszerről beszélhetünk, melynek eredményeként a jelenlegi félévet követően már végzett hallgatóink is lesznek.

A KÉPZÉS LÉNYEGE

A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlat, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. Egy évet tekintve a hallgató 26 hetet az egyetemen, míg 22 hetet vállalatnál tölt. Felvételiző fiataljainknak a 3,5 éves munkatapasztalat és a vállalattól kapott jövedelem miatt lehet vonzó a képzés. Fontos megjegyezni azt is, hogy a hallgatók fizetésének ellensúlyozására lehetősége van a vállalatnak a szakképzési hozzájárulás csökkentésére is. Emiatt a duális képzés egy nagyon előnyös lehetőség, amit az előző években számos vállalat fel is ismert.

A 2019-ES KÉPZÉSBE TÖRTÉNŐ BELÉPÉS MÓDJA VÁLLALATOKNAK

2018 novemberének végéig keretmegállapodást kell kötni és egy tantervet kell készíteni az egyetemmel közösen. A felvételizők 2019 júniusáig jelentkezhetnek a duális képzésre, melyet követően a vállalatok kiválasztási eljárást bonyolítanak le. Ennek eredményeként kiválaszthatják a számukra megfelelő alapkészségekkel rendelkező fiatalokat.

A duális képzés támogatásával nemcsak az egyetemet támogatja, hanem a szakma iránt érdeklődő fiatalokat, saját vállalatukat, és nem utolsósorban a faipari ágazat munkaerőpiaci helyzetén is segítenek!

Bővebb információk a dualis.uni-sopron.hu oldalunkon találhatók.

Elérhetőség:
Dr. Németh Gábor egyetemi duális képzések felelőse
Tel.: 36-30/363-1404
E-mail: nemeth.gabor@uni-sopron.hu


Kapcsolódó dokumentum:


a-dualis-kepzes-lehetosege-a-faiparimernoek-oktatasban


Tetszett a cikk?