Bemutatkozik a bútorszövetség

TÖRTÉNETÜNK

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség (röviden: bútorszövetség) 1990-ben kezdte meg munkásságát, és immáron több mint 100 tagot számlál. A szövetség állandó és intenzív kapcsolatot ápol a szakhatóságokkal, a kormányzati szervekkel és egyéb állami szereplőkkel, tagja és partnere számos szervezetnek, mint például a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ), a Magyar Divat és Design Ügynökségnek (HFDA) vagy az Európai Bútorszövetségnek (EFIC). Szövetségünk azzal a nem titkolt szándékkal lépett be 2015-ben az Európai Bútorszövetségbe, hogy rendszeres szakmai kapcsolatba kerüljön az európai faipari érdekképviseletekkel, ezáltal bekerüljön az európai bútoripar vérkeringésébe. Annak érdekében, hogy a magyar bútorgyártás exportképes legyen, látnunk kell az európai trendeket. Az, hogy EFIC-tagok vagyunk, segítséget jelent az EU-n belüli és EU-n kívüli piacok feltérképezésében.

A bútorszövetség – érzékelve a lemaradást a globális, valamint az európai szinten zajló változásokhoz képest – az Országos Asztalos- és Faipari Szövetséggel (OAFSZ) közös, integrált szervezet létrehozása mellett tette le a voksot, hogy egy hangként tudja az ágazat érdekeit és a szükséges beavatkozási pontokat meghatározni. Közel másfél évnyi egyeztetést követően 2020. január 1-jétől a két szervezet összeolvadásával egy egységes szövetség jött létre.

MŰKÖDÉSÜNK

Elnökségünket kilenc, a szektor különböző területéről érkezett szakember alkotja. Annak ellenére, hogy a bútorszövetség székhelye Budapesten található, az ország minden tájáról vannak tagjai és partnerei. Ezen tagok széles körű faipari, üzletépítési tapasztalatokkal, valamint kiterjedt kapcsolati tőkével rendelkező szakemberek és cégtulajdonosok, akik tevékenyen szeretnének hozzájárulni az ágazat professzionális szintű érdekképviseletéhez és a kreatív faipar hírnevének növeléséhez. Találunk közöttük asztalosokat, kárpitosokat, gyártókat, iskolaigazgatókat, diákokat, CNC-kezelőket és művészeket is. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetséggel való egyesülésnek köszönhetően tagjaink és partnereink között a családi vállalkozásoktól kezdve a nemzetközi szinten ismert nagyvállalatokig, mindenki képviselteti magát.

AZ OKTATÁS FONTOSSÁGA

2020 szeptemberétől az új szakképzési törvény alapján történik a szakmai oktatás. A bútorszövetség sokat tett azért, hogy a faipar a törvényben önálló ágazatként jelenhessen meg és egyúttal nagyobb súllyal szerepeljen a nemzetgazdaságban is, melynek alapja a szakképzés XXI. századi követelményekhez igazított, magas színvonalának biztosítása. Az új képzés kialakításában kiemelkedő fontosságú a szakmát reprezentáló Ágazati Készségtanács (ÁKT) munkája. A tanácsban jelentős hányadot képviselnek a bútorszövetség aktív tagjai.

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, amely szerződéses partnere a Bútorszövetségnek, egyike a központi régió négy centrumának. Az ide tartozó 13 iskolában több, mint 1000 fő pedagógus, adminisztratív és egyéb munkatárs dolgozik, közel 9000 diákot és felnőtt hallgatót oktatva. A BKSZC sokat tesz azért, hogy a piaci szereplőket is be tudja vonni az oktatásba, a tanulók bemutató programok, aktív workshopok formájában ismerkedhetnek a korszerű technológiákkal, anyagokkal. Tehetséggondozás keretében számos kiemelkedő eredmény született az elmúlt években, a tanulók között egyaránt fellelhető Kazinczy-díjas (Szép Magyar Beszéd) első díjas, valamint a World- és EuroSkills-versenyen győztes asztalos világ- és Európa-bajnok is. Diákjaik rendszeresen vesznek részt külföldi tanulmányutakon, miközben természetesen a centrum is fogad tanulókat a kontinens több országából.

A BÚTORSZÖVETSÉG VÍZIÓJA

Egy olyan szakmai és érdekképviseleti szövetség megteremtése a cél, amely:

  • a változó világ kihívásaiban is a fejlődés lehetőségét látja;
  • tapasztalatokkal és ötletekkel segíti a tagvállalatok üzleti modelljének megújítását a versenyképesség megőrzése érdekében;
  • aktívan hozzájárul a hazai szakember-utánpótláshoz;
  • és mindeközben a faipar hagyományaira épülő fenntartható fejlődés elveit is szem előtt tartja.

A BÚTORSZÖVETSÉG CÉLJA

  • a gyorsuló tempóban zajló technológiai átalakulásra kreatív válaszokat és előremutató irányokat találjon;
  • az európai és globális piacok által felkínált lehetőségeket a hazai kreatív faipari vállalkozások javára fordítsa és segítse versenyképesebbé tételüket;
  • megoldást találjon a magyarországi szakképzés és szakember-utánpótlás komplex feladataira;
  • és a hazai kreatív faipar presztízsét visszaállítsa.

Email: office@butorszovetseg.hu
Web: www.butorszovetseg.hu
Telefon: +36-30/689-5206


Kapcsolódó dokumentum:


bemutatkozik-a-butorszovetseg


Tetszett a cikk?