100 Szakemberrel csatlakozik a Soproni Egyetemhez

A Soproni Egyetem 2020-ban indult modellváltásának következő lépéseként az Erdészeti Tudományos Intézet 2021. február 1-től kiválik a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból, és a Soproni Egyetemhez csatlakozik. Az átalakulás célja a fenntarthatóságot előtérbe helyező zöldegyetem keretein belül az egységes oktató-kutató bázis létrehozása.

A nemzetközi szinten is elismert kutatásokat folytató Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) önálló kari státuszú intézetként csatlakozik a természeti erőforrások kezelését kiemelt szinten oktató egyetemhez. „A Tanulmányi Erdőgazdaság januári és az Erdészeti Tudományos Intézet februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, amely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket. A klímaváltozással kapcsolatos megoldások kidolgozása és a fenntartható gazdálkodás területén így olyan szellemi és gyakorlati tőkével gazdagodott az egyetem, amely különleges lehetőséget kínál az ide jelentkező hallgatóknak. A célunk nem kisebb, mint egy nemzetközi szinten is meghatározó zöldegyetem kialakítása – mondta dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem januárban kinevezett rektora.

A 125 éves kutatási örökséggel rendelkező Erdészeti Tudományos Intézet mind a 100 munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat. Az integráció eredményeként öt kutatóállomással – Sárvár, Budapest, Mátrafüred, Püspökladány és Sopron –, valamint három arborétummal – Sárvár, Kámon (Szombathely) és Püspökladány – bővül a megújuló felsőoktatási intézmény. „A februárban induló közös munka kiemelt célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsuk, miközben folytatjuk innovatív és gyakorlatorientált kutatási tevékenységünket. Kutatóink a most induló tavaszi félévben rögtön bekapcsolódnak a doktori képzésbe, ahol például természeti erőforrás-gazdálkodási ismereteket oktatnak majd a közgazdasági irányultságú doktori programban. Emellett mintegy 200 tartamkísérletünk, laboratóriumaink infrastruktúrája, a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismereteink, a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalataink, valamint a nemesítési és genetikai eredményeink azonnali bevezetése is hozzájárulhat a jövő kihívásaira választ adó tudás megszerzéséhez – mondta dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója.

A felsőoktatási modellváltás keretében a Soproni Egyetem 2020 augusztusában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. pedig 2021 januárjában került a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába. A jelenleg mintegy 2800 hallgatót oktató intézmény olyan unikális területeken kínál diplomát adó képzést, mint a természeti erőforrások kezelését és megőrzését szolgáló természet- és környezetvédelmi vagy az erdőmérnöki és faipari mérnöki szakok, amelyek mellett közgazdasági, pedagógiai, informatikai és művészeti képzések színesítik a magas színvonalú képzési palettát.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?