Pár perc: Árkossy Tamás

Árkossy Tamás
Árkossy Tamás
faipari mérnök, az Árkossy Bútor Kft. tulajdonosa

"A C-dúr skála mellett ráéreztem a famegmunkálás ízére. Másik nagyapám építőmesterként került a háború után Szekszárdra, azt hiszem, amit a szakmáról tudni lehetett, tudta is, és ez segítségemre volt szinte diplomázásomig. A veszprémi Lovassygimnázium speciális matematikatagozatára jártam. Határozott véleményem, hogy a sok gyakorlat és verseny alakította ki bennem a feladatmegoldás mai napig fennálló gyorsaságát. Remek iskola és a mai napig összejáró osztály voltunk." A középiskola végeztével nagyon jó tanulmányi eredményekkel egy sikertelen műegyetemi felvételi után – az évkihagyást értelmetlennek gondolva – hirtelen a soproni egyetemen köt ki. Sohasem bánta meg akkori gyors és dacos döntését. Így lett építész helyett bútortervező. "Egyetemi éveimben, ha időm engedte, a tanműhelyben lógtam, és nem véletlen az sem, hogy faépítészetből diplomáztam. Izgalmas szabadtéri mozit fedő héjszerkezetet terveztem négyszög lamellákkal, ami akkor nagyon újszerű volt. Évtizedekkel később láttam Riminiben a vásárcsarnokoknál megvalósulva is ezt az elvet. "Az egyetemen rendszeresen és sokat rajzoltam, állítólag szépen, mégis apám árnyékában kullogtam, hiszen ő még a betűket sem írta, hanem egyenként rajzolta. A mérce így meglehetősen magasra került." Kerékpárszerelés, régi kerékpárok restaurálása mellett továbbra is a HIFI, na és a fotózás a nagy szerelem. Nősülés egyszer és még egyszer. Gyermekek 26, 21 és 12 évesek.
 

- Pályakezdőként egy építészirodában helyezkedik el, majd a Videotonnál a hangdobozok gyártása területén dolgozik. Jelenlegi vállalkozása kisebb-nagyobb átalakításokkal az első vállalkozás jogfolytonosságának tekinthető. Honnan jött a cég alapításának gondolata?
- Egy olyan munkahelyet szerettem volna, ahol megvalósíthatom elképzeléseimet. Ez azonban nehezen ment. Ahova én jelentkeztem, ott nem kellettem, ahova hívtak, oda pedig én nem akartam menni. Így alapítottam meg 1989 őszén mai cégünket. Szeretem értelmes emberekkel körülvenni magam, az okosabbaktól meg tanulni kell és nem irigykedni. Ezzel a szemlélettel aztán gyorsan fejlődtünk. Ma már közel 80 munkatárssal, eredményesen működünk. Célunk, hogy még szervezettebben és még magasabb színvonalon dolgozzunk. Ezekre az évekre ezt gondolom a leghelyesebb tennivalónak. Mennyiség helyett minőséget."

- Sokszor hallani, hogy öné a legszebb műhely ma Magyarországon, foglalkozik ezzel vagy igazából nem számít?
- Nagyon jól esik ezt hallani, számít is nekem, és arra ösztönöz, hogy még szebbé tegyem.

- Köztudottan sokat dolgoznak külföldre. Van recept vagy egyszerűen jól kell csinálni?
- Szeretned kell a kihívásokat és nagyon jól kell csinálni. Külföldön "tanulni" nem olcsó, így a hazai pályán kell előbb minél magasabb szintre jutni. Ha kell, önkritikát gyakorolni és csak az után érdemes útlevelet csináltatni.

- Lassan arra a szintre jut, amikor az ember ráér a társadalmi/szakmai szerepvállalás luxusával foglalkozni, eszébe jutott már?
- Már megfordult a fejemben nekem is ez a gondolat. Ezt kizárólag csak egy együttgondolkodó csapattal tudom elképzelni, másképpen nem.

- Régóta színfoltja a hazai faipari életnek. Ha visszatekintünk, mit gondol a legnagyobb szakmai sikerének?
- Számomra a siker fokmérője a sok száz elégedett és visszatérő megrendelőnk. Mindig jóleső érzéssel tölt el, ha valaki bizalmat szavaz nekünk és velünk dolgozik.

- Gondolom, kialakult véleménye van a hazai faipar jelenlegi helyzetéről. Ideje lenne kezdeni valamit… Mit javasol a fiataloknak?
- Számukra csak egy lehetőséget látok: tanulni! Elméletet és gyakorlatot egyaránt. Úgy gondolom, fiatalkorban ez kell, hogy legyen a prioritás. Később jön a család, a munka…

- Apropó, család. A fia Németországban tanul faipari mérnöknek. Nem tévedek, ha azt gondolom, van, aki továbbvigye a vállalkozást. A képzés vagy a gondolkodásmód nyomott többet a latban, amikor úgy döntöttek, hogy Nyugat-Európába küldik tanulni?
- Ezt ő döntötte el. Szerintem helyesen. Ezzel a döntéssel a tágabb teret és a sokszínűséget választotta. Úgy látom, nehéz neki, de remekül boldogul. Így aztán mi is egy lépéssel közelebb kerültünk Európához.

- Másik nagy szenvedélye a munkája mellett a vitorlások restaurálása. Nem véletlen: a bútorkészítés és a vitorlások felújítása is egy ponton fut össze, a fában. A Dragon szerelem vagy üzlet, esetleg üzletszerű kéjelgés?
- A vitorlázás egy remek érzés, komoly szélben pedig bizsereg mindened. Ugyanez egy saját építésű hajón további dimenzióváltás. Egyszerűen vágytam erre az érzésre. A felújítások voltak a tanulóévek, az új hajó építése a vizsgadarab.
 

Csonka Iván


Tetszett a cikk?