Változások a középfokú oktatásban

A Fabunio a BKSZC-vel együttműködésben májusban tartott online tájékoztatót tagjai számára, amely a faipari vállalkozások és a duális szakképzési rendszer együttműködési lehetőségeit mutatta be. Az előadást dr. Hafiek Andrea, a BKSZC kancellárja és Bánátfy Andrea, a BKSZC főigazgatója tartotta. Az előadásnak két fő témája volt: az új duális képzés rendszerszintű felépítése és finanszírozása, valamint az ágazati képzőközpontok létrehozása, működtetése és finanszírozása.

Bánátfy Andreától megtudtuk, hogy mostantól egészen más szemlélet szerint fog történni a szakemberek képzése, amelynek a szakképzés 4.0 adja a jogszabályi hátterét. Várhatóan egy sokkal rugalmasabb működésű rendszer lesz, amelyben az OKJ helyett életbe lépett, alapszakmákról szóló jogszabályba bekerült szakmák csak iskolarendszerben oktathatóak. Az ikk.hu-ról letölthető tájékoztató füzetben az összes szakmát érintő változás megtalálható, ágazatonként egy rövid leírással együtt. Érdemes ellátogatni az oldalra, ugyanis itt található minden szakképzéssel kapcsolatos fontos információ, valamint minden, hatályos jogszabályok szerinti anyag letölthető.

Az iskolai képzés egyik formája a technikum, ami 5 éves képzést jelent, a másik formája a szakképző iskolai évfolyam, amely 3 éves. Ha ágazati példán szemléltetjük, akkor a faipari technikusi az 5 éves képzési formában, az asztalosképzés 3 éves képzés keretében tanulható. Ez az új rendszer sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a vállalkozásokkal közös szakképzési program kialakításában, amely eddig hiányzott ahhoz, hogy mindenki a saját lehetőségeit tekintve egy olyan közös tartalmat alakítson ki az iskolákkal, amely a sikeres szakmai vizsgáig vezeti a tanulót. Ez közös érdek, amelyhez szükséges egy közös szakmai program létrehozása. A rendszer rugalmasságára példa, hogy az eredményekhez vezető utat, a módszereket nem írja elő a Képzési és Kimeneti Követelmény (KKK), a lényeg, hogy sikeres vizsgát tegyen a tanuló. A képzési program az, ahol a duális partner kapcsolódik az iskolához, ez az a háttérdokumentum, ami magában foglalja, hogy milyen óraszámban, milyen szakmai tartalmakat, hogyan sajátíthat el a tanuló

 

Forrás: https://szakkepzes.ikk.hu/


Kapcsolódó dokumentum:


fabunio-2106


Tetszett a cikk?