Olvasásra ajánljuk 2017 április

A Földünk ipari fái nem csupán egy szakkönyv, amit akkor veszünk elő, ha már az internet nem ad elegendő választ a kérdéseinkre. Ez a könyv egy más világot jelent, amit erdész, faiparos és a fakanalat kezébe fogó háziasszony egyaránt ismer – a faanyag természetes érzésének világát.

A 200-féle faanyag különleges bemutatkozását 1300 kiváló fotó, magyar szerzők által közérthetően megírt szöveg és gondos szerkesztés teszi lehetővé. Formája kézikönyv, mely 48 oldalnyi névmutatója segítségével kiválóan kereshető. A mű bevezető fejezete egy gazdagon illusztrált, rövid használati útmutató – melyben rendszertani, faanatómiai, fafizikai és kereskedelmi alapok kerülnek elmagyarázásra –, így a laikus olvasó is könnyen megértheti a leírtakat. Ezt követik kontinensenként és névsorrendben a szebbnél szebb fotók és érdekes leírások. Minden földrészt külön színvilág jelöl.

A kiemelkedő minőséget és hitelességet garantálja, hogy az alkotók a faanyagokat egyenként válogatva, a digitális technológia lehetőségeit kihasználva színhelyes fotókat készítettek. A nyomdai színbeállítások valódi faanyagok alapján kerültek jóváhagyásra. A tartalom szakmai színvonalát mutatja, hogy a faanyagjellemzések szövege legalább négy szakember által gondosan elvégzett ellenőrzés után kerülhetett a kötetbe. A külhoni fák bemutatásán kívül az európai faanyagok leírásai is átdolgozásra kerültek, így számos pontosítással és új ismerettel bővült a hazai faanyagok leírása. A mű külön érdeme, hogy több olyan érdekességet is felvillant, ami a magyar kultúrtörténet fontos része.

KINEK AJÁNLJUK E MŰVET?
Aki naponta néhány fafajjal vagy laptermékekkel dolgozik, kérdezheti: „Miért van értelme annak, hogy egy ilyen köny vet kézbe vegyek? Sohasem fogok én egzotikus faanyagokat vásárolni!” Nos, ha a német iparosok 60 évvel ezelőtt – a háború után – ezt mondták volna, ma ugyanott tartana a faiparuk, mint a miénk. A nemzetközi piac már előttünk is nyitott, a tudást pedig megszerezhetjük – egy csírázó mag mindehhez a könyv.

A FEJLŐDÉS KULCSA A SZAKTUDÁS!
A távol-keleti versenytársak – kaucsukfa, eukaliptusz, akácia, császárfa és Monterey-fenyő (Pinus radiata) – ültetvényes faanyagokból készült tömegtermékekkel árasztják el az európai piacot. Hogyan találunk megoldást a hazai iparági kérdésekre, ha nem ismerjük eléggé ezeket az anyagokat? A külhoni faanyagok speciális tulajdonságaiból rengeteget tanulhatunk – ötletet adhatnak új termékek és technológiák kifejlesztésére –, lepjük meg tudásunkkal a versenytársakat!

A piac folyamatosan új irányokat, új hatásokat vár a formatervező szakemberektől. Itt a lehetőség, hogy a 30 legismertebb faanyag helyett immáron 200-féle színnel és kombinációval számolva álmodjunk új világot!

írta: Farkas Péter - ERFARET Kiadó


Kapcsolódó dokumentum:


foelduenk-ipari-fai


Tetszett a cikk?