Egyetemi hírek - 2019. január

SOPRON & SELMEC 100 RENDEZVÉNYSOROZAT

A Soproni Egyetem és a selmeci örökséget őrző utódintézmények, együttműködve Sopron Megyei Jogú Várossal, decembertől áprilisig tartó programsorozattal emlékeznek meg arról a 100 évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözött.

„BENNÜNK ÉL SELMEC!” – A DECEMBER 4-I MEGEMLÉKEZÉS

A programsorozat első eseményére 2018. december 4-én került sor. A Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözésének századik évfordulója kapcsán szervezett megemlékezésen rengeteg öregdiák és mostani hallgató idézte fel közösen az ősi alma materrel kapcsolatos gondolatait.

Megemlékező beszédet mondott prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora, dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Czapp László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese. Komlósi József egyike volt azoknak a soproni egyetemistáknak, akik 1956-ban rákényszerültek arra, hogy elhagyják az országot és a forradalom után a kanadai vancouveri British Columbia Egyetemen folytatták tanulmányaikat.

A selmeci hagyományokhoz mindmáig hű öregdiák sorstársai üzenetét hozta el az ünnepségre. „Az elszakadás fájdalmánál mindig erősebb a szívünkben hordott elkötelezettség a selmeci hagyományokhoz és befogadó városunkhoz, Sopronhoz, amelyhez töretlen hálánk köt. A megemlékezés erőt, és közös megértést ad. Gondolatban mi is otthon leszünk ezen a történelmi évfordulón!” – üzenték az öregdiákok, köztük Gratzer Miklós és további 16 egykori hallgató.

A beszédeket énekkel kísért zenés műsor követte, amelyben a Miskolci Egyetem Szimfonikus Zenekara, Női kara és Vegyeskara is bemutatkozott. Ezután Orbán Júlia és Bende Attila zenés irodalmi csokra következett, amelyben Selmecbánya ihlette gondolatokkal méltatták az egykori alma matert.

A produkciók után került sor a fáklyás felvonulásra, mely Sopron belvárosából indult. A lángok borostyán fénye hosszasan nyúlt a szalamander után. A menet a Soproni Egyetem épületéhez vezetett, ahol az ünnepélyes kapunyitás után az érdeklődők megnézhettek egy grandiózus fényjátékot. A főépületre vetített produkciót a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói szerkesztették.

Forrás: www.sopronmedia.hu


SELMEC, TÉGED SOHA NEM FELEDTÜNK! – KÖZÖS MEGEMLÉKEZÉS SELMECBÁNYÁN

„Selmec, téged soha nem feledtünk!” mottóval rendezte december 7–8. között a Soproni Egyetem és a Miskolci Egyetem közös megemlékezését a 100 évvel ezelőtti költözésre Selmecbányán. Az eseményen részt vettek az Óbudai Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem képviselői is. Budapest és Selmecbánya között nosztalgiavonattal közlekedtek a résztvevők, akik az utazás ideje alatt akadémiatörténeti és hagyománytörténeti előadásokat hallgathattak meg.

Az Akadémia Bányászati Palotájában Mgr. Nadežda Babiaková főpolgármester asszony köszöntője után prof. dr. Náhlik András rektor és prof. dr. Szűcs Péter dékán megemlékezése hangzott el.

A résztvevők bejárták az Erdészeti Palotát és a Kémia Palotát, ahol arról beszélgettek, hogy mit jelent mai életünkben a Selmeci Örökség. A napot természetesen szakestély zárta. Másnap lehetőség nyílt hallgatók vezette gyalogos városnézésre Selmecen, és akadémiai vonatkozású épületek látogatására (Fritz ház, Joergest ház aknája) is.


PILLANAT – ŐSBEMUTATÓ A SELMECI ÉVFORDULÓN

Tamás Miklós Pillanat című dramolettjének magyarországi ősbemutatóját tartották december 5-én este a Liszt-központban, Sopronban. Az előadás a selmecbányai M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola 1918-as Magyarországra menekülésének centenáriumi ünnepségére készült, a Soproni Egyetem felkérésére.

Pápai László rendező szerint a darab nemcsak tisztelgés a tanintézményt átmentő elődök előtt, hanem alkalmat ad a hazaszereteten, a haza fogalmán való tűnődésre, s szembesülhetünk életünk döntéshelyzeteivel, azoknak a következményeivel.

A mű cselekménye a Selmecbányára már bevonuló cseh katonaság miatti gyors áttelepülési döntés meghozásáról szól, az utolsó délután elképzelt története. A szülőföld elhagyása miatt az érintettek erkölcsi, érzelmi, lelki feszítettségének megjelenítése.

A darab érdekessége, hogy a szerző, Tamás Miklós 1956-ban részese volt a soproni főiskola Kanadába történő exodusának. Ezt a színművet 2016-ban az Összetartozás Napja alkalmából a Calgary-i Petőfi Színház társulata mutatta be. A magyarországi ősbemutatóban a soproni Petőfi Színház társulatának tagjai szerepeltek. Az előadást vastapssal köszönték meg a nézők.

Forrás: www.sopronmedia.hu,

fotó: Griechisch Tamás


SELMECTŐL SOPRONIG KIÁLLÍTÁS

A Sopron & Selmec 100 rendezvénysorozat keretében, 2018. december 5-én nyílt kiállítás a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltárában Selmectől Sopronig címmel. A kiállításon könyvek, korabeli hírlapcikkek mellett eredeti dokumentumok válogatott másolatai tekinthetők meg az egyetemi Levéltár által őrzött iratanyagból.


A SOPRONI EGYETEM AZ EDUCATIO 2019 KIÁLLÍTÁSON

A Soproni Egyetem ebben az évben is részt vett az Educatio kiállításon, a felsőoktatási intézmények legnagyobb magyarországi seregszemléjén.

A kiállításon 54 négyzetméteren, négy információs pulttal és hat „beszélgetős” asztallal várták a vendégeket. Nagy számban keresték fel a Soproni Egyetem standját, és tették fel kérdéseiket: a bejutási pontszámokról, a kollégiumi elhelyezésről, a nehéz tantárgyakról és az egyetemi életről is érdeklődtek. A Benedek Elek Pedagógiai Karon elsősorban az alkalmassági vizsgáról, az elhelyezkedési lehetőségekről és a gyakorlati helyszínekről kérdeztek az érdeklődők.

Az Erdőmérnöki Kar informátoraihoz a legtöbb kérdés az Erasmus-programok, az Msc-képzések és a kollégiumi elhelyezés iránt érkezett. Az egyedi, űrhajós háttérrel érkező, az egyetemi élet felfedezésére buzdító standrészen megjelenő LKK képviselőit többek között a várható ponthatárokról, a duális képzési lehetőségekről faggatták. Az SKK-nál, híven a kar sokszínűségéhez, az érdeklődés is nagyon változatos volt: az AMI, a mechatronikán tanulható tantárgyak és a faiparban rejlő lehetőségek is gyakori kérdések voltak.


„A JÖVŐ KÖRNYEZETTUDATOS JÁTSZÓTÉR ÉS TÁJÉPÍTÉSZETE" KONFERENCIA SOPRONBAN

A Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Soproni Egyetem, a Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és a Mindigfa Bt. közös szervezésében 2019. február 1-jén kerül megrendezésre Sopronban a „A jövő környezettudatos játszótér és tájépítészete" konferencia.

A konferencia kiemelt célja az erdők közjóléti tevékenységében, a táj- és kertépítészetben, a játszóterek és szabadidőparkok tervezésében, létesítésében és fenntartásában részt vevő tervezők, kivitelezők és beruházók meghívása közös gondolkodásra, tapasztalatcserére. A helyszín kiválasztása nem véletlen. A konferencia helyszíne a Soproni Egyetem reprezentatív épülete, ahol összekapcsolódik az erdészeti és a faipari mérnöki oktatás, kutatás és fejlesztés, valamint a tradíciók. Az erdők, a zöld közterületek, a faanyag, mint természetes kertépítészeti alapanyag, a környezetvédelem és a környezettudatos tájépítészet egymással kéz a kézben jár, de ilyen jellegű együttműködés szervezetten csak egyes projektek esetében valósult meg eddig.

Sopron városa, a soproni erdők együttműködve a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel, ezen a területen hazai viszonylatban is élen jár. A szervezők célja, hogy mind a helyszín, mind az előadások színvonala alapján egységes képet kaphassanak a résztvevők olyan táj- és kertépítészeti területekről, projektekről, ahol a jövő kihívásai, a modern tervezési szemlélet és anyagok, valamint a környezettudatosság és a környezetvédelem egységes formában jelenik meg az előadások és a beszélgetések keretében.

A konferencia fővédnöke Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, és prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. A konferencia védnöke Dobó István, MMK Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozat elnök.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2019-januar


Tetszett a cikk?