Célkeresztben a faipar

Az ellenőrzésre készülve az alábbi, legfontosabb teendőket nézze át: 

MEGTÖRTÉNTEK AZ ELŐZETES, ISMÉTLŐDŐ ÉS RENDKÍVÜLI MUNKAVÉDELMI OKTATÁSOK?

Az oktatáshoz össze kell állítani egy oktatási tematikát. Az oktatás témáinak ki kell terjedniük, a munkakörrel kapcsolatos valamennyi veszélyforrásra és a védekezés módjára. Az oktatást munkavédelmi oktatási naplóban kell dokumentálni, a dolgozóknak alá kell írniuk, hogy részt vettek az oktatáson. Az oktatást megtarthatja a munkahelyi vezető vagy egyéb, arra alkalmas személy, dolgozó is. Legalább évente tartson oktatást!

ELKÉSZÍTETTÉK A MUNKAHELYI KOCKÁZATÉRTÉKELÉST?

A kockázatértékelés az eddig is meglévő munkavédelmi követelmények szisztematikus ellenőrzését, a hiányosságok megszüntetési lehetőségeinek felmérését jelenti. A kockázatértékelés nem más, mint gondos áttekintése annak, hogy az adott munkahelyen mi károsíthatja, veszélyeztetheti a munkavállalókat, és milyen óvintézkedések szükségesek az egészségkárosodás megelőzésére. A kockázatértékelést a munkáltató – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni. Indokolt esetnek kell tekinteni különösen az alkalmazott tevékenység, technológia, munkaeszköz, munkavégzés módjának megváltozását, illetve minden olyan, az eredeti tevékenységgel összefüggő változtatást, amelynek eredményeképpen a munkavállalók egészségét, biztonságát meghatározó munkakörülményi tényezők megváltozhattak – ideértve a munkaklíma-, zaj-, rezgésterhelést, légállapotokat (gázállapotú, por, rost légszennyezők minőségi, illetve mennyiségi változását). A kockázatértékelés munkavédelmi szaktevékenység, amit csak munkavédelmi szakember végezhet (és a foglalkozás-egészségügyi szakorvos közreműködésével). A kockázatértékelés elmulasztása esetén a felügyelet munkavédelmi bírságot róhat ki I. veszélyességi osztályba tartozó munkáltatónál (a faipar ide tartozik).

 

munkavedelem

Ha további kérdései vannak a témához, olvassa el a

www.asztalosmunkavedelem.hu

oldalról letölthető "Munkavédelem a faiparban" című könyvet. 

 

MEGTÖRTÉNT AZ EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK SZABÁLYOZÁSA ÉS KIADÁSA?

Először is, a kockázatértékelésben felmért kockázatok alapján az egyéni védőeszköz juttatásának rendjét írásban kell meghatározni. Ez szintén munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül. A védőeszközt be kell szerezni, lehetőleg szakboltban, mert ott biztosan minősített, és Tájékoztatót is adnak hozzá. A Tájékoztató valamennyi utasítást, figyelmeztetést tartalmazza, amit a használónak és a munkáltatónak be kell tartania (tárolás, kezelés, karbantartás, tisztítás, időszakos vizsgálat). Tartalmazza azokat az adatokat is, amelyek lehetővé teszik az egyéni védőeszköz azonosítását. A Tájékoztatót mindenképpen őrizze meg! A munkavállalókat a Tájékoztató alapján ki kell oktatni a védőeszköz használatáról és a Tájékoztató egy példányát a munkavállalók számára hozzáférhető helyen kell tartani (ezeket szerezze be még most). A védőeszközt célszerű írásban átvetetni, mert különben később nehezen lehet bizonyítani, hogy tényleg megkapták.

Önnek meg kell követelni, hogy a dolgozók használják is a védőeszközöket. Ha nem hordják, egy ellenőrzésnél pár százezres munkavédelmi bírság lesz az eredménye. Ezt nem a dolgozó fogja kapni, hanem Ön, azért, mert az ellenőrzési kötelezettségét megszegte. Egyébként, aki nem viseli a védőeszközt, az nincs munkára alkalmas állapotban, tehát nem végezhet munkát (ugyanúgy, mintha ittas lenne). Ha Ön rendszeresen ellenőrzi, hogy viselik-e a védőeszközt és írásban figyelmezteti a "szófogadatlanokat", esetleg hazaküldi őket, ha nem hajlandók viselni, már sokkal jobb helyzetben van. A felügyelő az iratokból látni fogja, hogy Ön rendszeresen ellenőriz és intézkedik, így ha pont az ellenőrzéskor nem hordják a védőeszközt, akkor igazolni tudja, hogy az ellenőrzési kötelezettségét folyamatosan teljesíti. Ilyenkor jó eséllyel nem Ön kap bírságot, hanem a dolgozó (a dolgozó csak jóval alacsonyabb összegű szabálysértési bírságot kaphat, munkavédelmit nem). Táblákkal, feliratokkal meg kell jelölni, hol, milyen veszély fenyeget és milyen védőeszközt kötelező hordani. A veszélyes anyaggal szennyezett védőeszközt veszélyes hulladékként kell kezelni.

KÉSZÜLT-E ZAJMÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV?

Az egyik legjellemzőbb munka-egészségügyi veszélyforrás a faiparban a zaj. Ha Önöknél a zajmérés alapján kiderül, hogy a zajexpozícióból eredő kockázatot más intézkedéssel nem lehet megelőzni, akkor a munkavállalókat megfelelően illeszkedő egyéni hallásvédő eszközzel kell ellátni, meg kell követelni a védőeszköz használatát, és időnként hallásvizsgálatra küldeni őket.

ELKÉSZÜLT-E AZ ÉRINTÉSVÉDELMI SZABVÁNYOSSÁGI VIZSGÁLAT ÉPÜLETEKRE VONATKOZÓAN?

Ha bérli az ingatlanát, a bérbeadótól kérje el a villamos biztonsági vizsgálatok jegyzőkönyveinek másolatát. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat jegyzőkönyve 3 évnél frissebb legyen. Ha az Önök által használt helyiségek C, D, E tűzveszélyességi osztályba tartoznak (ez szinte biztos), az erősáramú szabványossági felülvizsgálat és a villámvédelmi felülvizsgálat hat évnél legyen fiatalabb. (Az erősáramú szabványossági felülvizsgálathoz 2013. május 1-jétől kötelező a tűzvédelmi szakvizsga, ellenőrizze, hogy a felülvizsgálónak van-e!) Munkáltatóként ú gyis Ö ntől k érik számon a dolgozói biztonságát, ha fel tudja mutatni a jegyzőkönyv másolatát, nem érdekes, ki rendelte meg, ha pedig nincs mérés, a hatósági eljárásban nem számít, hogy a szerződés szerint kinek a feladata lett volna. A kézben tartott elektromos kéziszerszámokat (pl. fúrógép) évente szerelői ellenőrzésnek kell alávetni, ezt viszont minden erősáramú végzettségű villanyszerelő megteheti. Ez nem bonyolult és nem is drága vizsgálat, ezt mindenképpen oldja meg, mert ezek a gépek néha leesnek, beütődnek stb. és a szigetelés láthatatlan megrepedése is könnyen okozhat áramütést.

HASZNÁLT VESZÉLYES ANYAGOK BIZTONSÁGI ADATLAPJAINAK MEGLÉTE

Szerezze be az összes, Ön által használt biztonsági adatlap egy példányát (takarítószereket is), a forgalmazó köteles magyar nyelvűt adni. Ha a kedvenc faluvégi szatócsboltjában nem értik, miről van szó, vegyen egy garnitúrát komolyabb helyen (pl. vegyiáru-üzlet), ott biztos tudnak róla. Utána már ott veszi, ahol akarja, biztonsági adatlap csak egyszer kell (azért van, hogy változik). Ezeket a munkavégzés helyén kell tartani, de ott könnyen elvesznek, ezért egy garnitúrát másoljon le és az irodában zárja el biztos helyre (számítógépen is elég, lényeg, hogy pótolni tudja az elveszetteket).

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ SZEMÉLYEK KI LETTEK JELÖLVE ÉS MEGFELELŐ ISMERETEKKEL RENDELKEZNEK?

Az autóban lévő elsősegélydoboz nem felel meg, de szinte bármelyik munka védelmi boltban vásárolhat ilyet. Ha van doboz, nézze meg a benne levő kötszerek felhasználhatósági idejét, és ha lejárt, a dobozban levő lista alapján pótolja a hiányzó/ lejárt kötszereket vagy vigye be az egészet a kedvenc patikájába és töltesse fel. Érdemes olyan kötszereket venni, amelyek szavatossága minél később jár le, addig sem kell foglalkozni velük (létezik 20 éves szavatossági idejű is). A doboz tartalma szabványos, ezt egészítse ki a tevékenység speciális veszélyeinek megfelelő szerekkel, pl. égésre való spray-vel, ha munkatársai olyan helyen vagy munkakörben dolgoznak, ahol megégethetik magukat vagy szemöblítővel, ha szembe fröccsenhet vegyi anyag, esetleg szabadtéri munkánál kullancscsipesszel, vagy faiparban célszerű, ha van olyan hűtőtasak benne, amibe bele lehet tenni a levágott ujjat a visszavarrásig. Legalább műszakonként egy főt küldjön el munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamra (pl. ide: www.nefeledd.info/ elsosegely.php). Igazából kettőt kéne a szabadság és egyéb távollétek miatt, de az előírás műszakonként min. 1 fő.

ELKÉSZÜLTEK A VESZÉLYES BERENDEZÉSEK MUNKAVÉDELMI ÜZEMBE HELYEZÉSI JEGYZŐKÖNYVEI?

A veszélyes gépeket (az alábbiak fordulnak elő a faiparban) üzembe kell helyezni, ehhez szükség lesz munkavédelmi szakember segítségére.

1. A famegmunkálásra vagy a fához hasonló fizikai tulajdonsággal rendelkező anyagok megmunkálására, húsfeldolgozásra vagy a húshoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok feldolgozására szolgáló (egy- vagy többélű), következő típusú körfűrészek:

1.1. működés közben rögzített fűrészéllel/fűrészélekkel dolgozó fűrészgép, amely rögzített gépággyal rendelkezik, és a munkadarabot kézi előtolással vagy leszerelhető gépi előtolással mozgatja;

1.2. működés közben rögzített fűrészlappal dolgozó fűrészgép, kézzel működtetett váltakozó mozgású fűrészpaddal vagy kocsival;

1.3. működés közben rögzített fűrészlappal dolgozó fűrészgép, amely a munkadarabot beépített mechanikus előtolással, kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel mozgatja;

1.4. mozgó élű fűrészgép, amely a munkadarabot mechanikus előtolással, kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel mozgatja.

2. Faipari gyalugép kézi előtolással.

3. Faipari vastagsági gyalugép egyoldali megmunkálásra, amely beépített mechanikus előtolással rendelkezik, a munkadarab kézi behelyezésével és/ vagy kivételével.

4. A következő típusú szalagfűrészek kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel, famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok megmunkálására, vagy húsfeldolgozásra és a húshoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok feldolgozására:

4.1. működés közben rögzített éllel/ élekkel dolgozó fűrészgép, rögzített vagy váltakozó mozgású fűrészpaddal vagy gépággyal;

4.2. váltakozó mozgású kocsira szerelt éllel rendelkező fűrészgép.

5. Az 1–4. és a 7. pont szerinti gépek kombinált kivitelben famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag megmunkálására.

6. Faipari csapmarógép több szerszámtartóval, kézi előtolással.

7. Függőleges marógép kézi előtolással famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok megmunkálására.

8. Faipari kézi láncfűrészgép.

16. Hordozható patronos rögzítő- és egyéb összekapcsoló gép.

18. Gépi hajtású emelőtargoncák.

19. Villamos emelődobok.

21. Mezőgazdasági és erdészeti traktorok. 

Üzembe helyezés előtt be kell szerezni a gép magyar nyelvű üzemeltetési utasítását (gépkönyvét), amelyet szerencsés esetben a forgalmazó átadott a géppel. Ha csak idegen nyelven van, legalább a biztonságos kezelésre vonatkozó részeket le kell fordíttatni magyar nyelvre, illetve, ha a gépen magyarul nem tudó kezelő dolgozik, az általa értett nyelvre is. Ha nincs magyar gépkönyv, a gép gyártójának nevét és típusszámát küldje el nekem, én elég sok gépkönyvet be tudok szerezni. Ebben a listában http://aruhaz.munkavedelem.bz egy részüket meg is tudja nézni. Ha semmilyen gépkönyv nincs, akkor egy üzemeltetési utasítást kell készíteni, ami a biztonságos kezelésre vonatkozó tudnivalókat tartalmazza. Csak olyan gépet lehet üzembe helyezni, ami rendelkezik (gyártói) megfelelőségi nyilatkozattal, illetve megfelelőségi tanúsítvánnyal. Ez igazolja azt, hogy a gép megfelel a biztonsági követelményeknek.

Régi gépeknél ennek felelt meg a "Munkavédelmi minősítő bizonyítvány", ami ugyan már megszűnt, de ezeknél a gépeknél általában elfogadják a felügyelők, mivel ez tekinthető "megfelelőséget tanúsító egyéb dokumentum"-nak. Ezután következik a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat, amelyet munkabiztonsági szakember végezhet (ezt mi is vállaljuk). Ez egyben munkaegészségügyi szaktevékenység is, ezért az Ön foglalkozás-egészségügyi szakorvosának is részt kell benne vennie. Ezt követően Önnek – mint munkáltatónak – a gép üzembe helyezését írásban el kell rendelni. Ezután ötévente időszakos biztonsági felülvizsgálatot kell végezni a veszélyes gépeken, az sokban hasonlít az üzembe helyezés előtti vizsgálatra. Ellenőrizze, hogy ez hatályos legyen.

VAN-E SZERZŐDÉS FOGLALKOZÁSEGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓVAL?

A veszélyes munkakörökben különösen oda kell figyelni arra, hogy a dolgozók munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálata érvényes legyen, ugyanis ez is okot adhat a munkavédelmi bírság kiszabására. Ha Önnek nincs foglalkozás-egészségügyi szolgáltatója, sürgősen keressen egyet. A foglalkozás-egészségügyi és alkalmassági vizsgálatok rendjének meghatározását is el kell készíteni. Az előzetes alkalmassági vizsgálatokon felül munkakörtől függő gyakorisággal ismétlő alkalmassági vizsgálatokat is kell végezni.

Ha további kérdései vannak a témához, olvassa el a www.asztalosmunkavedelem.hu oldalról letölthető "Munkavédelem a faiparban" című könyvet. 

Kling Péter


Tetszett a cikk?