Hanyagul kezeljük a jelszavainkat

Ma már természetes, hogy különböző online felületekre beregisztrálunk és jelszóval védjük személyes adatainkat. De nem mindegy, hogyan és milyen jelszóval.

A YouGov piackutató cég a Google megbízásából végzett adatbiztonsági felmérést, amiből kiderül, hogy a hazai felhasználók jelentős része egyáltalán nem fordít kellő figyelmet a jelszavai biztonságára, és teljesen felkészületlenek az adathalász támadásokkal szemben is.

A reprezentatív kutatásban több mint ezer, 18 év feletti felnőtt vett részt, a felmérés pedig egy olyan online kérdőív segítségével zajlott, melyben öt, jelszóval kapcsolatos kérdést kellett megválaszolniuk a résztvevőknek. A kutatás fontosabb megállapításai a következők:

  • Mindössze a megkérdezettek 33 százaléka használ eltérő jelszavakat a különböző online szolgáltatásokhoz, míg 28% csak néhány online felületen variál, 7% pedig minden felületen ugyanazt a jelszót alkalmazza.
  • Csak 13% használ úgynevezett erős jelszót, ami betűket, számokat és szimbólumokat is tartalmaz.
  • A résztvevők 24%-a aggódik valamilyen szinten amiatt, hogy feltörik a jelszavát.
  • A kérdőív kitöltőinek 56%-a használ kétfaktoros azonosítást bármely online szolgáltatás fiókjához.

Friss hírek szerint ráadásul jövőre tovább nő az internetes adathalász támadások száma. Az internetre csatlakozó eszközökön kívül a közművek, infrastruktúrák, erőművek és ipari környezetek egyre inkább a kiberbűnözők célpontjaivá válhatnak.

Egy másik felmérés szerint alig oktatják az informatikai biztonságot a cégek, a foglalkoztatottak több mint negyede egyetlen munkahelyén sem részesült biztonsági képzésben. A kutatás szerint a cégek biztonság-tudatossága messze elmarad az elvárhatótól, jóllehet a tapasztalatok szerint az informatikai incidensek jelentős részét emberi hiba okozza, és hiába van a gépen a leghatékonyabb védelmi program, a túlzott naivság, figyelmetlenség vagy hiszékenység továbbra is nagy lehetőséget ad a támadóknak.

Forrás: Google és Portfolio


Tetszett a cikk?