Robot race 4.0

2019. december 13-án immár a 4. alkalommal megrendezett megmérettetésre újra közel húsz csapat jelentkezett az ország egész területéről. Nyugat-Dunántúl mellett erős jelenléttel képviseltették magukat az észak-, kelet- és dél-magyarországi régiók is.

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara által szervezett Robot Race 4.0 verseny során háromfős, középiskolás csapatok küzdhettek meg az értékes nyereményekért. Az első futamban össze kellett gyűjteni a robot alkatrészeit – „váltsd tudásod szenzorokra!” – olyan feladatok megoldásával, amelyek a leendő mechatronikai mérnököknek nem okozhatnak gondot. A kapott pontokból szerezhették meg a szenzorokat és a programozható téglát. A második futamban az arborétumban kellett a motorokat megtalálni térkép segítségével. Végül a harmadik futamban a robotokra programot kellett írni, hogy végrehajtsák a kitűzött feladatot.

A robotok feladata nemcsak az volt, hogy a pályán jól tájékozódjanak, hanem a programozásban kicsit mélyebbre merülve adatokat is kell gyűjteniük a külvilágról, amit fel kell dolgozniuk és megjeleníteni a kijelzőn.

A nyertes csapat a győri Jedlik Lego Robot Team GYSZC (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) lett, a csapat tagjai Tímár Bálint, Kovács Zoltán és Klenovszky Áron diákok, felkészítő tanáruk Bognár Pál volt. A verseny az EFOP 3.6.1 projekt keretei között került megvalósításra.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2020-01


Tetszett a cikk?