Ágazati összefogással újulnak meg a soproni képzések

Jelentősen átalakítja és fejleszti az erdőmérnök- és a faiparimérnök-képzést, valamint a természetvédelmi, vadgazdamérnöki, illetve földmérő- és földrendező-mérnöki szakok szerkezetét a Soproni Egyetem. A cél az, hogy az oktatás hatékonyságának növekedése, valamint a mérhető nemzetközi hallgatói mobilitás mellett a képzések széles körű ágazati együttműködésen alapuljanak.

A Soproni Egyetem a működési modellváltást követően nagy hangsúlyt fektet arra, hogy képzéseivel kapcsolatban a gazdaság és az ipar meghatározó képviselőitől rendszeresen kapjon visszajelzést. Ennek jegyében az egyetem egyeztetési folyamatot indított az állami és magán erdőgazdálkodók, faipari vállalatok, továbbá az erdészeti és faipari szakmai szervezetek bevonásával, melyek középpontjában az Erdőmérnöki, illetve a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 2022-es tanévre kidolgozott mintatantervei álltak.

Történelmi pillanatban vagyunk: az egyetem, az állami és magán erdőgazdaságok, a faipari vállalatok, a szakmai szervezetek és a középfokú szakoktatás képviselői együtt fogalmazták meg a jövő képzési igényeit. Az egyetem az új tantervvel olyan stratégiai átalakítást indított el, amely évtizedekre meghatározza az oktatás jövőjét. A fenntarthatóság számunkra azt is jelenti, hogy mindig a legjobb és leghatékonyabb választ adjuk az előttünk álló kihívásokra, ezért nemcsak a diploma megszerzéséhez szükséges tudást biztosítjuk, hanem a folyamatos továbbképzési rendszert is kialakítjuk – mondta el prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Az egyeztetési folyamat keretében hétfőn Sopronban tartott szakmai találkozón elhangzott, hogy az erdőmérnöki szak megújuló, idén szeptembertől bevezetendő mintatantervétől a szakemberek azt várják, hogy az ágazat gyakorlati igényeinek biztosításával egyidejűleg nemzetközi szinten is versenyképes, az ökológiai, gazdasági és műszaki ismeretanyagot szintetizáló, rugalmas és a jelenlegi kereteken túlmutató tudást nyújtson a hallgatóknak.

A tervek szerint 2022 szeptemberétől már az ipar visszajelzései által aktualizált formában indul a faiparimérnök-képzés is, amelynek végleges tanterve a tegnapi találkozó eredményeként, széles körű egyeztetést követően születik meg.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2202


Tetszett a cikk?