Munkavédelmi cipők, tulajdonságok és trendek

A faanyag természetes látványa, illata, tapintása már-már lelki élmény minden ember számára, a faipari technológiák fejlődésével pedig az asztalosság egy igen szerteágazó és összetett szakma lett – melyben bármely fával dolgozni kívánó szakember megtalálja a helyét. Nem csoda, hogy könnyű megszeretni a fával való munkát, ami – ha komolyan vesszük – sírig tartó tanulást vár el az e területen tevékenykedőktől. Elvitathatatlan szépsége mellett viszont nem feledkezhetünk meg a tényről: a faipar veszélyes üzem!


A Cofra nagyon népszerű a Schachermayer vevői körében, jellemző rá, hogy kedvező ára mellett a legzordabb körülmények között is hosszan bírja a használatot. A képen egy perforált velúrbőr kivitel. (schachermayer.hu)

Iparágunkban jellemzőek a csonkolásos balesetek, ezek taglalását meghagyom a munkavédelmi oktatások és a munka utáni kocsmai beszélgetések témájának, az ilyen tragédiák gyakorlatilag a faipar rémtörténetei! Mindenki ismer a friss asztalostanulókra frászt hozó horrorsztorikat – a szerencsésebbek nem rendelkeznek saját élménnyel a témában. Természetesen további más egészségkárosító veszélyek „egész tárháza” leselkedik a faipar dolgozóira. Ilyen lehet többek közt a határérték feletti por-, zaj- és rezgésexpozíció, a veszélyes anyagok/keverékek felhasználása, a nehéz fizikai munkavégzésből adódó megterhelés, vagy, hogy csak egy egyszerűt említsünk, gondoljunk csak az építőipar és az elsődleges faipar színterére: magára a szabadtéri környezetre és annak kedvezőtlen hatásaira.

A munkavédelmi oktatás és az ennek keretében szerzett tudás alkalmazása a balesetek megelőzésének egyik, ha nem legjobb, legolcsóbb, legbiztosabb módja, ezt munkáltatóként és alkalmazotti oldalon is érdemes észben tartani. Sajnálatos tény, hogy ebben az ügyben az évről évre kiszabott bírságok és a számos baleset alapján nem állunk túl jól. A munkavédelem nemzetgazdasági szintű irányításával kapcsolatos feladatokat az állam a foglalkoztatáspolitikáért, illetve a bányászati ügyekért felelős minisztere és a munkavédelmi hatóságok saját jogkörükben látják el. Maga a munkavédelmi ellenőrzés az említett munkavédelmi hatóság feladata, eljárását a Munkavédelmi törvény, a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény, valamint a szabálysértési törvény szabályozza. A munkavédelmi ellenőrzés célja nem a munkáltató bürokratikus úton történő sanyargatása, vagy az államháztartás kifoltozása bírságok beszedése által…. Az elvárt eredmény a munkavédelmi kötelezettségek, a biztonságot nem veszélyeztető és egészséges munkavégzés feltételeinek számbavétele, annak ellenőrzése, hogy a munkáltató a szabályozási kötelezettségeinek megfelelően eleget tesz-e, valamint a korábbi vizsgálatok során feltárt hiányosságok, mulasztások kijavításának áttekintése. Tehát nem öncélú eljárásról van szó, hanem a munkahelyi biztonság megvalósításának egyik fontos eszközéről.


Nem kifejezetten munkavédelmi bakancsokat gyárt a magyar Mauna Manufaktúra, a kiemelkedő minőség és az ebből fakadó rendkívüli tartósság viszont figyelmet érdemel. (berek.hu)

Hogy miért nem állunk jól ebben? A leggyakoribb szabálytalanság az ágazatban továbbra is a biztonsági berendezések hiányából vagy nem megfelelő alkalmazásából, karbantartásából adódik, de a munkavédelmi előírások mellőzése is gyakori mind munkáltatói, mind munkavállalói részről. Előfordul, hogy a teljes körű kockázatértékelés is hiányzik, a munkaadók sokszor figyelmen kívül hagyják a tartós egészségkárosodás kockázati tényezőit, veszélyforrásait a napi munka során. Hiányosak lehetnek az expozíciós kockázatot jelentő vizsgálatok, például rendben elvégzésre kerülnek a zajmérések, de a munkahelyi légszennyezettségi ellenőrzését már elmulasztja, vagy nem az előírásoknak megfelelően dokumentálja a vállalkozó. Elmaradhatnak az egyéni védőeszközök felülvizsgálatai is, a szükséges selejtezések, cserék esetleg nem történnek meg. Jellemző a munkavállalók által használt légzésvédő eszközök szűrőbetétjének (gáz-, illetve részecskeszűrő) lejárt szavatossági idejű túlhasználata is. A faipari cégek könnyen felkeltik a munkavédelmi hatóság nem várt érdeklődését, mivel nálunk minden együtt van: veszélyes forgó-mozgó gépek, súlyos tárgyak mozgatása, zajés porártalom, maga a nehéz fizikai munka, plusz a kemikáliák sokasága. Egy 2015-ös faipart célzó ellenőrzés során összesen 615 vállalkozást ellenőriztek, és az eredmény lesújtó: a cégek 94,63 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot – és szabtak ki végül többmilliós bírságot. A munkavédelmi eszközök frontvonalát az egyéni védőeszközök jelentik, ezért rendkívül fontosak – sok esetben ezek jelentik az utolsó vagy egyetlen védőpajzsot egy baleset elkerüléséhez. Az egyéni védőeszközt a munkáltató térítésmentesen köteles a munkavállaló részére bocsátani, helyette pénzbeli juttatás nem adható. Ugyanakkor az egyéni védőeszközök használatának szabályozása kétoldalú, a munkavállaló részéről is vannak kötelezettségek: azokat rendeltetésszerűen, a vonatkozó előírásoknak megfelelően kell használnia, egyben kötelessége a védőeszközök állagának megóvása is – kettőn áll tehát a vásár! De mik is azok az egyéni védőeszközök? Az egyéni védőeszközök meghatározása munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi szaktevékenység, azt munkakörönként a munka jellegéhez szükséges igazítani, és a vállalkozás munkavédelmi szabályzata kell, hogy tartalmazza a pontos kivitelüket. Ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy megállapítsuk egy asztalosműhelyben a hallásvédő fültok, tevékenységnek megfelelő védőmaszk, szemüveg és cikkünk apropója: a munkavédelmi lábbeli kötelező tartozék.


Manapság Jori lett a közönségkedvenc a Schachermayernél, nem csoda, hiszen abszolút sportos és menő lábbeliről beszélünk, a képen a Speedy Boa típus, mely az S1 P követelményeknek is megfelel, még ha ez nem is látszik rajta elsőre. (schachermayer.hu)

Tehát számos munkahelyen nélkülözhetetlen és kötelező a munkavédelmi cipő viselése, hiszen ezt jogszabályok is előírják a dolgozók védelme érdekében. Azt viszont kevesen tudják, hogy hogyan kell ezeket a munkavédelmi lábbeliket helyesen kiválasztani és hordani, sokszor az sem tisztázott, hogy pontosan miért is kell őket viselni… Röviden: amikor egy alkalmazott olyan munkahelyen dolgozik, ahol fennáll a következők veszélye, munkavédelmi lábbelit kell hordania. Például: gördülő-guruló, leeső tárgyak ellen – ez könnyen előfordulhat, gondoljunk csak a kéziszerszámokra, de egy tábla bútorlap is igen nehéz, 50–60 kg, rakatok esetén pedig már könnyen lehet, hogy tonnákról beszélünk. Önmagában kritikus és veszélyes folyamat ezek mozgatása, akár kézzel, akár anyagmozgató géppel történik a folyamat… Továbbá éles tárgyak ellen is szükséges a védelem, amelyek átlyukaszthatják a talpat – egy asztalosműhelyben a deszkából kiálló szög vagy csavar igazán gyakori jelenség, törött, sérült raklap pedig szinte kötelező tartozék bármilyen működő, termelő vállalkozásban a faiparon kívül is…


Lágy, víztaszító nubukbőr felsőrész, perforált alumíniumbetét légáteresztő membránnal kiegészítve a szellőzésért, könnyű behatolásálló fémmentes talpbetét, valamint lágy poliuretánból és Infinergy® réteggel ellátott talp – ezt mind tudja a Berner által forgalmazott Point félcipő.


A Sparco munkavédelmi cipői a jelenkori sportcipődivatot követik mind a szín-, mind pedig a formavilágukkal. Megjelenésük és kialakításuk maximálisan megtöri a hagyományos munkavédelmi cipők sablonosságát, miközben teljesítik azok védelmi képességeit. (totalis.hu, compateam.hu)

A munkavédelmi bakancs szakmailag pontosabb megnevezése biztonsági lábbeli, a vonatkozó szabvány pedig: ISO 20345:2011, mely az általános használatra tervezett biztonsági lábbelik alap- és kiegészítő követelményeit taglalja. Ezen alapkövetelmények lehetnek például a mechanikai kockázatok elleni védelem, az elcsúszás elleni védelem, a termikus kockázatok elleni védelem és az ergonómiai szempontok. Alapvető előírás, hogy egy ilyen lábbelinek védelmet kell nyújtania 200 J energiájú eső, zuhanó tárgy káros hatásaival szemben. A nemzetközi szabvány kiegészítő (választható) követelményeket is előír az általános célú biztonsági lábbelikre, a rengeteg tulajdonság megkülönböztetésére az alábbi jelzések szolgálnak:

  • SB: a szabvány alapvető követelményeinek megfelelő kialakítás,
  • S1: zárt kéregrész és olajálló, csúszásmentes járótalp és antisztatikus tulajdonságok (0,1 MΩ), valamint energiaelnyelő képességű (>20 J) sarokrész,
  • S1P: S1, továbbá a talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) acél, vagy annak megfelelő tulajdonságú talplemez,
  • S2: S1, továbbá a felsőrész vízgőzáteresztő képessége (>0,8 mg/cm2/h), valamint a felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelme (1100 N erőhatás), erősített talplemez,
  • S4: egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik acél orrmerevítővel, valamint antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarokrész,
  • S5: S4, továbbá a talpátszúródás elleni védelem (>1100 N erőhatás), valamint a talp mintázott járófelülete (>4 mm mélység).


Van kereslet a hagyományos kivitelre is, ha az eladási darabszámot nézzük, de a sportos kinézet és a kényelem egyre fontosabbá válik évről évre, a pár darabos minőségi ügyfelek esetében már most ezek a népszerűbbek. (berner.hu)

Ezeken kívül egyéb tulajdonságok jelöléseivel is találkozhatunk a teljesség igénye nélkül, például:

  • CI: hideg elleni védelem (-20 °C esetén a belső hőmérséklet-változás ≤ 10 °C),
  • HI: meleg elleni védelem (+150 °C esetén a belső hőmérséklet-változás ≤ 22 °C),
  • C: elektromosságot vezető képesség (0 Ω)

A csúszásvizsgálati eredményekre külön osztályok utalnak, ezek az SRA, SRB, SRC, melyeknek bizonyos munkaköröknél, pl. takarítás nedves környezetben, vagy éppen magasban történő munkavégzés során kiemelt jelentősége lehet.

Milyen anyagokkal és technológiával lehetséges ez? Egy minőségi munkavédelmi bakancs felső része igazi bőrből, vagy lélegző, szintetikus anyagból készül. Alapvetően megkülönbözteti a vásárlói igényeket, hogy a cipő üvegszálkompozit-erősítésű kupolával és talplemezzel, vagy hagyományos acél védőrétegekkel rendelkezik-e, hiszen előbbi sokkal könnyebb, ugyanakkor nyilván jóval költségesebben előállítható megoldás... A faipar területén az ESD- (antisztatikus) védelem is szükségszerű, hiszen egy asztalosműhelyben a porrobbanás megelőzése is elsődleges szempont, csak az ennek megfelelő anyagok jöhetnek szóba a gyártás során.

A szokásos bőr, műbőr és szintetikus anyagok mellett a korábban a speciális technikai ruházatokban alkalmazott technológiák szép lassan beszivárogtak a munkavédelem területére. Ilyen például a GORE-TEX®. A rendszer lelke egy extrém vékony membrán (azaz hártyaszerű anyag), ami tartósan vízálló, szélálló és lélegző réteg, mely így biztosítja a lehető legnagyobb komfortot extrém időjárási körülmények között is.


Jó ötlet nyárra egy munkavédelmi szandál, például a COFRA New Brenta acélkaplival, perforált velúrbőr felsőrésszel, kopásálló, lélegző, nedvességelvezető szövetbéléssel, puha, csúszásmentes talpával képes teljesíteni az S1 P követelményeit. (berner.hu)

Az 1978 óta töretlen népszerűségnek örvendő márka már szinte minden igényre és igénybevételre kifejlesztette a megfelelő erősségű anyagát. A DuPont cég Kevlar® nevű szövete is helyet követelt magának a listán, hiszen tudják – Batman köpenye is ebből készült! A műanyagok közül leginkább a nagyon magas szakítószilárdságával tűnik ki ez az anyag: a hasonló súlyú acélnál körülbelül ötször jobb tulajdonsággal bír, emellett korrózióálló, valamint a savaknak-lúgoknak is ellenáll – nem véletlen, hogy a hagyományos átszúrás elleni acél talpbetét korszerű helyettesítő anyaga lett. Több gyártó használja az ugyancsak DuPont-féle Cordura® szöveteket is, ezek rendkívül kopásálló, különböző finomságban (durva vagy éppen rugalmas) rendelkezésre álló anyagok évtizedek óta a beváltak motorosruházatok gyártásában. Ha belegondolunk, egy motorosbalesetnél mi történik a védőruházattal az aszfalton történő csúszás során, akkor könnyen belátható, hogy bírnia kell a strapát egy munkahelyen is.

A bélésnek szintén engednie kell levegőhöz jutni a lábat, így olyan modellt érdemes keresni, amely segíti kialakítani a lábfej egészséges mikroklímáját. Figyelni kell a varrásvonalakra is, hiszen ha például olyan bélésű modellt választunk, amelynek belül nincsenek varrásvonalai, az sokkal magasabb komfortot fog nyújtani, mint egy belső varrással ellátott típus. Fontos a lábujjak feletti acél (vagy más technológiájú) védőbetét párnázottsága is. Nem szabad, hogy érezzük a merev anyag jelenlétét állás vagy séta közben. A sarokrésznek pontosan kell illeszkednie, viszont elég helynek kell lennie benne ahhoz, hogy maximális tartást adjon a bokának. Az alsó talprésznek rugalmasnak, ugyanakkor erősnek kell lennie, hogy elnyelje az ütéseket, illetve megfelelő párnázottsággal kell bírnia, hogy akkor is maximális kényelmet adjon, amikor rideg és kemény felületen kell járni. Attól függően, hogy nyári vagy téli, beltéri vagy kültéri használat a cél, szükség lehet megfelelően emelt hőszigetelő képességű bélésanyagokra is. Ebben a témában nem lehet elmenni a 3M vállalat gyártmánya, a Thinsulate® mellett. Ez egy modern hőszigetelő anyag, mely rendkívül hatékony. Mindez egy különleges mikroszálnak köszönhető, ami remek hőszigetelő tulajdonságokkal bíró mikroszkopikus levegőbuborékokat foglal magában, melyek nem nyomódnak össze a használat során. Jó tulajdonsága, hogy a Thinsulate® magas nedvességtartalom esetén is működik. Megfelelő hidrofób jellegének hála – szemben más hasonló anyagokkal –, a Thinsulate® a nedvesség hatására szinte nem is veszít szigetelőképességéből. Megemlítendő a témában a német BASF vegyipari vállalat Infinergy® márkanéven forgalmazott bélésanyaga is, mely a munkavédelmi cipők párnázására kiválóan alkalmas. Csökkenti a talpra és a lábfejre ható rázkódást, rendkívül kényelmes. Könnyed, szabad mozgást biztosít, csökkenti a fáradást, az izom- és ízületi megbetegedések kockázatát, ha a logóval ellátott terméket találnak, javaslom, hogy próbálják fel!


Hogyan szerzik be a nagyvállalatok a munkavédelmi lábbeliket dolgozóik számára? Először is tesztelnek: csak a kisebb csoporton már kipróbált változatokra adnak le komolyabb darabszámú rendelést. Önök se vásároljanak védelmi lábbelit alapos próba nélkül! A képen egy kompozit orrvédős Beta bőrbakancs látható. (tomnerszerszam.hu)


A Vibram márkanév logójával a legjobb cipők és bakancsok talpán találkozhatunk, az alapító Vitale Bramani egy komoly tragédiának köszönhetően találta ki, hogy a cipőtalpak gyártására teszi fel az életét: 1935-ben hat hegymászó barátja veszett oda, az Alpokban történt szerencsétlenség okát pedig a cipőik rossz minőségében látta. (officeshoes.hu)

A cipő talpa esetében egyértelmű igény: a biztos csúszásmentes tapadás mellett ugyanakkor a napi nyúzást is tűrnie kell vállalható kopás mellett. Ezek egymásnak ellentmondó követelmények, így csak a gyakorlat mutatja meg, kinek mi válik be. De ha cipőtalp, akkor nem mehetünk el egy márka mellett: sokan ismerik a Vibram nevet, de mégis kevesen tudják, mit is takar a cipők talpán virító sárga logó. A Vibram márkanév elnevezése egy mozaikszóból ered, ami Vitale Bramani hegymászó nevéből adódik össze. A Vibram cég nevéről érdemes megjegyezni azt, hogy a Vibram szó is az alapító, Vitale Bramani (egy lombardiai hegymászó) nevének rövidítéséből ered. Bramani egy komoly tragédiának köszönhetően találta ki, hogy a cipőtalpak gyártására teszi fel az életét, 1935-ben ugyanis hat barátja meghalt az olasz Alpokban és a szerencsétlenség legfőbb okát a cipők rossz minőségében, illetve a nem kielégítő tapadásban látta. A baleset után kifejlesztett egy olyan gumitalpat, mely alkalmas a hegymászásra (is). Szabadalmaztatott egy talpmintázatot is, mely robusztussága miatt a „páncélos” (carrarmato) elnevezést kapta. Ez volt a világ első vulkanizált gumiból készült cipőtalpa. 1937-ben alapította Bramani a céget, de a gyártást csak a második világháború után kezdhette el egy észak-olaszországi kisvárosban. A folyamatos innovációnak hála, a napjainkig olasz központúnak megmaradt cég piacvezetővé vált a cipőtalpgyártás területén. A sárga, nyolcszögletű logó ma már egyet jelent a megbízható tapadással és tartóssággal. Ez utóbbit magam is megerősíthetem, ugyanis saját a Mauna Manufaktúra által gyártott bakancsom, melyet a nagymarosi gyártó ’03-ban egyedileg készített (47-es méretben), ilyen talpat használt. A lábbelin pedig nehéz felfedezni az elhasználódás nyomát, pedig sokat használtam városi környezetben, szilárd burkolaton is, immár lassan két évtizede, ami azért döbbenetes tény.

A közhiedelemmel ellentétben, egyik cipőt sem kell betörni, így nem szabad olyan cipőt választani, amely kényelmetlen, mert az később is kényelmetlen marad, ezzel ne nyugtassuk magunkat vagy alkalmazottunkat. Egy jó cipőnek már az első pillanattól kényelmesnek kell lennie. Akár hiszik, akár nem, senkinek sem egyforma méretű a két lábfeje és ezen nincs szégyenkezni való. Emiatt, ha nincs egy fél vagy teljes szám eltérés a két méret között, akkor a nagyobbra válasszuk ki a méretet. Ha nagy az eltérés, vehetünk két pár különböző méretű bakancsot is, ez sem ördögtől való. A próba során pedig mindkét lábbelit vegyük fel, és álljunk fel benne. Járkáljunk egyenes és meredek felületen, lépcsőzzünk benne, és ha lehet, ugráljunk egy kicsit. Mivel a teljes munkaidőt ebben fogjuk tölteni, így mindenképp próbáljuk ki azokat a mozdulatokat, amelyeket munka közben szoktunk végrehajtani. Győződjünk meg arról, hogy tökéletesen illeszkedik a sarkunk kiálló részéhez, hiszen, ha van egy kis rés, vagy nyomja egy kicsit a sarkunkat a bakancs, az azt jelenti, hogy nem jó fazont vagy méretet választottunk.


Már a biztonsági cipők talpszerkezetében is előfordul a BASF csúcstechnológiájú Infinergy® anyaga, amely kiváló párnázatot nyújt, és deformáció után azonnal visszatér eredeti formájába. Versenysportból származik: a futás közben felhasznált energiát nagyrészt visszatéríti a viselője számára, egy munkacipő esetében az eredmény pedig, hogy a kényelem egész nap megmarad. (facebook.com/basf)

Hogyan, milyen ápolást igényel egy munkavédelmi cipő? Az első dolog, amit ilyenkor mindig érdemes kihangsúlyozni, az az, hogy kövessük a gyártó használati és cipőápolási utasítását, és csak olyan tisztítószert vagy ápolószert használjunk, amelyet az javasol. Én pedig javaslom még, hogy ha megengedhetjük magunknak, akkor érdemes azonos váltópárt tartani kedvenc típusunkból.

Mi jellemzi a munkavédelmi lábbelik piacát? Az évek során tapasztalt változó igények alapján érdekes áttekintést kaphatunk a vállalkozók világáról! Az egyik legnagyobb faipart célzó kereskedés a Schachermayer szakértője szerint a 2010-es év környéke vízválasztó volt és onnantól folyamatosan, évről évre fejlődtek a vevői igények és elvárások. De mit is jelez ez? 2010-ig a munkavédelmi felszerelések és így a munkavédelmi lábbelik munkaadó általi biztosítása leginkább csak a multinacionális vállalatok vagy a ténylegesen veszélyes üzemet vivő állami cégek esetében volt jellemző, függetlenül attól, hogy a 65/1999. EüM-rendelet már 1999-től szabályozta a területet. Az asztalosok, faipari cégek tekintetében legfeljebb a tulajdonos vagy a családtagok számára vásároltak komolyabb munkavédelmi cipőket – persze kivételek mindig is erősítették a szabályt. A realitás talaján állva, sajnos érthető, hogy a ’80-as évek haldokló állami vállalatai, és induló magánvállalkozásai, gmk-i számára a munkavédelem harmadlagos szempont volt, és ezt a szemléletet bőven sikerült továbbvinni a rendszerváltás után is egészen körülbelül az ezredfordulóig. A világgazdasági válságot követően viszont kezdett változni a trend, részben az újfent szigorodó munkavédelmi előírások és az egyre sűrűsödő ellenőrzések miatt, de még inkább a jó munkaerő megtartása érdekében is – ez utóbbi ma már létkérdés lett a cégek számára. A munkaadók a törvényi normáknak megfelelően elkezdték „komolyabban venni a témát” és végre általánosan biztosítani kezdték a munkavédelmi felszereléseket a dolgozóiknak. Ekkor még főleg az ár dominált, igyekeztek a lehető legolcsóbb módon megoldani a kötelező feladatot, és az sem számított, hogy a silány minőségű termékek miatt egyes munkavállalók nem használták a kapott munkavédelmi eszközt, például a nehéz, csúnya és kényelmetlen mivolta miatt a munkavédelmi bakancsot sem.

„Évi egy szett minden dolgozónak a lehető legkisebb költségvonzattal!” – nagyjából ez volt a kor szlogenje. Itt meg kell említeni, hogy a jó hírüket megőrizni kívánó kereskedőknél mindig volt és van egy olyan minőségi minimumelvárás, ami alá nem szokás menni, még akkor sem, ha ezzel egy jelentős piaci „szeletről” mondanak le, hiszen ez az üzletpolitika hosszú távon káros. Ebben a helyzetben a magyar piacot az olcsó kínai áruk dömpingje viszont simán elárasztotta és felfalta, a magasabb minőségű termékek pedig a nevesebb kereskedők kirakataiban maradtak dísznek. Azonban 2015 környékén indult el egy olyan változás, aminek hatására az árközpontú szemléletet fokozatosan az ár-érték szemlélet váltotta fel. Szemponttá vált, hogy a megvásárolt munkavédelmi cipőt egy éven keresztül valóban hordani tudják a munkavállalók. Kezdetben csak a félcipők felé mutattak a vevők nagyobb érdeklődést, de aztán az évszakoknak megfelelően a téli bélelt cipők és a nyári szandálok is egyre keresettebbek lettek.

A 2019-es évtől újabb változás lett tetten érhető, már nemcsak a funkció, de a kényelem – sőt, a design is fontossá vált. A hagyományos kinézetű „melós” munkavédelmi cipők helyett ma már egyre többen a ránézésre is divatos sportcipőnek tűnő munkavédelmi terméket keresik. A legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, a vállalkozók látják, tudják, és érzik, hogy a céges összkép mennyire fontos, jó megjelenéssel ugyanis a magasabb árú termékeket és szolgáltatásokat is sokkal könnyebben értékesítik – a felsőbb köröket is meghódíthatják. Így egyre inkább adnak arra, hogy minden dolgozó egységesen, minőségi és divatos munkaruházatban és cipőben jelenjen meg a műhelyben és a helyszíni beépítések alkalmával is. Hiszen tudják: mutasd a cipődet, megmondom, ki vagy!

 

Külön köszönet illeti a cikk megírásában nyújtott segítségéért:
Márton Tamás marketingmenedzsert, Berner Kft.
www.berner.hu,
és Havasi Viktor értékesítési vezetőt, Schachermayer Kft.,
www.schachermayer.hu

Források:
cipeszmester.hu
euronorm.hu erdo-mezo.hu/2015/08/30/lesujto-a-munkavedelem-a-faipari-cegeknel-sorra-buktak-a-vizsgalatokon
maunabakancs.hu
mountex.hu
neak.gov.hu
napi.hu/napi-vedelem/tovabbra-is-veszelyes-uzem-a-faipar
wikipedia.org/wiki/Poliamid
wikipedia.org/wiki/Vibram


Kapcsolódó dokumentum:


munkavedelmi-cipok-tulajdonsagok-es-trendek


Tetszett a cikk?