Esővízgyűjtő napelemes szuperfák

Szingapúr „szuperfái” az üvegházhatás csökkentését szolgálják a fenntartható fejlődés jegyében megalkotott 101 hektáros természetvédelmi ökoparkban.

A Mariana kikötő mellett lévő Gardens by the Bay egy 101 hektáron elterülő ökopark Szingapúrban, melyet tengertől visszahódított területen építettek fel. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki és ökoturisztikai látványosságnak szánták.

A Gardens by the Bay-ben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa” áll, ezek 25–50 méter magasak, tizenegy közülük napkollektorral felszerelt. Egyes fának tűnő szerkezetek a park télikert komplexumainak szellőztető-csatornáiként funkcionálnak, illetve az esővizet gyűjtik össze.

Két szuperfát skywalk elnevezésű híddal össze is kötöttek. A fák törzsén kúszónövények kapaszkodnak. A szuperfák egyedi és egzotikus páfrányoknak, orchideáknak és ritka broméliák különleges gyűjteményének ad otthont.

A fák ökológiai funkcióját utánozzák
A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, valamint a Flower Dome és a Cloud Forest üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti a „szuperfákból” álló mesterséges erdő.

Biomassza erőmű működteti
Az egész létesítmény alatt rejtőzik az üzemeltetésért felelős energiaközpont, amelynek biomassza erőműve a képződő zöldhulladékot is hasznosítja. Az üvegházak hűtését a termikus rétegződés elvét alkalmazták. A talajban lefektetett, hűtött vizet keringető csőrendszerrel érik el, hogy kellemes hűvös legyen, míg a felszálló légáramlás a tető felé viszi a felmelegedett levegőt, amelyet a hőenergia hasznosítása után a szuperfák tetején engednek ki a szabadba.

A két legmagasabb fa között átívelő skywalk sétányon lehet megcsodálni a lélegzetelállító kertet. Éjszaka a szuperfák életre kelnek egy látványos zenés fény show keretében, melyet Garden Rhapsodynak neveznek.

Hangulatos bemutató az ökoparkról:


Tetszett a cikk?