Lombkoronasétány és óriáscsúszda

Aki rendszeres természetjáró, annak nem jelent újdonságot az erdő látványa, hangjai és illatai. Viszont mind számukra, mind az erdőt ritkábban járó látogatóknak újszerű élményt jelenthet a fák koronáinak világát testközelből is megismerni. Minél feljebb jutunk a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ, más élőlények, madarak jelennek meg, de még ugyanaz a faóriás is más arcát mutatja nekünk fent, a lombkoronák szellős, napfényes ágai közt, mint alulról, az avartakaró és a vastag törzsek felől szemlélve.

A makói lombkorona sétányon találkozhatunk még e mellett függőhíddal, megpihenhetünk a Hagymaterasz árnyas részein, felmehetünk a kilátótoronyba pazar panorámájáért, vagy éppen kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb módját, a vállalkozó kedvűeknek készült csőcsúszdát.

Makón nincsenek ösvények a fák között, hiszen ami ma csak vendégmarasztalóan iszapos, az nem sokkal később teljesen víz alatt lesz. Még ha dzsungeljáróként, bozótvágókéssel törnénk magunknak utat, akkor is nehezen pillanthatnánk bele az élővilágába, hiszen lentről csak a sűrű cserjést és néhány kibukkanó fatörzset látnánk. A makói megoldás: egy tíz méter magasságban végigvitt, 191 méter hosszú tanösvény.

Természetesen a hagymamotívumot itt is megtaláljuk. A sétányt olyanra alakították, hogy jól bírja az időjárás viszontagságait, az áradásokat és a látogatókat. A kötelező ismertetőtáblákon kívül vannak alternatív útvonalszakaszok, például függőhíd, lebegő korongok, kötélháló, amik izgalmasabbá teszik a sétát.

Ez az egyetlen pont a sétányon, ahol áll egy alkalmazott, akitől 200 forint ellenében átvehetünk egy takarót, aminek van egy lábbedugó része, aztán indulhat is a siklás. Remek ötlet kihozni valamit abból a területből, ami önmagában tízből kilenc ember számára nem lenne túl érdekes. Mindezt viszonylag kis területen zavarja csak a környezetet, ráadásul szabályozott keretek között.

A Lombkorona sétány szeptemberben reggel 8-tól 19 óráig, októberben pedig 18 óráig tart nyitva, eső esetén a műszaki előírásoknak megfelelően zárva tart.

forrás: index.hu, lombkoronasetany.hu


Tetszett a cikk?