Sikerrel szerepeltek a gazdaságinformatikus hallgatók az ISTQB vizsgáján

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar gazdaságinformatikus-hallgatói közül a közelmúltban négyen is sikerrel szerezték meg a világ vezető szoftvertesztelő szervezete, az ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) által kiállított bizonyítványt. Az ISTQB 129 országban van jelen és több mint 750.000 kiadott bizonyítvánnyal a világ egyik legnépszerűbb szakmai képzése.

A Soproni Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az itt végzett hallgatók a gyakorlatorientált képzési struktúrának köszönhetően hatékonyan tudják megoldani a munkájuk során adódó feladatokat. Ugyancsak fontos az egyetem számára, hogy a munkaerőpiac által elismert végzettséget, sőt, végzettségeket biztosítson hallgatói számára.

Ezen kettős cél eléréséhez kitűnő alapot szolgáltatott, hogy a gazdaságinformatikus-hallgatók az országban elsőként Sopronban elindított és dedikáltan az ISTQB alapszintű tantervére alapozott „Szoftvertermék-minőség és szoftvertesztelés” tantárgyuk keretében megismerkedhettek a nemzetközi szakértői teamek által fejlesztett és globálisan de facto standardként alkalmazott módszertannal. Azon túl, hogy valamennyi hallgató sikerrel teljesítette a félévi egyetemi vizsgakövetelményeket, négyen még az angol nyelvű ISTQB Certified Tester Foundation Level, azaz a CTFL-vizsgát is abszolválták. Ennek a bizonyítványnak a megléte azért is fontos, mert ez a végzettség az ezen a területen megjelenő álláshirdetésekben egyre inkább nemcsak előny, hanem feltétel is.

A hallgatók az ISTQB-bizonyítvány birtokában már most sikerrel pályázhatnak számos szoftverminőséggel és szoftverteszteléssel kapcsolatos pozícióra itthon és külföldön egyaránt. Az eddigi sikeres lépések lényeges tanulsága volt továbbá a hallgatók számára, hogy motivált és szorgalmas hozzáállással nagyon komoly célok elérése válik lehetségessé. Az ISTQB kizárólagos magyarországi képviselete, a Hungarian Testing Board és a Soproni Egyetem elkötelezett a sikeres együttműködés folytatásában. A közös cél, hogy a hallgatók az ISTQB CTFL tantervben definiált alapismeretek mellett, illetve arra alapozva további, a munkaerőpiac által elismert és preferált nemzetközi végzettségeket, a gyakorlatban bizonyítottan remekül használható tudást szerezhessenek tanulmányaik során.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2106


Tetszett a cikk?