Építészeti oktatási táborok

Az erdélyi Bonchida kastélyában zajló, két hétig tartó oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése.

Az erdélyi Transylvania Trust Alapítvány által meghirdetett szaktáborokra építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók mellett olyan szakemberek jelentkezését várták, akik a műemléképületek restaurálására szeretnének szakosodni. Augusztus 16-án és 31-én nyílt napot tartanak, amikor az érdeklődők megtekinthetik a résztvevők kétheti munkájának eredményeit. A kastélyban zajló, két hétig tartó, több szakterületet érintő oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása.

A Magyarországról, Romániából, Moldovai Köztársaságból, Szerbiából és az Egyesült Királyságból érkező csaknem 70 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátítja el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit a gyakorlati műhelyeken. A résztvevők emellett bekapcsolódnak a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyben boltozat-restaurálást, falazat-megerősítést és faldíszítő technikákat, az ács- és asztalosműhelyben hagyományos kötéseket, fafeldolgozási technikákat és régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A második táborban ezek mellett kőfaragóműhely is működik majd. A táborok kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészülnek ki, amelyek során a tordai Sóbányát, Szamosújvár és Szék kulturális örökségét mutatják be a résztvevőknek.

A szaktáborokat immár 2001 óta tartják Bonchidán, eddig 30 ország több mint 2500 képviselője vett részt. A bonchidai Bánffy-kastély Románia egyik legjelentősebb főnemesi rezidenciája. A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott kastély a 16. századtól kezdve épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. Az épületegyüttes eredeti értékei a több évtizedes elhagyatottság miatt pusztulásnak indultak, a folyamatos rombolás miatt súlyos veszélybe kerültek, egy részük el is veszett.

Forrás: baon.hu


Tetszett a cikk?