A láncfűrész művésze

Gáborecz István a fafaragás egy speciális ágát választotta, láncfűrésszel készít szobrokat. Az avatatlan szem számára nem mindennapi látvány, hazánkban pedig kifejezetten új irányvonalnak számít. Sok országban kedvelt a láncfűrészt használni fa szobrok elkészítésére. Vannak nagyon ügyes művészek, akik szinte életre keltik újra a fát, csodálatos dolgokat képesek csinálni egy láncfűrésszel.

A szobrászat ezen ága Kanadából indult „Chainsaw Carving” néven. Ott rendkívül nagyra tartják a fafaragókat. Évekkel ezelőtt rabul ejtették ezekről a szobrokról látott fotók. Úgy gondolta, ő is tud egy ilyent csinálni, nem lehet túl bonyolult. Terve nem sokáig váratott magára.

Számára ez a fajta szobrászat azért is különleges, mert rendezvényeken is lehet látványfaragást végezni, ahol rengeteg emberrel tud megismerkedni és sokat utazhat. A fiatal szobrász elárulta, hogy kőszobrászként végezte tanulmányait 2008-ban, 2 évig sírköves mellett dolgozott aztán édesapja építőipari vállalkozásában 12 évet. Tavaly kezdett el a láncfűrészes faszobrászattal foglalkozni, Budapesten egy 20 m2-es területet, ott dolgozik. kizárólag stihl fűrészekkel dolgozik, velük van kapcsolatban.

Különböző teljesítményű (1,6 – 6 LE) és kialakítású láncfűrészekkel dolgozik. A legkisebb 25 cm-es lemez 64 db 1,1 mm-es futószemekkel, a legnagyobb lemez, amit használ, 50 cm-es.

Sokszor hívják bemutatókra, fakitermelő versenyekre, egyéb rendezvényekre, mint pl. Alsóőrsön a 2017-es Harley Davidson találkozóra. Ebben az évben a STIHL Gáborecz István láncfűrész szobrász segítségével egy életnagyságú motorral lepte meg a fesztiválozókat.

Az erdők hete programsorozat keretében két napon át alkotott Ásotthalmon a Bedő Albert Erdészeti Szakiskolában kialakított szabadtéri alkotóműhelyében. Alkotásai az iskola múzeumjában kapnak majd helyet.

Véleménye szerint legjobb az egy éve kivágott természetes úton száradt fa. A repedéseket nem tudja teljesen kiküszöbölni, de megfelelően kezelt fa (gombaölőszerrel és lenolaj keverékkel) sokáig tartós marad. Leginkább tölgyfát használ, de alkotott fekete dió, nyár, hárs, vadkörte, vadgesztenye és gledicsia fafajokból is szobrokat. Ügyfelei rendezvényeken vagy honlapján keresik fel.

Több, mint 200 szobrot készített már. Most van egy különleges megrendelése: egy 2,5 méter hosszú és 1,1 méter átmérőjű nyárfából fog sárkányt faragni. Kedvenc témái az állatok, de faragott már krisztus fejet, totem oszlopot, repülőt.

István szerint Kanadában az elhalt, öreg fák törzsét nem vágták ki, hanem egy nagy szobrot készített belőle láncfűrésszel. Ez további lehetősége lehetne a láncfűrészes faszobrászatnak nálunk is.








Tetszett a cikk?