Nekrológ

DR. SZABÓ MIKLÓS 

Csornán született 1943. június 8-án. 1966-ban szerzett faipari mérnöki oklevelet, 1986-ban egyetemi doktori címet Sopronban. Mérnöki pályája a Faipari Gyártástervező és Szerkesztő Irodánál indult, a bicskei Fa-Építőipari Szövetkezetnél folytatódott, majd 1973-tól 1996-ig a Faipari Minőségellenőrző Intézetnél dolgozott osztályvezetői, igazgatóhelyettesi, majd igazgatói munkakörben.

Ez idő alatt kapcsolódott be a hazai és a nemzetközi szabványosításba; több mint száz fa- és bútoripari szabvány kidolgozásában vett részt. A FAIMEI megszűnésekor a FAIMEI Minőségellenőrző és Tanácsadó Kft. igazgatóhelyettese volt 2005-ig, ill. SZFAVÉD Bt. néven családi faanyagvédői szakértői mérnökirodát alapított feleségével, Domnanovich Máriával, ahol 2012-ig dolgozott. Aktív tagja volt a Faipari Tudományos Egyesületnek, néhány szaklap szerkesztőbizottságának, vezetőségi tagja a bútorszövetségnek, a MTESZ Minőségügyi Szervezetének. Bekapcsolódott a középiskolai és az egyetemi szakoktatásba; címzetes egyetemi docens. Részt vett a FATE faanyagvédelmi konferenciáinak szervezésében. Számos szakmai előadást tartott, szakcikk, jegyzet szerzője. Közreműködött a Bútoripari Fejlesztési Intézet bútorkonstrukciós kutatásaiban.

Az 1984-ben megjelent, a bútorok kárpitosipari ismereteit átfogóan tárgyaló műszaki könyv, a „Bútorkárpitozás” társszerzője. Számos kitüntetést kapott; Faipar Fejlesztéséért emlékérem, Szabványosítási Emlékplakett, MTESZ Minőségi Díj, a Lugosi Armand-díj tulajdonosa. 2016-ban már súlyos betegen a Soproni Egyetem rektorától vehette át aranydiplomáját. 1983-tól lakóhelye Budakeszi város, ahol annak lokálpatriótájaként és a Római Katolikus Egyházközség aktív tagjaként számos helyi kezdeményezésben vett részt, szakértőként működött közre.

1970-ben kötött házasságából két fiú és egy leánygyermek született, akik 11 unokával ajándékozták meg. 2017. december 3-án, hosszan tartó betegség után 74 éves korában hunyt el. Személyében a bútorszakma céltudatos mérnökembert, határozott egyéniséget, jó szakembert és kollégát veszített el.

Dr. Tóth Sándor László
 


Tetszett a cikk?