EQ-WOOD

Az EQ-WOOD az Erasmus+ program keretében működő, az európai szakképzésre és az iparági innovációra fókuszáló összehangoló projekt, melynek célja a versenyképesség és az innováció növelése az európai fa- és bútoriparban. Mindez egy újszerű és módszertanában úttörő tananyag létrehozása és bevezetése által valósul meg, melynek eredményeképpen innovációs tanácsadók, illetve menedzserek kerülnek kiképzésre. A bútorszövetség is részese ezen projektnek. Mi megosztjuk partnereinkkel a magyarországi kutatások eredményét és a létrejött képzést elérhetővé tesszük a hazai ipar számára is. A projekt 8 országból 9 partnert fog össze, akik a fa- és bútoripari szegmensben meghatározó szerepet töltenek be. A partnerek folyamatos felmérései alapján olyan képzést hoztunk létre, mely céljaink szerint lehetővé teszi a gyártóknak az innovatív termékgyártást és ezzel együtt növeli a versenyképességüket. De mi lehet az a szakma profil, ami mindezt egy személy képzésével lehetővé teszi?

A képzés megálmodóinak meghatározása szerint az innovációs menedzser a legfrissebb digitális és marketingtechnikák ismeretében segíti a vállalatokat a szükséges újítások bevezetésében. Az innovációs menedzser az a személy, aki egy szakértő csapattal (tervezők, termelési vezetők, a marketingszemélyzet, cégvezető) együttműködve néz szembe a jövő kihívásaival, meghatározva és létrehozva a bútorgyártó vállalatok innovációs stratégiáját. A tananyag azokat a piac által elvárt elméleti és gyakorlati tudnivalókat, kompetenciákat foglalja magába, amelyek szükségesek ehhez a specializációhoz. Az innovációs menedzser képzési anyaga 5 alapvető kompetenciacsoportra oszlik. Minden terület részletezi az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, továbbá a különböző soft skilleket. A képzés terveink szerint teljes felnőttképzési és modulos formában is elérhető lesz majd. A módszertan sajátossága, hogy a tananyag nagy részét a tanulók önállóan, egy angol nyelvű digitális platform multimédiás anyagainak segítségével sajátíthatják el. Emellett tantermi oktatás teszi majd lehetővé a tudás mélyítését és a közös gondolkodást.

Olyan jövőbeli kihívások előtt állunk, melyek a bútorszektor megújulását is megkövetelik. A megújulásban fontos szerepe van egy újfajta szakmai profil létrehozásának: az innovációs menedzser segítséget nyújthat a cégek irányításában és a változások előmozdításában.

A tananyagfejlesztés hamarosan a tesztüzem szakaszába ér. Várhatóan 2020 őszén megkezdjük a pilot képzést, melynek során 10–15 tanuló és 7–10 fiatal vagy pályakezdő munkavállaló részvételével teszteljük képzésünket, majd a tapasztalatokból levont tanulságok segítségével alakítjuk ki a végső képzési formát. Amennyiben bárki érdeklődését felkeltettük a próbaképzéssel kapcsolatban, bátran érdeklődjön a bútorszövetség elérhetőségein, illetve ajánljuk figyelmébe az EQ-WOOD hivatalos honlapját: https://www.eqwood.org/.


A TANANYAG ÖT TÉMÁT JÁR KÖRBE

Most, hogy az oktatás javarészt az online térbe költözött, az EQWOOD korát megelőzően válaszol a jelen kialakult helyzet kihívásaira. Mi büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk ebben a munkában.


Kapcsolódó dokumentum:


butorszovetseg


Tetszett a cikk?