Az erdők nemzetközi világnapja

Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013 óta minden évben március 21-én, a csillagászati tavasz kezdetén ünnepeljük az erdők világnapját.

Ezen a napon szerte a világban az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. Idén az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) által kijelölt központi témakör az erdők és a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség.

A világnap mottója: Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!

Az erdő, az általa biztosított számtalan ökológiai szolgáltatás révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk. Elég csak az oxigén termelésben, illetve szén-dioxid megkötésben betöltött szerepére gondolni vagy a fára, mint biomasszára, megújuló energiaforrásra, hogy belássuk, mekkora jelentősége van erdeink védelmének, a velük való tudatos és kíméletes gazdálkodásnak. Hiszen az erdő több mint a benne található fák összessége, egy önmagát megújítani képes, önszabályozó környezeti rendszer, számos védelmi, gazdasági és közjóléti funkcióval.

Az erdők létfontosságúak a biodiverzitás szempontjából is, mivel a szárazföldi élet 80% -ának otthont biztosítanak. Azonban az évente millió hektár erdő elvesztésével ez a sokféleség veszélybe került.

Most lehetőség szerint mindenki otthon tartózkodik, így elmaradtak az erre az alkalomra szervezett szokásos szemétgyűjtések és egyéb programok.

De ez a kényszerű megállás talán azt is eredményezi, hogy magunkba nézünk, felismerjük a minket körülvevő értékeket, és az erdeinkre is jobban vigyázunk majd.

Ebben az elhatározásban segít minket a világnap alkalmából készült rövid videó is:


Tetszett a cikk?