A kitartásról

Idén is folytatódik a Lélekforgácsok, a Magyar Asztalos tavaly elindult rovata. Célunk, hogy a faipar világa mellett egy másik közös pontot is találjunk olvasóink között: magát az embert. Miért? Munkánk, élethelyzeteink során sokszor átélhetjük az élet nehézségeit, és ilyenkor el kell ismerni, hogy a szakmaiság önmagában nem elég a boldoguláshoz. Azonban az emberi lélek szövevényes rendszerében a hibák mellett ott vannak az erények is, csak fel kell őket ismerni. Ők hordozzák e rovat igazi üzeneteit, melyekkel valódi megoldásokat tudunk találni nehéz élethelyzeteinkben.


A legnagyobb feladat számomra a rejtély megismerése, hogy hol a határ

Az e havi Lélekforgácsok rovat főszereplője Szőnyi Ferenc. Szó szerint állíthatjuk róla: nemcsak feszegeti az emberi teljesítőképesség határait, de le is győzi azt. Első Ironman-versenyét (az angol ironman kifejezés jelentése: vasember) 2008-ban teljesítette, akkor a 4. helyet érte el. Két év múlva Mexikóban már a tízszeres Ironman-versenyhez állt rajthoz. Ott már elsőként ért a célba!

Hosszú sorokban lehetne csak felsorolni, mennyi embert próbáló erőfeszítésnek állt elébe, úgyhogy csak párat emeljünk ki! 2010-ben szintén első lett Mexikóban, de akkor már a húszszoros (Double Deca Ironman) változatú versenyen. S ha már a duplázásnál tartunk: a világon egyedüliként kétszer is 1. helyezett lett az Indiában megrendezett Hell Ultra Running versenyen. Hogy érzékeltessük a táv nehézségét (a hell jelentése: pokol), az ötnapos versenyt 2017-ben összesen három meghívott induló vállalta csupán.

A futóverseny útvonala az indiai Himalája hágóin át 480 km hosszan kacskaringózik, az elvárt szintidő pedig 120 óra. A táv finisében – 2 éve és 2018-ban is – a magyar versenyző akár lassíthatott is a célszalaghoz közeledve, hiszen addigra mindegyik riválisa feladta a versenyt. A tavalyi verseny után így nyilatkozott: „Nagyszerű dolgot vittem véghez. Mondjuk pont így képzeltem, bár ez nagyképűen hangzik. Ha nem vágysz arra, hogy teljesítsd a teljesíthetetlent, azt akkor soha nem éred el.”

Erőfeszítéseit üzenetnek szánja azoknak a lelkes családapáknak, családanyáknak is, akik a mindennapok küzdelmei mellett még a mozgás szeretetét is igyekeznek átélni.

Ehhez szerinte a futás a legegyszerűbb mód. „Nyilván az én erőfeszítésem és a teljesítmény ilyen mértékű maximális kiaknázása nem a megfelelő példa, de mindenképpen maximális példa ahhoz, hogy lássuk: az elszántság, a céltudatosság milyen fontos és inspiráló a hétköznapokban” – nyilatkozta egy alkalommal. Kitartását és eredményeit államilag is elismerték: az államfő a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta neki 2018-ban.


Kalória-utánpótlás

Szőnyi Ferenc azonban nem egy olyan sportoló, aki gyerekkorától kezdve éjjel-nappal csak arra gyúr, hogy a versenyeken teljesítsen. Mindössze 43 évesen, egészségmegőrző célzattal kezdte a triatlonozást, és céltudatos munkával építette fel mindazt, amivé mára vált. Az azóta eltelt 11 évet valódi életművé formálta át a komáromi fiatalember. Merthogy még most is fiatalnak érzi magát. Az idén az 55. életévébe lépő vasember alig három éve szenteli ideje legnagyobb részét a sportnak.

Korábban a szorgos hétköznapok nála is kétkezi munkával teltek, méghozzá a keményebb fajtából: építési vállalkozóként dolgozott, házakat, irodákat tervezett és épített fel. Amikor telefonon utolértem, akkor is éppen járólapokat keresgélt egy szaküzletben. – Kérem, ne lepődjön meg, nem egy sportújságtól, hanem a Magyar Asztalos szaklaptól hívom…

– Óh, a kézműves munka nekem egyáltalán nem idegen: építési vállalkozóként évekig a hidegburkolást is műveltem. Sőt, az asztalosszakma sem áll tőlem távol! Annak idején én is járattam a lapot éveken át, sőt, egy lapszabászat elindításán is gondolkodtam.


Az USA-ban rendezett tízszeres triatlon után

– Ennek igazán örülök! Tényleg! Viszont most a sportra térnék rá: a 2018-as évet hogyan értékeli a sportteljesítmény szempontjából?
– Egy fantasztikus időszakról tudok beszámolni. Három hatalmas világversenyen is sikerült legjobbként helytállnom. Az egyik volt a himalájai verseny, ami tényleg brutálisnak mondható, de még így is 5 órával megelőztem az egy évvel korábbiönmagamat, és 108 óra alatt teljesítettem a távot. Az ultra triatlonban pedig, ami az én szívem csücske, Svájcban, augusztusban egy ötszörös, az USA-ban, novemberben egy tízszeres triatlontávot sikerült elsőként teljesítenem.

– Tervek, kilátások a 2019-es évre vonatkozóan…?
– Így most, január 14-én a Himalája-futást mindenképpen tervezem, és hát fantasztikus érzés lenne újra teljesíteni a távot.

– Elsőként – teszem hozzá. Meglehetősen szerény, mondták már magának?
– A 480 km kellő tapintatot kíván az embertől, de mindenesetre így háromszoros nyertese lennék ennek a nagyon kemény távnak.

– Mi a siker záloga?
– Azt gondolom, hogy a szabályok betartása és betartatása. Nyilván elsősorban a saját szabályrendszereket kell betartani, és feltétlenül meg kell csinálni. Enélkül nem megy.

– Az építési vállalkozói múltja azért nem hagy nyugodni. Mesélne erről is?
– Ez úgy kezdődött, hogy egy ingatlan megépítéséhez kértem generálkivitelezési árajánlatot. Mivel túl magasnak ítéltem az összeget, magam vezényeltem le az építkezést. Tetszett ez a fajta tevékenység, így alapítottam egy kis céget. Aztán ez odáig jutott, hogy üzlethelyiségek, társasházak építésével is megbíztak. Egy 10 fős csapattal dolgoztam. Saját tervezőirodám is volt – mindig is imádtam megvalósítani azt, amit papíron megtervezek. De mint minden, ez is lassan kezdett leépülni, így abbahagytam, s immár 3 éve már nem végzek építőipari tevékenységet. Legalábbis hivatásszerűen nem: éppen most is a lakásom nappaliját készülök leburkolni. Illetve a korábban vásárolt ingatlanjaimat is karban kell tartani, úgyhogy ezeknek is én vagyok a kivitelezője.


A csúcson a himalájai verseny győzteseként

– Azért hagyta abba a vállalkozást, hogy teljes vállszélességgel tudjon a sportra koncentrálni?
– Igen. Bár nem könnyű, hozzá kell tennem, hiszen ezt a családi bevételek is bánják. Szerencsére vannak mögöttem olyan támogatók, akik anyagilag is segítenek. Ki kell emelnem Komárom város önkormányzatát, akik lelkesen segítik a sportteljesítményeimet. Illetve vannak még mások is. Igaz, van fluktuáció is, és új mecénásokat nem könnyű találni.

– Úgy tudom, mindezek mellett még négy gyermeket is nevel…
– Igen, négy lányom van, de ebből kettő már túl van a menyecskekoron: ők 32 és 30 évesek, sőt, már unokáim is vannak. A kisebbek is már 19 és 15 évesek, úgyhogy az atyai védernyőt már nem követelik olyan szinten, mint korábban. – Mit üzen azoknak az olvasóinknak, akik naponta az alkotó-teremtő készségükkel, adott esetben a két kezük munkájával végzik a dolgukat? – A következetesség és a precizitás fontosságát hangsúlyoznám. Ezekkel és szorgalommal bármit el lehet érni, és nyugodtan mondhatom, mindezt kortól függetlenül is.


Néhány fogalom tisztázása. A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje is beleszámít. Az Ironman Triatlon a hosszútávú triatlonversenyek egyik fajtája, ami megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonfutásból (42,195 km) áll. Kemény? Még nincs vége! Az ultratriatlon-versenyek ezen távok megtételének a többszörösét követelik meg a versenyzőktől. Léteznek a kétszeres, az ötszörös, a tízszeres, sőt, a húszszoros távok is. Ez utóbbi olyan, mintha az ember hosszában átúszná a Balatont, az Észak-Norvégiában lévő Hammerfestből elbiciklizne Budapestig, majd onnan elfutna Münchenbe – s mindezt egyhuzamban.


A képek Szőnyi Ferenc felajánlásai,
kivéve a nyitókép: mindsetpszichologia.hu


Kapcsolódó dokumentum:


a-vasember-akinek-nem-a-nyeres-hanem-a-teljesites-szamit-a-kitartasrol


Tetszett a cikk?