Kamatmentes kölcsönök a németországi magyar hallgatóknak

A világjárvány idején a német kormány pénzügyi támogatást kínál a magyar hallgatók számára. A Covid-19 miatt sok hallgató elvesztette a munkáját, amely lehetővé tette számukra a németországi tartózkodás finanszírozását. A Statista hivatalos adatai szerint négy külföldi hallgató közül három tanulmányainak teljes ideje alatt dolgozik, és jövedelmüket súlyosan sújtotta a világjárvány. Ezért Anja Karliczek német oktatási és kutatási miniszter bejelentette egy kamatmentes oktatási kölcsön program létrehozását a külföldi hallgatók tanulmányainak biztosítása érdekében. A németországi tanulmányokra szakosodott portál, a MyGermanUniversity adatai szerint közel 400 000 nemzetközi hallgató jár Németországban egyetemre, és ez a szám évről-évre csak nő.

Stephan Paulini, a hamburgi székhelyű MyGermanUniversity társalapítója korábban a perui Német Tudományos Akadémia Szolgálat (DAAD) igazgatója volt, és nagyon jól ismeri a németországban tartózkodó nemzetközi hallgatók helyzetét. Stephan Paulini hangsúlyozza a német kormány által megtett intézkedés fontosságát: "Ez lehetővé teszi sok magyar hallgató számára, hogy folytassák tanulmányaikat, és ne legyenek kénytelenek visszatérni saját országukba csupán a pénz hiánya miatt." A magyar diákok 2020. június 1-jétől havonta 650 euró összegű oktatási hitelt vehetnek igénybe.

Németország kiemelkedik a hallgatók legfontosabb célállomásaként, és a DAAD szerint 2017-ben a magyar hallgatók számára a három leggyakrabban keresett célországok egyike. A magyar hallgatók körében a német egyetemek iránti nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy az oktatás magas színvonalú és 400 nemzetközileg elismert egyetemen, több, mint 20.000 alap és mesterképzést kínálnak. Ezenkívül a hallgatóknak nem kell németül tudniuk, hogy egy német egyetemen folytathassák felsőfokú tanulmányaikat. Több mint 1700 angol nyelvű mesterképzés folyik, 69% -uk nem számít fel tandíjat a német állam hatalmas gazdasági támogatása miatt.

A MyGermanUniversity tanulmányi portál (https://www.mygermanuniversity.com/) a mesterképzések legnagyobb és legteljesebb adatbázisát nyújtja Németországban, több mint 1700 angol nyelvű mesterképzéssel.


Tetszett a cikk?