A seattlei fűrészek

A Seattle Cedar Lumber Manufacturing Company-t azaz a Seattle-i Cédrusfa Feldolgozó Társaságot 1890-ben alapította a McEwan testvérpár, Balard városában, ami akkor még független település volt. A Washington-tó Hajócsatorna és a Hiram Chittenden Zsilip megépüléséig mocsaras területen fekvő céget többször súlyos károk érték az áradások miatt. Végül a gyár megvédése érdekében az Amerikai Hadsereg utász hadosztályának segítségével gátat építettek a telephely köré. A cég fő tevékenysége – leginkább a közeli Olympic félszigetről származó – cédrusrönkök fazsindelynek való feldolgozása volt. Több fűrészüzem foglalkozott ezzel a munkával a környéken, de a Seattle Cedar kiemelkedett közülük: a világ legnagyobb ilyen vállalkozása volt.

Az üzemet már 1923-ban villamosították. 1958-ban látványos és ugyanakkor tragikus tűzvész pusztított az üzemben: az épületek és berendezések egyharmada, valamint 7 millió köbláb (kb. 16520 m3) nemes faanyag lett a lángok martaléka. A Seattle Times cikke 1500 láb (majd’ 500 m) magas lángokat említ. A helyi tűzoltók a kor csúcstechnikáját képviselő Duwamish tűzoltóhajóval igyekeztek megfékezni a lángokat. A jelentések szerint a hihetetlen forróság azonnal elpárologtatta a hajó szivattyúja által kifecskendezett, percenként 10000 liter vizet.

A ’60-as években az egyik alapító unokája, William McEwan Black korszerűsítette az üzemet, automata szárítóberendezésekkel és rakodógépekkel - így kevesebb kétkezi munkaerőre volt szükség. Hosszú évek után az erdők kimerülése, az egyre drágább és nagyobb szállítási költséggel terhelt alapanyag a gyártás ellehetetlenüléshez vezetett. Az ötödére visszaesett termelés miatt több mint 200 munkavállalót voltak kénytelenek elbocsátani, és végül ’73-es olajválság vetett véget a több évtizedes vállalkozásnak. Seattle-ben elhallgattak a fűrészek...

-Schlosser Mátyás

Forrás:
pcad.lib.washington.edu

Képek:
content.lib.washington.edu

imgur.com
bygoneamericana.tumblr.com
seattlepi.com

Wikipedia


Tetszett a cikk?