A hordó bizalmi termék


Míg régen, a Speusipuss görög filozófus által feltalált, dongákból álló hordókat csak folyadékok szállítására és tárolására használták, napjainkban a bor érlelésében is fontos szerepet játszanak. A borban lévő sok aroma közül jelentős mennyiség a hordóból jön, ez az érzékelhető ízek nagyjából fele. Igen fontos a bizalmi viszony borász és hordókészítő között: az esetek nagy részében a borász elmondja, hogy milyen stílusú bort szeretne, milyen volt az évjárat, milyen piacra, milyen szájízű fogyasztóknak szánja a bort, s a kádármester, olvasva a sorok között, olyan hordót álmodik meg, amely közvetlenül a borász, közvetve pedig a fogyasztó ízlését is kiszolgálja.

Több megnevezése is van a kádárnak. Ilyen a bodnár és a pintér. Különbséget abban teszünk közöttük, hogy míg a kádár és a bodnár keményfából készít hordókat és kádakat, addig a pintér puhafával dolgozik, és kisebb méretű tárgyakat, így dézsát, vagy köpülőt gyárt.



A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.