A minősítési rendszerek magyar vonatkozása, konkrét faanyagok vizsgálata 2.

A fenti rendszerek gyakorlati alkalmazására egy jó példa a Futureal építésziroda Budapest One Business Park nevű épülete.

A Futureal Management Kft. egy olyan ingatlanfejlesztő csoport, amely elkötelezett a környezettudatos, fenntartható épületek tervezése és építése mellett. A gyakorlatban is alkalmazzák a WELL, BREEAM minősítési rendszereket az általuk tervezett épületeknél, így teremtve hozzáadott értéket. A magyarországi HuGBC tagjai és a magyarországi Greenwalk séták egyik alapító tagja, mely része a nemzetközi World Green Building Week rendezvénysorozatnak, ahol zöldépületekbe juthatnak el az érdeklődők. Az Őrmezőn található Budapest One Business Park megkapta a Well Platina Minősítést, hazánkban az elsők között, s rendelkezik egy Well multifunkcionális szobával, amely az emberek relaxációját, fizikális és mentális jólétét hivatott kiszolgálni ezen a munkahelyen. A Budapest One energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel rendelkezik. Belül a falakat nyugalmat sugárzó színek borítják. Továbbá az épületben a multifunkciós szoba mellett zöldterasz, tusolóval felszerelt biciklitároló és vízmentes nanotechnológiás autómosó is helyet kap. Az épület tetején az ott dolgozók számára panorámás futópálya is rendelkezésre áll. Emellett lehetőség lesz az elektromos autók töltésére, valamint szelektív hulladékgyűjtésre is. Az irodapark belsejében félhektárnyi nyitott közteret hoznak létre, amit szökőkutak és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozóhellyé (ez is fontos része az emberek lelki jólétének).

 

A faanyag különböző minősítései

Modern korunkban különböző fából készült építési és egyéb anyagok érhetőek el világszerte a felhasználók számára. Ezek legtöbbje a C2C-rendszer szerint minősített. Ebből szeretnék néhányat bemutatni:

CLT (Egoin Wood Group):

A C2C-rendszer szerint a CLT bronz kategóriát ért el az alapanyag egészségre gyakorolt hatása, továbbá a megújuló energia- és a szén-dioxid-kibocsátás terén, valamint a vízgazdálkodás kategóriában. Ezüst fokozatot kapott az anyag újrahasznosíthatósága és a szociális felelősségvállalás kategóriákban. A jó tulajdonsága, hogy képes megkötni a szén-dioxidot és olyan szerkezeteket képezhet, amelyek ellenállnak a földrengéseknek. Könnyű, mégis erős – és nagyon gyors összeszerelni. Amikor a faépületek elérték élettartamuk végét, továbbra is tárolják a szenet: még akkor is, amikor a faanyagokat szétszedték, újrahasznosítják, vagy egy jól kezelt hulladéklerakóban landolnak. Emellett gazdasági szempontból a CLT-épületek nyereséget jelentenek a közösségek számára. Ha a fák nevelése, a faanyag feldolgozása, a CLT készítése, a panelek megmunkálása ajtók, ablakok, csövek és más furatok számára helyben történik, akkor az hatalmas haszonnal jár. Közvetlen és közvetett munkahelyek teremtésével jár, így látszik, hogy a CLT-vel épült házak jövedelmezőbbek, mint a betonból készültek.

Emellett a LEED-rendszer szerint is engedélyezetten használható alapanyag.

Tömörfa padló (PA):

A PA dán cég által gyártott tömörfa padlók nagyon magas értékelést kaptak. Az anyag egészségre gyakorolt hatásán kívül minden más kategóriában arany besorolást kaptak, ami pedig ezüst lett. A faanyag emellett jellemzően FSC- (Forest Stewardship Council) bizonyítvánnyal ellátott erdőből érkezik. Ahogy fent a CLT, a tömörfa padló is képes megkötni a szén-dioxidot, még akkor is, amikor elérték élettartamuk végét, továbbra is tárolják a szenet. Könnyen újrahasznosítható termék.

A LEED-rendszer szerint is elismert termék.

Városi pad (Neoromantico Bench Family – Urbidermis):

Bútorok esetében a C2C-rendszer külön-külön vizsgálja az alkotórészeket és anyagonként kap egy pontszámot. Majd az összpontszám határozza meg, hogy milyen minősítést kap a kész bútor. Ez a pad fa ülőfelületből és alumíniumvázból áll.

Jelen esetben a C2C-rendszerben ez a városi pad bronz fokozatot kapott a megújuló energia és a szén-dioxid-kibocsátás terén, valamint a vízgazdálkodás és a szociális felelősségvállalás kategóriákban. Ezüst lett az alapanyag egészségre gyakorolt hatása terén, és arany fokozatot kapott az anyag újrahasznosíthatósága kategóriában.

A LEED-rendszer szerint is engedélyezett alapanyagokat tartalmaz.

Mitől is lesz valami ökoanyag?

Három alapvető tulajdonságnak kell megfelelnie a vizsgált anyagnak ahhoz, hogy megkapja az ökoanyag minősítést.

1. A fizikai, kémiai és szilárdsági szempontok, azaz a vizuális megjelenése (anyaga, színe,

illata stb.).

2. A környezeti kompatibilitás, vagyis hogy a környezetre a legkisebb káros hatással van-e a teljes életciklusa alatt, miközben tartós, hosszú élettartamú. Fontos, hogy előállítása a legkisebb energiaszükséglettel járjon.

3. Teljesül a kellemesség feltétele, azaz az emberi érzékszervekre pozitív hatással kell lennie, fiziológiai és pszichológiai szempontokból is.

Egy azonos anyag, azonos funkciót különböző funkcionális struktúrával és formával képes betölteni. Az adott forma a technológia lehetőségeinek kihasználásával teljesen különböző használati módot és érzetet kelthet a használóban.

A fa, mint alapanyag, teljesen természetes anyag, 100%-ban újrahasznosítható és lebomló. A felelős erdőgazdálkodás mellett folyamatosan elérhető. Szén-dioxidot köt meg még a feldolgozása után is. Könnyen megmunkálható, esztétikus megjelenésű, kellemes tapintású, és az illóolajok finom kipárolgásával együtt teljesül a kellemesség feltétele is. Tehát bátran állíthatjuk, hogy minden pontban megfelel a három kritériumnak.

A környezettudatosság Magyarországon

Itthon a Körépítők Társasága is a környezettudatos szemléletmódot terjeszti az erre fogékony érdeklődők számára, tanfolyamokat és előadásokat tartanak. Ezekhez a régi magyar népi építészetből merítenek, a természetes alapanyagokhoz nyúlnak vissza, viszont ezeket a mai modern technológiával kombinálva használják. Így adva ezeknek az ősi technikáknak létjogosultságot a mai világban is.

A Naturica Group pedig kimondottan természetes alapanyagokból készült építési alapanyagokat árul, úgymint a Steico farostszigetelés, gerendák, Biocay vályogvakolat-rendszerek, Kender hőszigeteléseket, gyapjú- és pamutszigeteléseket forgalmaznak, melyek mind NaturePlus minősítéssel rendelkeznek. Ezeket pedig a WELL- és a BREEAM-rendszerben is elfogadják.

A faanyagot az építkezés során nagyon jól lehet kombinálni a fentebb említett egyéb természetes anyagokkal, mert így páradiffúzió szempontjából nyitott rendszert lehet létrehozni, melyet másképp lélegző falaknak is neveznek. Amely élettanilag előnyösebb az ott élők számára, hiszen mindig optimálisan párás bent a levegő, míg a hőmérséklet is kellemesen állandó egész éven át. Emellett a fa a kiváló hangelnyelő tulajdonságai miatt jól megszűri a külső zajokat, így kellemes pihenést nyújt munka után a hazaérkezőknek. Ezekből fakadóan költséghatékony, energiát is spórolhatunk vele, ami szintén fontos a környezettudatosság szempontjából. Ez az energiatakarékosság pedig tovább fokozható, ha az épület intelligens technológiával van kiegészítve.

Konklúzió

A fentebb bemutatott különböző minősített faanyagok értékelésének magas szintje számomra azt mutatja, hogy a faanyagok és a belőlük készült termékek pozitív hatással vannak az emberre és használatuk előnyös. Mind a fizikai megjelenése, a tapintása, a tömörfa anyagok illóolajának kipárolgása, s az a tény, hogy a faanyagok nem allergén anyagok, az emberek fizikális és mentális egészségét támogatja. Ezért a további természetes anyagok használata mellett a könnyűszerkezetes épületek építésének támogatása pozitív hatással lenne az emberek számára Magyarországon. A belsőépítészeti design megfogalmazásakor is előnyös, ha arányos mennyiségben alkalmazunk faanyagból készült burkolatokat, bútorokat stb. A faanyag másik nagy előnye, hogy teljesen újrahasznosítható, és káros anyagok nélkül bomlik le a termék élete végén. Emellett nagyon sokféleképpen alkalmazható, kombinálható más anyagokkal, jól megmunkálható, hajlítható, színezhető. Az építési faanyagtól a zeneszerszám készítésén át, lehet belőle ékszer, textil vagy étkészlet, bútor stb. Gyerekjátékok esetén különösen fontos a magas minőségű biztonságos eszközök, játékok bevizsgálása, minősítése, a végfelhasználók tájékoztatása érdekében.

Nagyon előnyös a hazánkban elérhető minősítési rendszerek alkalmazása és fontos lenne, hogy a magánszférában is elterjedjen, hiszen életünk nagy részét az otthonunkban és a munkahelyünkön töltjük.

Érdekes lehet további vizsgálatokat végezni, hogy milyen különbség lehet a laminátum, a fakinézetű termékek és a valódi, tömörfa termékek élettani hatásai között. Illetve, hogy van-e olyan fafaj, amely a legelőnyösebb emberi használatra, hivatalos mérésekre alapozott, és a felhasználók véleménye alapján, hogy melyik fafajt részesítik előnyben megjelenésük, érzetük, illatuk stb. alapján, s ezen okok tudományos feltárása. Továbbá, hogy a minősített építési faanyagból készült könnyűszerkezetes épületek más természetes anyagokkal való kombinálása, illetve intelligens házzá alakítása milyen további előnyökkel járhat az ott élők számára.

 

 

Forrás:
hugbc.hu
levego.hu
mbdc.com
c2ccertified.org
TU ecodesign
futurealgroup.com
breeam.com


Tetszett a cikk?