A FAntáziadús alkotás egy örömteli utazás

Milyen igaz a címben említett szlogen, amelyet két kreatív hölgy talált ki manufaktúrájuk jelmondataként. Élőné Jáni Vera és Gortva Annamária 2017-ben hozták létre közös, faipari cégüket és mesébe illő alkotásaikkal azóta is sorra örvendeztetnek meg kicsiket és nagyokat egyaránt. Persze korántsem menne ilyen nagyszerűen mindez a szakmai és emberi rátermettség, valamint a kettőjük közötti megingathatatlan összhang nélkül. Legyen szó egyedi ajándéktárgyakról, manóknak otthont adó aprócska házakról, vagy éppen lapraszerelt mobiltelefon-tartóról, a hölgyek számára a lézervágott technológiával gyártott hobbi alapanyagok elkészítése már nem csupán munka, hanem szenvedély is egyben. S hogy miként vált egy közgazdászból és egy környezetmérnökből faimádó kézműves, arról is beszélgettünk találkozásunk során.

– FAntázia manuFAktúra. Sokat gondolkodtatok, mire megszületett a név?

 – Igen, hosszú heteket vett igénybe, mire kitaláltuk –mondja Vera és Annamari, akiket néhány éve a szükség hozott össze, ma azonban már egymás számára nélkülözhetetlen jó barátok. – Az volt a cél, hogy a név tükrözze azt, amivel foglalkozunk. Mivel fával dolgozunk és kézműves termékek gyártása a fő profilunk ezért szerepel a nevünkben a FA szó kétszer is, ráadásul nagybetűvel, hogy ezzel is hangsúlyozzuk az alapanyag fontosságát.

– Ha jól tudom, egyikőtök sem faipari iskolában tanult. Akkor honnan ez a fához kapcsolódó kézműves kötődés?

– Valóban, egész másként indult az életünk – mondja mosolyogva Vera. – Környezetmérnöknek tanultam a győri Széchenyi István Főiskolán, majd minőségügyi szakmérnökként végeztem Veszprémben. Hobbiként, munka mellett kezdtem fával foglalkozni és később, a három gyermekem születése után sem adtam fel ezt a tevékenységet. Már gyerekkoromban is szövőszékeket készítettem. Először nem lézervágóval, hanem kézi szerszámokkal gyártottam különböző figurákat a saját szórakoztatásomra. Később megtetszett az ismerősöknek és barátoknak, s már ők is kértek tőlem fa alapokat. A felkérések száma egyre nőtt, egyértelművé vált számomra, hogy van igény ezekre a termékekre. Aztán egy közös ismerős révén találkoztam Annamarival…
A véletlennek köszönhettük, de nagyon jól sült el – folytatja Annamari. – Én sem gondoltam korábban, hogy ilyesmibe kezdek, hiszen közgazdász vagyok idegenforgalom és szálloda szakon, marketing szakirányon végeztem. Miután megszületett a négy gyermekem, biztos voltam benne, hogy nem akarok visszamenni a korábbi munkahelyemre. Létre akartam hozni egy vállalkozást. De fogalmam sem volt, hogy mit. Mindig is szerettem barkácsolni, sokszor készítettem ajándékot ismerősöknek, családtagoknak dekupázs technikával fára. Így találtam rá Verára. Amikor mentem hozzá fa alapokért, sokszor ott ragadtam beszélgetni és hamar kiderült, hogy milyen terveim vannak, ha a gyerekek már bekerülnek óvodába, iskolába. Vera pedig épp tele volt munkával, azonnal megragadta az alkalmat – és hívott, hogy dolgozzunk együtt. Felajánlottam neki, hogy csináljunk közös céget, s ő maximálisan nyitott volt az ötletre. A beszélgetéseket tettek követték és elindult a közös cég létrehozása.

Azóta készítetek kreatív hobbi alapanyagokat nyírfából – 3, 4, 6 mm vastagságú rétegelt lemezből –, amelyeket remekül lehet dekorálni akrilfestékkel, dekupázs technikával, transzferálással vagy pirográfozással. S vannak gravírozással feliratozott termékeitek is.
A legfőbb különlegessége a vállalkozásunknak az, hogy vállaljuk egyedi formák, feliratok, készítését is – folytatja Vera. – Amennyiben valaki nem talál olyan formát, amit szeretne, akkor legyártjuk neki, akkor is, ha mindössze 1 darabra van szüksége. Mindig örömmel készítjük a személyes ajándékokat, mert ezzel nem egy fatáblát gyártunk, hanem szeretetet adunk még akkor is, ha nem ismerjük azt, aki kapja. Megvalósítani mások elképzeléseit, az alkotás folyamata nagyon izgalmas. Például nagyon szeretem készíteni a több részből álló, összeszerelhető termékeinket, teaházakat, dobozokat, babaházakat.
Én pedig ezt szívesen Verára bízom, mert amit ő ragaszt és szerel, az biztosan tökéletesen nyílik és záródik – fűzi hozzá Annamari, aki leginkább a kötetlen formák szerkesztésével, az egyedi feliratokkal és az adminisztrációs tevékenységekkel foglalkozik.

– Milyen eszközökkel dolgoztok?

– A fa megmunkálására egy Alfa LCE-2 lézervágó típusú gépet használunk, amelynek 60 x 90 cm nagyságú az asztalmérete. Mi 50 x 75 cm-es fatáblákkal dolgozunk. Számítógéppel különböző szerkesztőprogramokkal megszerkesztjük a kívánt formát, figurát, feliratot és aztán a géppel kivágjuk. A lézervágógéppel óvatosan kell bánni, hiszen használata során könnyen tűz üthet ki. Ezért mindig kéznél van a poroltó készülék. S persze tilos munka közben a gépbe nyúlni, mert bizony könnyedén levághatja az ujját az ember.

– Az biztos, hogy nem árt az óvatosság, de mi van, ha a gép nem engedelmeskedik?

– Ha kell, megszerelem. S úgy be tudom állítani, hogy megirigyelhetné egy olyan szakember is, aki mindennap ezzel foglalkozik – mondja határozottan Vera. – Lehet, hogy kicsit lassabban megy, de megcsinálom. Kicserélem a lézerfejben a tükröt és pontosan tudom, hogy a fának milyen szálirányban kell lennie ahhoz, hogy a késztermék ne vetemedjen.

– Emlékeztek rá, mi volt az első „remekművetek”?

– Egy fűszertartó polcot készítettem lambéria maradékból kézi lombfűrésszel. Izgalmas feladat volt, nagyon élveztem – meséli Vera. – Az otthonunk pedig már elképzelhetetlen lenne a saját gyártású dekor vagy használati tárgyak – polc, konyhai merőkanál tartó, kulcstartó szekrény – nélkül.
Annamari nagy örömet szerzett gyermekeinek a személyre szabott, színes papírzsebkendő-tartókkal. A házuk ajtaját természetesen az évszaknak megfelelő, házilag gyártott ajtódísz szépíti, ám ha a hálószobai faliórára tekint, akkor is a saját munkájában gyönyörködhet.

– A fa maga a természet. Mit jelent nektek ez a fenntartható anyag? 

– Manapság szinte mindent lehet pótolni műanyaggal, de semmi nem tudja visszaadni a fa természetességét. Szeretjük az illatát, a színét, a sokféle felhasználhatóságát, ahogy hagyja magát megmunkálni, formálni. Natúr valóságában is szemrevaló, de a sokféle technikának köszönhetően otthon, óvodában vagy iskolában a szülő vagy egy tanító segítségével a gyerekek is a fantáziájukat beindító, csodás dolgokat tudnak belőle alkotni.

– Mit mutat a több éves tapasztalat, mire van a legnagyobb igény?

– Ezt mindig az évszakok és ünnepek határozzák meg. A legnagyobb hajrá szeptemberben kezdődik a karácsonyi termékekkel. Tavasszal népszerűek az anyák napi termékek, nyáron pedig az esküvőre szóló darabok iránt nagy az érdeklődés. Ilyen például a pénzgyűjtő ház, amire általában rágravírozzuk az ifjú pár nevét és az esküvő dátumát is.

– Előfordult esetleg, hogy egy ügyfélnek nem vállaltátok a kérését?

– Kizárólag olyan kérést vállalunk el, amit meg tudunk valósítani. Volt már olyan, hogy kültérre szeretett volna valaki jelölő táblát, de a rétegelt fa nem alkalmas arra, hogy hosszú időn keresztül érje a víz. Bár festés vagy lakkozás után lehet, hogy tovább megőrizné szépséget, de erre nem vállalunk garanciát. Házszám-táblát már csináltunk, ahol eresz alatt védett helyre került a termék, de körülbelül 5 év után le kellett cserélni. Általában megtaláljuk a hangot a vásárlóinkkal. Egyedi kérés esetén inkább több üzenetet váltunk és rászánjuk az időt az egyeztetésre, hogy biztosan azt kapja a vevő, amit elképzelt. Célunk és küldetésünk, hogy szeretetet adjunk át az egyedi termékeinkkel , illetve minőségi időt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

– Mi volt eddig a legnagyobb kihívás?

– A legnagyobb kihívás felépíteni egy céget a nulláról – kettőnknek összesen 7 gyerek mellett – úgy, hogy közben a családban is megfeleljünk minden szinten. Legyen idő a háztartásra, gyerekekre, férjre és magunkra is persze. Ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ha valaki tud ehhez jól bevált receptet, akkor szívesen kipróbáljuk. Bár végül is megcsináltuk. Szóval nem panaszkodunk, csak nem volt könnyű – vallják mindketten.

– Melyik munkára vagytok a legbüszkébbek és miért?

– Gyakorlatilag az összes, főleg egyedi kérés teljesítésére büszkék vagyunk, mert valaki másnak kell létrehoznunk azt, amit ő kitalált és elképzelt – állítja Vera. – Ám, ha mégis muszáj választanunk, akkor egy órával rendelkező házikót említenék. Ennek a megtervezése és kiszerkesztése alapos mérnöki pontosságot igényelt. Hiszen ahhoz, hogy össze lehessen illeszteni a ház részeit, kiemelkedő precizitás szükséges a tervezés/szerkesztés során az alaptól kezdve a tetőszerkezetig. Általában ajándékként szokták rendelni egyedi felirattal. A rajta lévő óra miatt pedig nem csak emlék és dekoráció, hanem használati tárgy is.

– Egy esetleges kudarc után mi ad erőt a további munkához?

– Természetesen előfordul, hogy nehézségekbe ütközünk. Ez elsősorban az informatikai háttérmunkában szokott megmutatkozni – mondja Annamari. – Például, amikor kitört az orosz-ukrán háború, nem tudtunk belépni a webáruházunk admin felületére, mert támadás érte a domain-hely szolgáltatót. Vagy amikor felvisszük a csomagcímkét a futárcég felületén, de ők nem látják a rendszerükben. Ezeket szerencsére nem érzékelik a vásárlóink, mi pedig próbálunk megoldásokat találni arra, hogy mindenki elégedett legyen. Nagyon szeretjük, amit csinálunk és szeretnénk bebizonyítani elsősorban magunknak, hogy fel tudjuk futtatni annyira a céget, hogy tisztességes fizetésünk legyen belőle.

– Nőként sikerül érvényesülni ebben a szakmában?

– Nem gondoljuk, hogy az érvényesülés attól függ, hogy az ember férfi vagy nő – hangsúlyozzák. – Ami fontos, az a termék minősége, a precizitás, a vevőkkel való kapcsolattartás, a szerteágazó feladatok – mivel ketten visszük a céget a hátunkon – négy kézben tartása. Manapság mindenki tud érvényesülni nemtől függetlenül, ha szorgalmas, kitartó és csinálja.

– Mennyire fontos a marketing?

– Marketing nélkül lehetetlen talpon maradni. Folyamatosan tanulni kell és fejleszteni magunkat. Azt is mondhatnánk, hogy a jelszavaink között ott a vállalkozás-menedzsment, a szerkesztői programok magabiztos használata, az időgazdálkodás. 

– Mi a jó kézműves ismérve?

– Kreatív és megvalósító. Olyan, aki elengedi a fantáziáját és meg tudja valósítani fizikálisan, amit elképzelt, s úgy, ahogyan azt megálmodta. Sokszor a megrendelőink inspirálnak bennünket leginkább a ceruzás rajzaikkal, mondván: „Ilyet szeretnék, meg tudjátok csinálni?” Mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megvalósítsuk az elképzelést.

– Plusz kérdés. Mi jut eszetekbe a weboldalatokon felfedezhető szavakról? Babaház.

– Izgalmas volt létrehozni.

– Nyílászárók manólakhoz.

– A manós házak jópofák, imádjuk őket.

– Hódfarkú cserép.

– Feldobja a teaházaink tetejét.

– S végül: egyedi lakásdekoráció.

– Jó helyen jársz, ha erre van szükséged.

Jó helyen jártam!


Tetszett a cikk?