Szerezze vissza az irányítást!

Néhány tanács, amiket érdemes megfogadni, hogy több mindenre legyen időnk.

Lehet, hogy önnek nagyszerű képességei vannak az önfejlesztésre, az emberek bátorítására, de ha nincsenek prioritásai, valószínű senki másnak nem fog tudni segíteni, nem hogy saját magának. Ha mindenhol az idejét és a figyelmét rabolják, nehéz lesz megküzdeni a minden irányból származó, zavaró tényezőkkel.

Ha szeretné elérni a céljait és értéket teremteni a munkában, akkor döntő fontosságú, hogy proaktív megközelítést alkalmazzon, amikor az idő menedzseléséről van szó.

1. Legyen szelektív
Nyilvánvaló, hogy nem mindenki uralkodik az ideje felett, de a legtöbb ember a nap bizonyos részeit képes irányítani, függetlenül attól, hogy munka- vagy szabadidőről beszélünk-e. Legyen szelektív minden projekttel, találkozóval kapcsolatban, mert minden „igen” azt jelenti, hogy valami másra nemet kell mondania. Rengeteg prioritási eszköz áll a rendelkezésre, pl. a Gmail Feladatok szolgáltatása, amelynek segítségével listát hozhat létre azokról a fő célokról, amelyeket a héten el akar érni.

Eisenhower elnök mondta, hogy ami fontos, az ritkán sürgős és ami sürgős, az ritkán fontos. Bánjon az idővel árucikként, egy olyan dologként, amit nem lehet újra használni, miután elköltötte, így minden gyors kérésre adott választ alaposan fontolóra vesz majd.

2. Legyen stratégiája
A figyelemelterelésnek nehéz ellenállni, ezért jó, ha vannak stratégiái. Az „időpufferek” létrehozásához használhatja például a Google Naptár új „Munkaórák” (Working Hours) funkcióját, amely automatikusan elutasítja a meeting meghívásokat és híváskérelmeket a beállított időszak alatt, vagy ha Apple iOS 12 szoftverrel rendelkezik, használhatja a „Ne zavarjanak” (Do not Disturb) funkciót, amely megadott időközönként blokkolja az értesítéseket.

Persze old-fashion módszereket is használhat, beállíthat egy automata válaszlevelet a beérkező e-mailekre, vagy egyszerűen megmondhatja: „Most fontos munkám van, de 14:30-tól már tudunk beszélni”. Küldjön egyértelmű üzenetet a környezetének arról, mennyire lényeges a fontossági sorrend felállítása, főleg azért, mert így mindenki a teljes figyelmét kaphatja meg, amikor már tényleg ráér.

3. Támogasson
Szemfülesnek lenni, amikor a saját idejéről van szó, nem jelenti azt, hogy nem lehet másokkal nagylelkű. Ahelyett, hogy igent mondana minden egyes kérésre, válogassa ki azokat, amelyek egyedülállók, mert segítenek, vagy különleges ismereteket osztanak meg. Még ha úgy is dönt, hogy a támogatása nem szolgálja saját érdekeit vagy másokét, akkor is megtalálhatja annak a módját, hogy senki se távozzon üres kézzel – pl. bemutathatja őket olyanoknak, akik tudnak nekik segíteni.

A prioritások meghatározása lehetővé teszi számunkra, hogy többet hozzunk ki magunkból. Bizonyos feladatok elengedése nem feladást jelent, hanem inkább azt, amit cserébe adhatunk magunknak: egyértelműséget, kontrollt és időt.

forrás: jobline


Tetszett a cikk?