A találékonyságról

Idén is folytatódik a Lélekforgácsok, a Magyar Asztalos tavaly elindult rovata. Célunk, hogy a faipar világa mellett egy másik közös pontot is találjunk olvasóink között: magát az embert. Miért? Munkánk, élethelyzeteink során sokszor átélhetjük az élet nehézségeit, azt, hogy a szakmaiság önmagában nem elég a boldoguláshoz. Az emberi lélek szövevényes rendszerében azonban a hibák mellett ott vannak az erények is, csak fel kell őket ismerni. Ők hordozzák e rovat igazi üzeneteit – az ember szívébe súgva. Ezekkel tudunk valódi megoldásokat találni nehéz élethelyzeteinkben.

A magyar ember kreativitásáról érdemes a magyarokat jól ismerő külföldieket is megkérdezni. Nemcsak azért, mert kevésbé elfogult választ kapunk, hanem azért is, mert ők tényleg össze tudják hasonlítani az általuk kreativitásnak ismert fogalmat azzal, ahogy azt egy magyar alkalmazza. Milyen válaszokat kapnánk? Aki kíváncsi rá, annak érdemes utánanéznie, de a válaszok helyett most álljon itt egy olyan ember, aki nemcsak kitalált számos új terméket, de következetesen arra is törekedett, hogy ne csak a saját kezében, hanem ezen felül Magyarországon maradjon annak minden előnye. Ismerjék meg Sebő Gyula feltalálót!

– 2019. március 13-án adták át a Jedlik Ányos-díjakat. A Jedlik Ányos-díj nemcsak a kimagasló színvonalú feltalálói tevékenységet díjazza, hanem azt is, hogy mindehhez következetes iparjogvédelmi munkásság is párosul. Nos, idén ön az egyik díjazott. Miért érdemelte ki ezt a rangos miniszteri elismerést?

– Talán azért, mert nem hagytuk magunkat, hogy az iparjogvédelem területéről kiűzzenek bennünket, és igyekeztünk világszinten érvényesülni. És sajnos, ha nem is egyedülálló, de nagyon ritka eset, hogy egy vállalkozás minden kontinensen igyekezzen a jogait megvédeni annak érdekében, hogy a magyarországi gyártás fenn tudjon maradni. Ez nekünk sikerült, úgy, hogy én 10 éve kerestem meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, hogy segítsenek az akkor még első szabadalmi ügyemben. Gyakorlatilag az ő segítségükkel feltaláló lettem. Üzenet ez minden vállalkozó szellemű embernek, hogy a semmiből is el lehet jutni ide, mert van egy hivatal, aki ebben mögénk áll.


Sebő Julius Gyula, számos termékdíj tulajdonosa, idén Jedlik Ányos-díjat kapott

– Kicsit magyaros szokást látok amögött, hogy sokan ténykednek a szürke zónában, merthogy akkor kevésbé látszik, hogy mit csinálnak. Pedig összefogással sokkal mes - szebbre jutnánk…

– Magyarország nem áll a helyzet magaslatán az iparjogvédelmi tevékenység tekintetében. A mi célunk az lenne a magyarországi központú gyártás tekintetében, hogy minél több innovatív céggel tudjunk kapcsolatot tartani. Gondoljunk például arra, hogy magyar cégekkel sokkal könnyebb leszerződni, megállapodásokat kötni stb. Ha innovációról beszélünk, akkor számomra, az elmúlt húszévnyi vállalkozói múltam okán azt mondhatom, hogy kétféle innováció lehet. Az egyik az, ahol az innováció megmarad a feltalálónál, mert a találmányát levédeti és élvezi annak minden előnyét. A másik viszont az, aki, bár szintén feltalált valami újat, azt elveszik, ellopják tőle, mert nem védette le. Mi ezt megtettük, sőt, kezdettől fogva hazai vállalkozásokkal igyekeztünk együttműködni, és ez az oka annak, hogy több száz magyar embernek tudunk ma munkát adni.

– Milyen termékeket, szolgáltatásokat kínál a vállalkozása?

– Kutya- és sportfelszerelés-gyártással foglalkozom. Számos termékünk kapott elismeréseket külföldön és a tengerentúlon, több közülük díjat is nyert.

– Ha külföldre ment volna az ötletével, egyszerűbb dolga lett volna?

– Egyáltalán nem. A magyar nyelv nagyon sok mindenben segít minket. Bár az értékesítéseink 99,9%-a külföldre történik, a kiindulópont mindig Magyarország volt, mert itt vannak számunkra azok a vállalkozások, azok a szakemberek, akikkel első körben tudjuk megbeszélni a jogi hátteret, a fejlesztést és a gyártást. Például a műszaki tartalom védelme, a szabadalom és a védjegy minden esetben Magyarországról indul és innét indítjuk a nemzetközi kiterjesztést. Megpróbáltuk fordítva is, vagyis amerikai leányvállalatunkon keresztül adtunk el szabadalmat Amerikában és onnan egy kiterjesztéssel az európai piac felé, de én inkább megtartom az elsődleges magyar vonalat.


Kutyahám, ami rengeteg átgondolt ötletet és kiváló alapanyagokat tartalmaz

– Mi a kedvenc találmánya, amire a leginkább büszke?

– Most léptünk át egy olyan határon, ahol embert és kutyát a lehető leginkább hatékony módon tudunk összekötni. Kezdettől az volt a célunk, hogy a kutya társállattá emelkedjen, azaz a megfelelő helyet foglalja el egy családban. Ne feledjük, hogy már minden ötödik családban ott van. Most került ki egy termékcsoport, ami egyben egy ízületkímélő rendszer is, vagyis a kutyahámba olyan elemek lettek beépítve, ami a pórázon keresztül védi az ember ízületeit, és a kutyáét is. A korábbi termékeinkről nem szívesen beszélek, bár azokkal is sok díjat nyertünk, de én inkább a jövőre szeretnék koncentrálni.

– Manapság az interneten keresztül rengeteg ötletet ellopnak. Mit tanácsol ezzel kapcsolatban?

– Ha már kiteszi az internetre valaki az ötletét, tegye azt okosan: dokumentálja időben, hogy milyen ötletei vannak, hogy legalább azt tudja bizonyítani, hogy az adott dátumkor már használta az adott ötletet. Lehet ez egy publikálás, újságcikk is, ha már nincs pénze a szabadalmi eljárásra. Tehát fel kell készülni arra, hogy az időben neki legyen a legkorábbi adata arról, hogyan néz ki az eredeti termék.


Kapcsolódó dokumentum:


legy-tudatos-abban-amit-csinalsz-a-talalekonysagrol


Tetszett a cikk?