Munkavédelem: megéri figyelni!

Tavaly összesen 13 721 munkáltatónál végeztek munkavédelmi vizsgálatot. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése során 264 111 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 65,7 százalékánál tapasztaltak rendellenességet.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 32,5 százalékának, több mint 56 ezer embernek súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia.                    

      

Az ellenőrzések elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, a bányászat és az egészségügyi, szociális ellátás területére irányultak - itt a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is.

A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások 7,3 százaléka a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából, 7,02 százaléka pedig a villamosbiztonsági hiányosságokból adódott. A felügyelőknek intézkedniük kellett a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt is: az összes eljárás 6,04 százaléka volt ilyen.

 

(Forrás: MTI)


Tetszett a cikk?